Cel de-al doilea lungmetraj al regizorului Nemes László, Apusul / Napszállta poate fi văzut în cinematografele din România. Premiera a avut loc la Festivalul Internațional de Film de la Veneția în 2018, unde a câștigat premiul FIPRESCI, premiul criticilor de film. După proiecția la Săptămâna Filmului Maghiar de anul trecut, lansarea filmului în cinematografele din România a avut loc cu sprijinul Institutului Balassi – Institutul Maghiar din București pe 13 și 14 iunie în prezența regizorului Nemes László și a protagonistului Vlad Ivanov.
Distribuția: Jakab Juli, Vlad Ivanov, Dobos Evelin, Marcin Czarnik, Björn Freiberg, Susanne Wuest, Bárdos Judit, Balsai Móni, Molnár Levente, Urs Rechn, Zsótér Sándor, Kormos Mihály
Filmul spune povestea tinerei Irisz Leiter (Juli Jakab), care ajunge în capitala Ungariei sperând să se angajeze croitoreasă în legendarul magazin de pălării care a aparținut răposaților ei părinți. Cu toate astea, este refuzată de Oszkár Brill (Vlad Ivanov), noul proprietar. În timp ce magazinul se pregătește de vizita unor oaspeți extrem de importanți, un domn o abordează pe Irisz căutându-l pe un anume Kálmán Leiter. Tânăra alege să meargă pe urmele lui Kálmán, unica ei legătură cu un trecut pierdut.
Nemes László „ne introduce în culisele istoriei zbuciumate prin prisma unui martor mărunt al unei epoci grandioase, pentru a reflecta din nou în toiul unei crize familiale asupra apocalipsei culturii europene în decădere. (...) Nemes László a regizat o alegorie și un memento sinistru care simpatizează cu femeile, dar și cu oamenii care ajung în vâltoarea unei intersecții a istoriei mondiale și se ciocnesc de idei radicale.” (Soós Tamás Dénes, Filmvilág, 2018/10)
Nemes László s-a născut pe 18 februarie 1977, în Budapesta, Ungaria. După ce a studiat Istorie, Relații Internaționale și Scenaristică la Paris, a lucrat ca asistent de regie în Franța și Ungaria la scurtmetraje și lungmetraje. L-a asistat pe Béla Tarr la The Man From London și a studiat apoi regie de film la Tisch School din New York. Scurtmetrajele lui au participat la peste 100 de festivaluri internaționale de film și au fost recompensate cu 30 de premii. Primul său lungmetraj, Fiul lui Saul, a avut premiera la Cannes în 2015 unde a fost recompensat cu Marele Premiu, iar în 2016 a obținut atât Globul de Aur, cât și premiul Oscar pentru Cel mai bun film străin. În 2016 a fost membru al juriului la secțiunea principală de competiție a festivalului de la Cannes. Apusul este cel de-al doilea său lungmetraj, și a avut premiera în toamna anului 2018, în competiția principală a Festivalului de la Veneția, unde a câștigat premiul criticilor de film, premiul FIPRESCI.
Despre film în Los Angeles Times s-a scris că este „înnebunitor și fascinant”.
Construind platourile de filmare în Budapesta, folosind jocuri de percepție între lumină și întuneric, precum și scene coregrafiate pentru a aduce Apusul în lumea fizică, reală, regizorul afirmă că: „Acest film este mărturia declarației mele de dragoste pentru cinema, la aproape un secol după filmul plin de speranță al lui Murnau, Sunrise, căruia-i aducem un omagiu. Sper ca Apusul să poarte în el unele dintre întrebările filmului lui Murnau.” Privind către prezent și viitor, regizorul spune: „rădăcinile mele europene m-au făcut să îmi pun întrebări despre epoca în care trăim, cea în care au trăit strămoșii noștri (…) și despre ceea ce va urma. În lumea noastră modernă (...) tindem să uităm impactul puternic al dinamicii istoriei, și în iubirea noastră fără margini pentru tehnologie și știință, parcă uităm cât de aproape de distrugere ne pot aduce acestea. Cred că trăim într-o lume care nu e foarte diferită de cea de dinaintea Marelui Război din 1914. O lume complet oarbă față de forțele de distrugere își începe decăderea din interior. Pentru noi, istoria e acum... ”