x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Simţea ritmurile, cânta mult

Simţea ritmurile, cânta mult

de Roxana Roseti    |    Lavinia Tudoran    |    12 Iul 2009   •   00:00
Simţea ritmurile, cânta mult
Sursa foto: TVR Media/

A trăit un an şi jumătate printre adulţi, e drept, în lumea poveştilor. Avea 3 ani şi 10 luni. Nu ştia multe cuvinte şi le încurca înţelesurile. Dar avea replică la orice. Plus că era foarte muzicală. Lulu simţea ritmurile, cânta mult.



Lulu Mihăiescu, viitoarea Veronica, apăruse deja la televizor, alături de o bună prietenă a familiei, artista Angela Moldovan. Ea a fost, de altfel, cea care a îndemnat cuplul Mihăiescu să-şi ducă fata la o probă pentru muzicalul „Veronica".

„Ne-am dus la Temistocle Popa, compozitorul co­loa­nei sonore a filmului, să o asculte. A plăcut-o din start. Era dezinvoltă, îndrăzneaţă", îşi aminteşte An­gela Moldovan. A urmat proba de foc, la Stu­di­o­uri­le Buftea. „A trebuit să cânt, să spun câteva replici pentru ca Elisabeta Bostan să vadă de ce sunt în stare", spune Lulu Mihăiescu. Aşa a fost descoperită Veronica. Deşi personajul fusese închipuit altfel , în acest sens dându-se anunţ la gazetă pentru a se prezenta la probe fetiţe blonde cu ochi albaştri... Puţin a lipsit ca Veronica să fie... Manuela Hărăbor.

„A fost un casting în ţară cu peste 500 de copii", rememorează doamna Elisabeta Bostan. Au fost trei copii care au corespuns. Una dintre fetiţe era Manuela Hărăbor. Avea nerv, disponibilitate, dar era cu foarte multă personalitate! Şi încăpăţânată! După două probe a spus că nu mai vrea... Avea 4 ani".

Până la urmă a distribuit-o printre ceilalţi copii care apăreau în film în rol secundar. Elisabeta Bostan nu a lucrat niciodată cu copiii alintându-i: „Copiii discută cu tine ca un actor matur. Ei te consideră stupid dacă nu îi înţelegi. Eu intram foarte uşor în imperiul lor, fără să-i jignesc". „Doamna Elisabeta Bostan nu şi-a lăsat copiii pe drumuri", spune Manuela Hărăbor.

„Toţi puştanii din Veronica au fost preluaţi în toate filmele pe care le-a mai făcut. Pentru mine, amintirea cea mai plăcută din Veronica a fost Margareta Pâslaru. Cred că nu numai pentru mine, deoarece toată lumea o îndrăgea, toţi copiii voiau să fie ca ea. Eu o urmăream când mergea la cabine şi venea îmbrăcată în costumul de zână. Pentru mine ea era Zâna Zânelor, un vis, un personaj de basm, care coborâse din televizor şi vorbea cu noi."

MICA ACTRIŢĂ
„Primul tur de manivelă a fost când Luleaţa avea 3 ani şi 10 luni, venea maşina dimineaţa la 7, o lua, şi se întorcea la 11 seara", îşi aduce aminte Angela Moldovan, în film Smaranda. Fiind prietenă a familiei Mihăiescu, trebuia să fie cu ochii pe Lulu: „Am jucat cu mare plăcere în film. Îmi amintesc un moment mai nostim cu Lulu. Zizi Bostan i-a zis: «Veronica, te duci la noptieră să scoţi raţa din sertar», apoi a strigat «Motor» şi trebuia făcută scena. Însă Lulu a rămas pe loc, nedumerită.

Zizi a ridicat un pic tonul, ea a început să plângă. În pauză am întrebat-o ce păţise, iar ea mi-a spus supărată: «Tanti Angelica, eu nu ştiu ce e aia noptieră, noi nu avem acasă». Nu este singura producţie în care a jucat, au urmat «Veronica se întoarce», «Mama» şi «Saltimbancii», regizate tot de Elisabeta Bostan. Lulu nu mai face film, are 41 de ani şi s-a mutat din 1996 în Canada, împreună cu soţul şi cu fiica sa. Dă lecţii de pian şi lucrează în cadrul unei companii."

×
Subiecte în articol: veronica elisabeta bostan cinemateca