x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Scurtmetraj simbolic - 21 decembrie sau un alt "Tobogan"

Scurtmetraj simbolic - 21 decembrie sau un alt "Tobogan"

de Claudia Daboveanu    |    30 Aug 2006   •   00:00
Scurtmetraj simbolic - 21 decembrie sau un alt "Tobogan"

Conform proverbului "aschia nu sare departe de trunchi", respectiv "like father, like son", va prezentam un fiu care-i calca pe urme tatalui sau pe taramul artei. Il cheama Lucas Florian si e baiatul lui Florian. Mircea Florian.

Marturisesc ca, vazandu-l pe Lucas la Festivalul "Folk you!", acompaniindu-si tatal la chitara, m-am gandit ca Mircea Florian a vrut sa continue traditia muzicala a familiei. Pe de alta parte, stiam ca cei doi au fost prezenti la Festivalul de Film Anonimul de la Sf. Gheorghe. Gandeam ca departe de tara, au vrut sa (re)vada paradisul numit Delta Dunarii.

PROSPECTII. Intr-un fel, asa si era, dar am vrut sa stiu mai multe, asa ca am aflat mai multe chiar de la Lucas, care zilele trecute a plecat din Romania in Germania, urmand sa ajunga in curand la Londra, unde studiaza regie de film. Tanarul de 23 de ani, nascut la 21 decembrie, a venit in Romania pentru prospectii la un scurtmetraj ce are mare legatura cu data sa de nastere: revolutia romana. Un eveniment despre care, asa cum recunoaste, nu stia mare lucru: in 1989 avea doar 6 ani si plecase deja din Romania in prima jumatate a anului. Tocmai asta l-a si incitat. "De ce fac un film despre Revolutie? Cauzele sunt multe. In primul rand, vreau sa investighez o perioada care a schimbat asa de multe lucruri in tara mea natala, dar pe care nu am trait-o direct niciodata, fiind in Germania... Vreau sa spun o poveste importanta, insa din punctul meu de vedere - punctul de vedere al cuiva, care nu a fost direct implicat, care nu a fost acolo, care a auzit informatii contradictorii. Paradoxal, tot ce am pana acum sunt doar banuieli. De aceea am si ales pentru filmari Satu Mare, o zona din afara Bucurestiului sau a Timisoarei... Povestea incepe undeva mai la tara, unde oamenii sunt la fel de confuzi cum am fost eu atunci. Ah, si m-am nascut pe 21 decembrie (intr-adevar cativa ani mai devreme), deci data asta a fost mereu foarte speciala pentru mine!", spune Lucas.

SCENARIU. Filmul se va numi "Tobogan Intercontinental" si va beneficia pe de o parte de concursul unor actori selectionati de o companie de productie de la Bucuresti, care organizeaza un casting. Lucas spune ca doreste neaparat sa ia si actori de la Teatrul de Nord din Satu Mare, pe care-i gaseste excelenti. Acesta a fost si unul dintre motivele deplasarii lui in nordul tarii, unde are multe rude. "Satu Mare se afla foarte aproape de granita cu Ungaria, deci un loc ideal pentru povestea unui om care se intoarce din Occident exact in zilele razmeritei din decembrie. E povestea tranzitiei lui dintr-un «continent» in altul. M-am documentat despre Revolutie in stilul… folclor: am intrebat oameni, pe cei care au fost prezenti la evenimente, care au vazut si au auzit multe, am citit si ziarele, arhivele..., dar informatiile s-au contrazis foarte tare. Am avut impresia ca erau asteptari mari, insa putine s-au intamplat la Satu Mare... Schimbarea era mai mult in oameni, in visele lor - si rezultatul a fost foarte dezamagitor. Impresia mea despre Romania ’89 este ca era o tara in criza varstei de mijloc. Era nevoie de o schimbare radicala, ceva simbolic..., astea ar fi elementele centrale din filmul meu. Un film cu totul si cu totul simbolic, nu un film documentar. Pe de alta parte, «Tobogan Intercontinental» as vrea sa fie ultimul meu pas spre un film de lungmetraj. In «Tobogan…» va fi o echipa multinationala - sunetisti din Anglia, operatori din Romania, nemti, francezi, italieni... Visez sa fac un film «european» de lungmetraj."

SINCRETISM. O fi greu sa fii fiul lui Mircea Florian? Lucas spune ca departarea de o tara in care pe parintele lui il cunoaste si-l apreciaza toata lumea i-a dat o alta dimensiune a relatiei lor. "De la tatal meu am invatat enorm de multe. Printre cele mai importante, muzica si poezia, arte care m-au invatat sa povestesc... Poezia este ceva extrem de important, din pacate in film si-n muzica anului 2006 lucrurile sunt spuse uneori prea plat, previzibil si fara adancime. Filmul e modul meu preferat de a combina poezia cu muzica."

PREFERINTE
"Regizorul preferat? Iata o intrebare la care mi-e aproape imposibil sa raspund. M-au inspirat multi regizori, cel mai mult maestrii din garda veche: Fellini, Antonioni... poetici si sinceri. Daca-i vorba despre ultimii zece ani, da, au fost facute si filme «magice», ma gandesc la Wong Kar-Wai in special"
Lucas Florian
regizor de film
×
Subiecte în articol: arte film