x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Recorduri de Oscar

Recorduri de Oscar

de Adriana Paduraru Vaduva    |    05 Mar 2010   •   00:00
Recorduri de Oscar

Cel mai mare număr de premii Oscar primite vreodată de un film este 11. Nu mai puţin de trei filme au reuşit această performanţă de-a lungul istoriei: Ben Hur ­ 1960, cu 11 din 12 nominalizări, Titanic - 1998 (11/14) şi The Lord of The Rings: Return of the King - 2004 (11/11). Regizorul cu cele mai multe premii este John Ford. Ford a obţinut nu mai puţin de patru statuete în 1936 (The Informer), 1941 (The Grapes of Wrath/Fructele mâniei), 1942 (How Green Was My Valley) şi 1952 (The Quiet Man/ Omul liniştit). Din toate filmele pentru care a primit premiul pentru cea mai bună regie, numai How Green Was My Valley a obţinut preţioasa distincţie şi la categoria cel mai bun film.

ACTORI
La categoria cei mai buni actori, cele mai multe premii le-a obţinut Katharine Hepburn. Prima statuetă, Hepbunr a obţinut-o în 1934 pentru prestaţia din Morning Glory. După aproape 35 de ani, actriţa câştigă un nou Oscar, pentru rolul din Guess Who's Coming to Dinner/Ghici cine vine la cină. Pentru următoarea statuetă, Hepburn n-a mai aşteptat mult, pentru că anul următor (1969), Academia Americană de film a premiat-o pentru The Lion In Winter/Leul în iarnă.

La această ediţie, Katharine Hepburn devine cea de-a treia persoană care câştigă două Oscaruri consecutiv. Şirul recordurilor este continuat în 1982 când Hepburn devine prima actriţă care obţine patru Oscaruri pentru cea mai bună prestaţie feminină pentru rolul din On Golden Pond/Pe heleşteul auriu. O urmează, la egalitate... de statuete (trei), Ingrid Bergman (două pentru roluri principale, una pentru rol secundar), Jack Nicholson (două pentru roluri principale, una pentru rol secundar) şi Walter Brennan (toate trei pentru roluri secundare).

Walt Discney este cea mai premiată persoană de Academia Americană de Film. Disney a obţinut în total 26 de premii, dintre care patru onorifice. De asemenea, Disney a câştigat cele mai multe statuete într-un an (patru). De asemenea, creatoarea de costume Edith Head a obţinut în total nu mai puţin de opt Premii Oscar, devenind cea mai premiată femeie de membrii Academiei.

NOMINALIZĂRI
Meryl Streep conduce în topul celor mai nominalizate personalităţi de la Hollywood. Din cele 16 nominalizări obţinute până acum, Streep a câştigat doar două statuete, pentru rolul secundar din Kramer vs Kramer (1980) şi cel principal din Sophie's Choice (1983). O urmează în clasament Ingmar Bergman, care a fost nominalizat de nouă ori atât ca regizor, cât şi ca scenarist. Din păcate pentru Bergman, nici una dintre nominalizări nu i-a adus vreodată mult râvnitul Oscar.

Peter O'Toole este şi el în clasament, cu opt nominalizări pentru rolurile sale, însă nici el nu a obţinut vreun premiu. Totuşi, în 2002, celebra statuetă i-a fost înmânată pentru întreaga activitate.

VÂRSTĂ
Cea mai tânără câştigătoare de Oscar este Tatum O'Neal. În vârstă, pe-atunci, de 10 ani, O'Neal a obţinut statueta pentru rolul său secundar din Paper Moon/Lună de hârtie (1974). Cel mai tânăr nominalizat a fost Justin Henry (8 ani), pentru rolul secundar din Kramer vs Kramer (1980). Cea mai în vârstă câştigătoare de Oscar este Jessica Tandy. La 80 de ani, Tandy a obţinut distincţia pentru rolul principal din Driving Miss Daisy/ Şoferul Doamnei Daisy (1990). Cel mai în vârstă nominalizat este tot o actriţă. La 87 de ani, Gloria Stuard a fost nominalizată pentru rolul secundar din Titanic (1998).


Ediţii care au schimbat istoria
Ediţia 17 (1945): Barry Fitzgerald a devenit primul actor care fost nominalizat atât pentru rol principal, cât şi pentru rol secundar. Rolul era acelaşi, părintele Fitzgibbon din Going My Way. A câştigat pentru rolul secundar, statueta pentru rolul principal fiindu-i atribuită lui Bing Crosby, pentru rolul părintelui Chuck O'Malley din acelaşi film. Această nominalizare a dus la schimbarea regulilor la Oscar, nemafiind permisă nominalizarea pentru mai mult de un premiu.

Ediţia 19 (1947): Harol Russell a devenit primul şi singurul actor care a primit două distincţii pentru acelaşi film. Una dintre ele era pentru rolul secundar din The Best Years of Our Lives / Cei mai frumoşi ani ai vieţii noastre, iar cealaltă onorifică pentru că "a adus speranţă şi a dat curaj veteranilor prin prestaţia sa din The Best Years of Our Lives".



Ediţia 23 (1951): All about Eve/Totul despre Eva devine primul film cu cele mai multe nominalizări (14). Performanţa este egalată în 1998 de Titanic. Numai că Titanicul a obţinut 11 premiii, spre deosebire de All about Eve, care a câştigat numai şase.

Ediţia 32 (1960): Ben-Hur stabileşte recordul de 11 premii obţinute. Performanţa este egalată în 1998 de Titanic şi în 2004, de LOTR: Return of the King. De altfel, Return of the King este singura peliculă ce a obşinut statuta pentru fiecare din categoriile la care a fost nominalizată.

Ediţia 72 (1999): Roberto Benigni a devenit primul actor care a câştigat Premiul Oscar pentru o prestaţie în totalitate într-o limbă străină. Rolul său în italiană din La vita e bella i-a determinat pe membrii Academiei Americane de film să-l premieze. Istoria s-a repetat şi la ediţia din 2008, când Marion Cotillard a devenit prima actriţ care a câştigat Oscarul pentru rolul său în limba franceză din filmul La Vie en Rose.

Ediţia 81 (2009): Slumdog Millionaire/Vagabondul milionar devine filmul cu cel mai mic buget care câştigă opt Premii Oscar. Această performanţă era deţinută din 1961 de pelicula West Side Story/Poveste din cartierul de vest. De asemenea, Slumdog... devine primul film, după Schindler's List/Lista lui Schindler, care a obţinut distincţii la categoriile Cel mai bun film, Cel mai bun regizor şi Cel mai bun scenariu atât la Globurile de Aur, cât şi la BAFTA şi Oscar.
La aceeaşi ediţie, A.R. Rahman devine primul indian şi, totodată, primul asiatic care câştigă două Oscaruri.


Curiozităţi
• Return of the King este prima peliculă fantasy care câştigă Oscarul pentru Cel mai bun film;

• Cabaret este filmul cu cele mai multe premii câştigate (opt), fără însă a fi desemnat şi Cel mai bun film;

• The Turning Point/ Pas decisiv şi The Color Purple/Culoarea purpurie sunt filmele cu cele mai multe nominalizări (câte 11 fiecare), fără a câştiga însă nici o statuetă;

• They Shoot Horses, Don't They?/ Şi caii se împuşcă, nu-i aşa? este filmul care a primit cele mai multe nominalizări (nouă), mai puţin la categoria Cel mai bun film;

• Beauty and the Beast/Frumoasa şi bestia şi Up/Deasupra tuturor sunt singurele filme de animaţie nominalizate la categoria Cel mai bun film;

• The Red Balloon este singura peliculă fără dialoguri (chiar şi filmele mute aveau dialogurile scrise) care a câştigat un Oscar (Cel mai bun scenariu original). În 1957, filmul a devenit şi primul scurtmetraj care a obţinut mult râvnita statuetă în afara competiţiei pentru această categorie de filme;

• Grand Hotel este singura peliculă ce a câştigat Oscarul la categoria Cel mai bun film fără a fi nominalizat la nici o altă categorie;

• Katharine Hepburn deţine recordul în ceea ce priveşte distanţa dintre primul şi ultimul Oscar câştigat (48 de ani). De asemenea, Hepburn este actriţa care n-a participat la nici una dintre ediţiile la care a fost desemnată câştigătoare;

• Jeanne Eagels este prima femeie nominalizată la Oscar pentru rolul principal din The Letter. De asemenea, James Dean este primul bărbat care primeşte o nominalizare postumă pentru rolul principal din East of Eden/La est de Eden;

• Peter Finch şi Heath Ledger sunt singurii actori care au câştigat postum Oscarul pentru cel mai bun actor în rol principal (Network/Reţeaua), respectiv cel mai bun actor în rol secundar (The Dark Knight/Cavalerul negru);

• Beatrice Straight este actriţa cu cel mai scurt rol care a primit un Oscar. Prestaţia sa din Network a durat 5 minute şi 40 de secunde;

• David Niven deţine recordul pentru cea mai scurtă prestaţie care a câştigat Oscarul pentru rol principal. Rolul său din Separate Tables/Mese separate a înregistrat 15 minute şi 38 de secunde.

×
Subiecte în articol: film