x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Premiera - "Fix Alert"

Premiera - "Fix Alert"

de Miruna Mihalcea    |    10 Oct 2005   •   00:00
Premiera  -  "Fix Alert"

Primul lungmetraj al lui Florin Piersic Jr are premiera la data de 14 octombrie, la Hollywood Multiplex. "E o aventura imposibila pe care am dus-o la capat, e un pariu castigat", crede Piersic Jr.

Florin Piersic Jr lanseaza la 14 octombrie, la Hollywood Multiplex, primul sau lungmetraj. "Fix Alert", asa cum el insusi afirma, este o aventura imposibila pe care a dus-o la capat.

Jurnalul National: Cum s-a nascut proiectul?
Florin Piersic Jr: Visul cu acest film a fost de a merge cu el in cinematografe. Am vrut sa fac alt fel de film romanesc si asta am si reusit. Singura conditie pe care o impune este insa aceea de a fi vizionat pe ecran mare. Iar asta presupune costuri foarte mari.

N-a stiut nimeni de proiect pana n-a fost gata. Scenariul a-nceput prin ianuarie 2004, apoi a aparut Dorina Chiriac in viata mea si-am scris impreuna. In iulie am filmat, din august am inceput montajul si-n noiembrie l-am anuntat publicului. Lipsea doar transferul pe pelicula… Aici ne-au ajutat cei de la Zapp, care au sponsorizat acest lucru.

Spune-ne cate ceva despre actorii pe care o sa-i vedem in "Fix Alert".
N-a existat un casting propriu-zis. Am scris cu ei in minte, cu actorii care apar in filmul asta. Monica Davidescu, Dorina Chiriac, Doru Ana, Petre Fumuru, Emanuel Parvu, Mihai Bendeac, Tudor Constantin, Cristian Ioan Gutau, Adrian Mihai si, nu in ultimul rand, parintii mei, Tatiana Iekel si Florin Piersic. Si cu mine, pentru ca am si eu un rol. Da, mi-am dat singur un rol. Chiar daca in aceasta echipa exista cateva persoane care nu sunt actori de profesie, n-am nici un dubiu ca nimeni altcineva n-ar fi reusit mai bine decat ei sa sublinieze starea fiecarui personaj in parte. Iar in ce-i priveste pe profesionisti, pot sa garantez ca nimeni nu i-a mai vazut asa cum apar ei aici. Pe taica-meu, de exemplu, nici macar generatia lui n-are sa-l recunoasca. Lumea il stie expansiv, un tip care intra-n casa telespectatorului si mai-mai ca-i bea si tuica de pe masa. El e un actor de compozitie, de mare forta si toate atributele astea se vad foarte bine in "Fix Alert".

Poveste alb-negru cu final neprevazut

Ce ascunde titlul?
Probabil ca suna ciudat, eliptic si ermetic, dar n-am sa dau acum toate cheile. N-am sa spun decat ca titlul descrie felul in care e spusa povestea. Lucrurile nu se petrec cronologic, nu se pleaca din punctul A ca sa se ajunga in B. Se porneste in schimb de la K, se-ntoarce la A, merge mai departe la D si asa mai departe. Toate scenele sunt piese ale unui puzzle pe care spectatorul trebuie sa le puna cap la cap si abia la final are dezlegarea. E ca un puzzle caruia ii lipseste imaginea finala. Ai cutia, ai piesele si nu stii ce va iesi. Incerci. Spectatorul e provocat la un joc si la un fel de batalie a mintii. Nu l-am gandit cu final previzibil. Publicul isi construieste diverse scenarii care, pe parcurs, se confirma sau se destrama. Asa functioneaza filmul asta. Celor carora le va placea nu le va fi greu sa vina sa-l vada a doua oara si sa descopere noi chei de interpretare.

La ce public te-ai gandit cand ai scris scenariul?
La cel care oscileaza undeva in jurul varstei mele. Sa zicem intre 25 si 45 de ani. Dar nu pot sa bag mana-n foc pentru ca mi s-a intamplat ca la piesa "Sex, Drugs and Rock’n Roll", care era o piesa, daca vrei, ciudata, cu un limbaj mai dur, sa vina la mine o doamna de 85 de ani si sa ma felicite, sa-mi spuna ca i-a placut enorm. Unde mai pui ca batrana a rezistat in fumul de la Green Hours… Deci nu pot sa stabilesc un target. Asta depinde mult de momentul zilei, de starea interioara a fiecaruia in momentul in care vizioneaza filmul. Nu cred insa ca e un film socant daca ne referim la limbaj sau la violenta. A, si e un film alb-negru. Nu ma pune sa-ti explic de ce. Pur si simplu, din punctul meu de vedere, n-avea cum sa fie altfel, e o stare pe care nu pot s-o explic. E altceva.

Film underground

Defineste "altceva".
Nu seamana deloc cu un film romanesc. Ma refer la stare, la modul de abordare, la tot. Eu l-as incadra undeva intre thriller psihologic, mister, drama… Vreau neaparat sa-l trimit afara, la niste festivaluri. E evident ca "Fix Alert" nu va fi niciodata un blockbuster, dar e cu certitudine un film experimental, un film underground.

Care sunt, punctual, cateva dintre elementele prin care filmul asta iese din tiparele filmului romanesc?
Din punct de vedere strict cinematografic, filmul asta isi propune niste pariuri pe care le castiga. E vorba de un anume regim de filmare, cu scene lungi filmate dintr-un singur unghi si fara cadre. Respectiv o secventa egal un cadru. Apoi muzica. Apropo, Karl Ritter e omul care a lucrat la partea asta si a facut o treaba geniala. Apoi insusi subiectul face ca "Fix Alert" sa prezinte alta filozofie. N-are curve, n-are aurolaci, noroi, oameni politici corupti sau medicamente compensate. Are in schimb o intriga politista si e o poveste cu oameni mai mult sau mai putin obisnuiti sau poate cu oameni obisnuiti care se trezesc in situatii neobisnuite.

La… "revedere"

E un film de atmosfera?
Da, nu e un film care inchide o bucla si gata. E vorba de o anumita fascinatie pe care unele scene o exercita asupra spectatorului. Mi s-a-ntamplat foarte rar sa vreau sa revad un film romanesc. Visul meu este ca spectatorii, macar cativa dintre ei, sa vina sa revada "Fix Alert". Pentru ca da, e un film care va starni sigur controverse, comentarii pozitive la fel ca si negative. Nu-i un film comod, nu va placea oricui, pentru ca nu urmeaza o reteta.

Care a fost bugetul?
A fost derizoriu. In jurul a 2.000 de euro. Si astia au fost folositi pentru chestiuni minore, benzina, haleala si alte maruntisuri. Pentru ca au fost destul de multi care m-au ajutat cu partea substantiala. De exemplu, Dragos Tantareanu ne-a lasat sa filmam la Corbeanca si la Paradisul Verde, locatii pe care n-am fi avut cum sa le-nchiriem. Altii ne-au dat camera profesionala de filmat, altii ne-au sponsorizat transferul pe pelicula. In rest, mai mult de jumatate am filmat chiar in casele noastre.

"Fix Alert" e primul tau lungmetraj. Ai intentia sa continui in directia asta?
Categoric. Vreau sa fac film, dar, in primul rand, vreau sa ma ocup de munca de regizor si atat. La ora asta mai exista un scenariu. Nu stiu cand va fi facut, dar stiu sigur ca am o echipa. Si daca va exista un producator caruia sa-i placa cum gandim eu si echipa mea… bine. Daca nu, pana la urma pot sa lucrez la fel de bine si in digital si sa iasa pe suport DVD, apoi la tv. De exemplu, vreau foarte tare ca "Eminescu vs Eminem" sa mearga la TVR sau HBO, pentru ca ei nu-ntrerup filmul cu reclame. O sa vad exact unde si cum.

PUZZLE
"Toate scenele sunt piese ale unui puzzle pe care spectatorul trebuie sa le puna cap la cap si abia la final are dezlegarea. E ca un puzzle caruia ii lipseste imaginea finala"

INEDIT "N-are curve, aurolaci, noroi, oameni politici corupti sau medicamente compensate. Are in schimb o intriga politista si e o poveste cu oameni obisnuiti care se trezesc in situatii neobisnuite" - Florin Piersic Jr
×
Subiecte în articol: arte film alert fix alert