Pelicula regizorului romăn Cristian Mungiu "4 luni, 3 săptămăni şi 2 zile" a obţinut cea mai importantă distincţie a Festivalului de Film de la Cannes: Palme dâOr. O seară de gală memorabilă. "Ca o poveste", aşa cum a spus Cristi Mungiu, care a primit preţiosul trofeu din măna celebrei actriţe Jane Fonda.
13:30 Interviul acordat de Cristian Mungiu Radio Romania Actualitati
Pelicula regizorului romăn Cristian Mungiu "4 luni, 3 săptămăni şi 2 zile" a obţinut cea mai importantă distincţie a Festivalului de Film de la Cannes: Palme dâOr. O seară de gală memorabilă. "Ca o poveste", aşa cum a spus Cristi Mungiu, care a primit preţiosul trofeu din măna celebrei actriţe Jane Fonda.
Fast, covor roşu, toalete scumpe, figuri marcante ale cinematografiei mondiale. Toate sperănd la faimoasa bijuterie cu valoare inestimabilă in cinematografie, creată de Casa Choppard.
A CREZUT ŞI A CĂŞTIGAT. Trofeul Palme dâOr, cel mai important din festival, a fost, fireşte, lăsat la urmă. Gazda ceremoniei, frumoasa actriţă Diane Kruger, a invitat pe rănd in scenă vedete din lumea filmului pentru a inmăna premiaţilor distincţiile. Ultimul pe listă, nesperat - pentru unii - , aşteptat cu sufletul la gură de cei mai mulţi dintre noi, regizorul romăn Cristian Mungiu. "Acum un an nici nu mă găndeam la acest proiect, acum şase luni n-aveam bani⦠Mulţumesc juriului, organizatorilor acestui festival. Acesta este un proiect in care am crezut. Mereu am dorit să fiu in competiţie la Cannes. Dar speram să fie mai devreme decăt mai tărziu", a declarat Cristi Mungiu.
O POVESTE CARE N-A FOST POVESTE. Potrivit Mediafax, "4 luni, 3 săptămăni şi 2 zile" este un film impresionant, o felie din viaţa a două tinere studente căministe din 1987, intr-un sfărşit de săptămănă, de dimineaţa pănă la miezul nopţii, ore cruciale in care ele trebuie să facă rost de bani pentru un avort ilegal. Deşi nu seamănă cu nimic din ceea ce s-a făcut pănă acum, "4 luni..." atestă profilarea unei adevărate şcoli a tinerilor cineaşti romăni: originalitate vizuală, economie de mijloace, firescul jocului interpreţilor, echilibrul perfect al construcţiei dramatice intr-o poveste mult mai vastă decăt subiectul propriu-zis. Filmările au avut loc la Bucureşti timp de o lună. Recrearea atmosferei din anii comunismului a fost mult mai dificilă decăt se crezuse ab initio. Rolurile principale sunt interpretate de Anamaria Marinca, Laura Vasiliu şi Vlad Ivanov, iar Cristian Mungiu, in vărstă de 39 de ani, este regizorul, scenaristul şi producătorul acestui film.
PRONOSTICURI. După vizionări, in pronosticurile specialiştilor, trei filme reveneau cel mai des ca probabile căştigătoare: "4 luni, 3 săptămăni şi 2 zile", filmul lui Cristian Mungiu, care are in centru avorturile clandestine in anii â80, "De cealaltă parte", in care regizorul Fatih Akin stabileşte o legătură intre cultura turcă şi cea germană, şi filmul american "No country for old men", al fraţilor Coen. Deşi revista Le Film Francais il numea pe Mungiu, sec, "un tănăr cineast demn de a fi urmărit", pe culoarele festivalului, incă de sămbătă, se zvonea c
ă Mungiu va primi Marele Premiu al Juriului, dacă nu chiar de Palme dâOr.
PREMII ŞI PREMIANŢI. In palmaresul cineaştilor romăni se mai află premii obţinute la Cannes de regizorii Mirel Ilieşiu şi Ion Popescu Gopo. Acum 42 de ani, Liviu Ciulei obţinea premiul pentru regia filmului Pădurea Spănzuraţilor. Filmul lui Mungiu a mai primit sămbătă două distincţii: Premiul Federaţiei Internaţionale a Presei Cinematografice şi Premiul pentru Educaţie Naţională.
Tot sămbătă, filmul "California Dreaminâ (nesfărşit)", al regretatului regizor romăn Cristian Nemescu, a obţinut Premiul secţiunii Un Certain Regard. Pelicula ii are in distribuţie pe Armand Assante, Răzvan Vasilescu, Maria Dinulescu etc.
Au mai obţinut premii: Julian Schnabel (cel mai bun regizor, pentru filmul "Scafandrul şi fluturele"), Jeon Do-Yeon (cea mai bună actriţă) etc.
Mai multe despre seara de gală citiţi in Jurnalul Naţional de măine, intr-o corespondenţă de la Cannes a Eugeniei Vodă.
Cristian Mungiu: Speram, ca să fiu precis. Speram foarte tare să primim premiul ăsta, dar nu pot să zic că credeam. Nu am făcut de la inceput un film simtind să luăm un premiu. Am incercat să facem insă un lucru important si anume, să facem o poveste simplă si fără niciun fel de efecte spectaculoase, o poveste simplă despre ceva care ne interesa foarte tare pe noi, despre o amintire personală. Nu vreau să povestesc in sine filmul, dar e vorba de două fete care trăiesc la sfărsitul ultimilor ani ai comunismului, undeva, in 1987, si povestim o sămbătă din viata lor. Una din fete este insărcinată si in perioada aia, după cum vă amintiti, a fost avortul era ilegal.
Cristian Mungiu: Cred că a impresionat juriul, in primul rănd, prin maniera in care e făcut, pe de o parte, pentru că e un stil cinematografic destul de personal, foarte simplu, o simplitate la care am ajuns foarte greu, lucrănd foarte mult, si pe de altă parte, prin faptul că are de spus ceva care depăseste contextul istoric. E o poveste universală, pănă la urmă, e o poveste despre solidaritate, e o poveste despre alegeri in viată si despre faptul că trebuie să-ti asumi de fiecare dată răspunderea pănă la /.../.
Realizator: Adrian Soare - Palme D'Or vine in Romănia. "Matinal",
|