x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Scenaristul filmului "Lincoln" îşi cere scuze pentru "15 secunde" de eroare istorică

Scenaristul filmului "Lincoln" îşi cere scuze pentru "15 secunde" de eroare istorică

de Agerpres    |    09 Feb 2013   •   10:51
Scenaristul filmului "Lincoln" îşi cere scuze pentru "15 secunde" de eroare istorică

Scenaristul lui "Lincoln", marele favorit la ediţia din acest an a premiilor Oscar, şi-a cerut scuze pentru "15 secunde" de eroare istorică în filmul său, în urma reproşurilor unui congresman american din Connecticut, care a deplâns faptul că se poate vedea cum doi aleşi din statul său votează împotriva abolirii sclaviei în 1865, potrivit Agerpres.

Joe Courtney, membru al Camerei Reprezentanţilor din partea statului Connecticut, "are dreptate când spune că cei patru membri ai delegaţiei din Connecticut au votat pentru amendamentul" care a abolit sclavia în SUA, a recunoscut scenaristul Tony Kushner într-un comunicat citat de AFP.

"Am schimbat votul a doi membri ai delegaţiei şi am dat noi nume persoanelor care şi-au pus buletinele în urnă, pentru a nu atribui acest vot unor persoane reale", a explicat el.

Scenaristul a adăugat totuşi ironic că este "dezamăgit dacă cineva din Connecticut s-a simţit insultat de aceste 15 secunde din film", reproşându-i congresmanului că a făcut referire la Oscar, "un mod strălucitor de a te face cunoscut".

Tony Kushner subliniază că eroarea nu a alterat cu nimic sensul filmului, o "dramă istorică" ce trebuie diferenţiată, în opinia sa, de istoria reală.

"S-a întâmplat acest lucru astfel? Dacă răspunsul este 'da', atunci este istorie. Dacă răspunsul este 'nu', atunci este o dramă istorică", a mai afirmat el.

Într-un comunicat făcut public vineri, Joe Courtney a salutat faptul că scenaristul îşi recunoaşte eroarea, "pentru ca oamenii să nu părăsească sala de cinema crezând că reprezentanţii statului Connecticut (de la acea vreme) s-au aflat de partea întunecată a istoriei".

Însă congresmanul a cerut însă din nou ca eroarea să fie corectată înainte de lansarea filmului pe DVD.

Filmul american, realizat de Steven Spielberg, oferă un portret intim al fostului preşedinte al SUA la momentul dezbaterilor privind abolirea sclaviei. "Lincoln" a obţinut 12 nominalizări la premiile Oscar, care vor fi decernare la 24 februarie.




×
Subiecte în articol: film lincoln sclavie abolirea sclaviei