x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Serie de filme online, în aprilie, la Institutul Cervantes: „Povești de rezistență. În căutarea unui loc în lume”

Serie de filme online, în aprilie, la Institutul Cervantes: „Povești de rezistență. În căutarea unui loc în lume”

de Magdalena Popa Buluc    |    04 Apr 2024   •   20:09
Serie de filme online, în aprilie, la Institutul Cervantes: „Povești de rezistență. În căutarea unui loc în lume”

Luna aprilie vine cu o nouă serie de filme online în programul Institutului Cervantes. De data aceasta, este vorba despre o serie de patru filme documentare reunite sub motto-ul „Povești de rezistență. În căutarea unui loc în lume” – patru producții cinematografice care ne permit să cunoaștem oameni ale căror vieți sunt marcate de aventură, și nu întotdeauna în conotația cea mai pozitivă a cuvântului. Mai mult, regia acestor filme ne vorbește despre locul din care pornesc și din care se dezvoltă aceste povești despre pierdere, dar și despre supraviețuire și depășire a unor momente dificile.

Documentarele vor fi transmise cu acces gratuit și subtitrate în limba engleză pe canalul de VIMEO al instituției, în fiecare zi de joi, începând cu ora 11:00 dimineața (ora României), timp de 96 de ore.

Noua serie este realizată în parteneriat cu Festivalul DocsBarcelona, un eveniment care, de-a lungul unui sfert de secol, a pariat și susținut creațiile cinematografice a căror tematică este realitatea, un festival martor (sau care depune mărturie) la evoluția atât a genului, cât și a societății și a tot ceea ce o privește.

„Propunem patru filme care contestă stereotipurile de gen și construcțiile sociale care au susținut patriarhatul capitalist timp de secole, în ton cu actuala recrudescență a feminismului care a avut loc după #MeToo și cu modul în care noile tehnologii conectează oameni, experiențe și situații care pun sub semnul întrebării modelele normative stabilite.

Cele patru personaje din filmele pe care le prezentăm sunt, în cele din urmă, oameni care locuiesc într-un loc de rezistență, care își caută locul în lume în afara narațiunii normative și a convențiilor sociale. Sunt personaje care ne reprezintă, pentru că vin să ne explice ceea ce nu am putut sau nu am vrut să vedem în legătură cu o violență sistemică susținută în timp și la care participăm iremediabil. Fără îndoială, ceva din acești protagoniști locuiește în fiecare dintre noi.

Astfel, prezentăm, pe de o parte, două filme care oferă spațiul privilegiat al cinematografiei femeilor care au refuzat să-și supună libertatea individuală legilor patriarhatului. Femei care s-au emancipat, depășind obstacole de nedescris, și care au decis să fie ele însele mai presus de orice, chiar dacă prețul plătit a fost adesea singurătatea.

Pe de altă parte, prezentăm două filme care explorează modul în care o patriarhatul afectează și violentează și bărbații.

Sunt filme care ne deschid ochii asupra complexității violenței structurale în care trăim și ne dezvăluie faptul că, într-un astfel de sistem opresiv, nimeni nu câștigă sau pierde, ci mai degrabă pierdem cu toții”, a declarat Anna Petrus, director artistic al DocsBarcelona.

 

Program filme:

04.04- 08.04 | La Chana, regia: Lucija Stojevic (Spania, 2017, 82 minute)

La Chana dezvăluie povestea unei dansatoare de flamenco mitice care a atins apogeul celebrității pentru ca apoi să se afunde în anonimat. Este vorba despre dansatoarea autodidactă Antonia Santiago Amador, cunoscută sub numele de La Chana, cea care, între 1960 și 1980, a fost una dintre cele mai mari vedete ale lumii flamenco, uimind prin stilul său inovator, rapid și prin utilizarea inventivă a ritmului. Senzuală, vulnerabilă, dar aparent invincibilă, ea ne transpune în esența pasiunii sale în momentul în care revine pe scenă după o pauză de douăzeci și cinci de ani.

11.04-15.04 | Los Bilbao, regia: Pedro Speroni (Argentina, 2022, 74 minute)

Documentarul spune povestea lui Iván Bilbao, care se întoarce acasă, în orașul Chascomús (Argentina), după cinci ani de închisoare. Soția sa, Yamila, și fetița sa, Luz, îl așteaptă. Camera de filmat a lui Pedro Speroni, aproape ca un personaj invizibil, se infiltrează în această familie care încearcă să se întoarcă la normalitate și ne arată că întoarcerea nu este deloc ușoară.

18.04-22.04 | Light Falls Vertical, regia: Efthymia Zymvragaki (Spania-Germania-Italia- Olanda, 2022, 85 minute)

Efthymia Zymvragaki primește o propunere de a relata fapte din partea unui bărbat care mărturisește că a fost abuzat; o peliculă menită a investiga viziunea violenței autorului. Cu meritul și de a fi avut curajul de a spune o poveste la persoana întâi, lungmetrajul de debut al regizoarei elene abordează problema violenței care apasă atât de greu asupra societății actuale, cu intenția de a trata această temă dintr-o perspectivă complexă și intimă.

25.04- 29.04 | Querida Sara, regia: Patricia Franquesa (Spania-Serbia-Norvegia, 2021, 60 minute)

Documentarul este un portret emoționant al Sarei, prima femeie șofer de taxi din Afganistan. Regizoarea spaniolă Patricia Franquesa surprinde forța unei femei puternice care trece de barierele unei societăți patriarhale. Relația dintre Patricia Franquesa, regizoarea acestui documentar, și Sara ne este propusă ca o poveste de prietenie al cărei fir este legat de privirea din fața camerei de filmat, căreia protagonista documentarului îi vorbește în permanență.

 

 

×
Subiecte în articol: Institutul Cervantes