Kodak Theatre din Los Angeles a fost duminică seara gazda celei de-a 81-a ediţii a Premiilor Academiei Americane de Film. Vagabondul milionar (Slumdog Millionaire) a fost răsfăţatul Oscarurilor, primind opt statuete din zece nominalizări.
După şapte premii BAFTA, trei Globuri de Aur şi multe alte premii ale diverselor asociaţii de critici, pelicula Vagabondul milionar a cucerit şi membrii Academiei Americane de film. Din cele zece categorii la care a fost nominalizat, filmul regizat de Danny Boyle a obţinut opt statuete: cel mai bun film, cea mai bună regie (Danny Boyle), cea mai bună imagine (Anthony Dod Mantle), cel mai bun montaj (Chris Dickens), cea mai bună coloană sonoră (A. R. Rahman), cea mai bună temă muzicală (“Jai Ho”), cel mai bun scenariu adaptat (Simon Beaufoy), cel mai bun mixaj de sunet (Ian Tapp, Richard Pryke, Resul Pookutty).
Vestea a fost primită cu multă bucurie în India. “Aţi contribuit la mândria Indiei”, a declarat premierul Manmohan Singh într-un mesaj de felicitare adresat întregii echipe a filmului, cu toate că pelicula a primit critici virulente şi diverse în India. Aflându-se în centrul ţării şi mândrindu-se cu creşterea economică, anumite oficialităţi din Bombay nu au gustat deloc expresia de “pornografie a sărăciei”, inventată de presa mondială, într-o ţară în care 455 de milioane de persoane sunt obligate să trăiască, fiecare, cu mai puţin de 1,25 dolari pe zi, informează Mediafax.
Pelicula nu l-a impresionat nici pe Salman Rushdie. Celebrul scriitor de origine indiană a catalogat filmul drept “un morman de imposibilităţi”. Potrivit Agerpres, autorul “Versetelor satanice”, în vârstă de 61 de ani, a declarat că mai multe scene din Slumdog Millionaire sunt absolut neverosimile. Printre acestea se numără şi scena în care personajele apar brusc la Taj Mahal, la 1.600 de kilometri distanţă faţă de locul scenei precedente.
Dacă marele câştigător a fost Slumdog Millionaire, perdandul serii a fost Strania poveste a lui Benjamin Button (The Curious Case of Benjamin Button). Din cele 13 nominalizări, pelicula regizată de David Fincher nu a obţinut decât trei statuete şi la categorii mai puţin importante: cea mai bună regie artistică, cele mai bune efecte vizuale şi cel mai bun machiaj. Pelicula lui Fincher a fost recompensată la aceleaşi categorii şi la Premiile Academiei Britanice de film. Tot “perdant” poate fi considerat şi “Milk”. Din cele opt nominalizări, filmul regizat de Gus Van Sant n-a “fructificat” decât două: cel mai bun rol principal masculin şi cel mai bun scenariu original.
ACTORI
Anul acesta careul de aşi a fost format din Kate Winslet (Cititorul/The Reader), Penelope Cruz (Vicky Cristina Barcelona), Sean Penn (Milk) şi regretatul Heath Ledger (Cavalerul Negru/ The Dark Knight). După cinci nominalizări fără succes, Kate Winslet a obţinut prima statuetă din carieră. Ea câştigă astfel mult mediatizatul “război al generaţiilor” împotriva lui Maryl Streep, la categoria Cea mai bună actriţă în rol principal. Penelope Cruz este şi ea pentru prima oară recompensată cu Premiul Academiei Americane. După ce în 2007 a fost nominalizată pentru rolul principal din Volver, Penelope obţine acum statueta pentru rolul secundar din Vicky Cristina Barcelona.
Careul de aşi este completat de Sean Penn. Actorul a obţinut pentru a doua oară în carieră premiul la categoria cel mai bun rol principal masculin, pentru partitura din Milk, după ce în 2004 a fost recompensat pentru rolul din Mistic River. Sean Penn a fost, de altfel, singura surpriză a serii la categoriile de interpretare, după ce Mickey Rourke a obţinut toate distincţiile importante la această categorie, la celelalte premii importante (BAFTA şi Globurile de Aur), pentru rolul din The Wrestler.
Heath Ledger a fost premiat postum pentru rolul Joker din filmul Cavalerul Negru. El devine astfel al doilea actor care a câştigat postum un premiu Oscar, după Peter Finch, în 1977, pentru rolul din “Reţeaua”. Heath a mai fost nominalizat la premiile Academiei americane de film în 2005, pentru rolul cowboy-ului gay din drama “Brokeback Mountain”, în regia lui Ang Lee. De asemenea, actorul, regizorul, scenaristul şi producătorul Jerry Lewis a primit un premiu Oscar onorific pentru întreaga carieră.
FILM STRĂIN
Lungmetrajul japonez “Departures”, de Yojiro Takita, a câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun film străin. El prezintă povestea unui bărbat şomer, Daigo, fost violoncelist, care, acceptând o slujbă în domeniul pregătirii cadavrelor pentru incinerare, descoperă că are talentul necesar pentru practicarea acestui ritual complicat. Un mare succes în Japonia, cu 2,7 milioane de bilete vândute, “Okuribito”, în versiunea originală, a fost turnat de Yojiro Takita, care pentru a realiza acest film a asistat la numeroase ceremonii funerare.
Vagabondul vine în România
În cursul lunii martie, cel mai probabil la 13 martie, cartea “Slumdog Millionaire” (Vagabondul Milionar), semnată de Vikas Swarup, va ajunge şi în România, o dată cu filmul. Traducerea în limba română a “Vagabondului milionar” i-a fost încredinţată cunoscutului critic de film şi traducător Irina Margareta Nistor. De reţinut, volumul “Vagabondul Milionar” a fost inclus printre cele 101 de “cărţi de citit înainte să mori”, iar la acest moment numărul limbilor în care se traduce cartea scrisă de Vikas Swarup s-a ridicat, o dată cu cele mai recente contracte încheiate de agenţii autorului pentru română, greacă şi slovacă, la 40. (Oana Bâltoc)Citește pe Antena3.ro