x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Start la Anonimul

Start la Anonimul

de Maria Sârbu    |    11 Aug 2010   •   00:00
Start la Anonimul
Sursa foto: Anonimul/

Cea de-a şaptea ediţie a Festivalului Internaţional de Film "Anonimul" s-a lansat luni seara în Delta Dunării, în campingul Delfinul umplut de oameni. Staff-ul evenimentului i-a încredinţat rolul de amfitrion al serii lui Florin Piersic Jr (foto).

Actorul, care se respectă şi îşi respectă publicul, a "înfrumuseţat" atmosfera nocturnă datorită carismei sale. Glumele ce îi ţâşneau spontan şi conduita lui de bun-simţ au mulţumit asistenţa, aflată în aşteptarea primului film ales de organizatori pentru deschiderea festivalului: "Duplicatul/Copie conforme" de Abbas Kiarostami, cu Juliette Binoche (Premiul pentru cea mai bună actriţă la Cannes 2010). După prezentarea principalilor implicaţi în selecţia producţiilor din festival, pe un mic podium a urcat, ca la fiecare ediţie de altfel, corul femeilor din Sfântu Gheorghe. Lipovencele au interpretat trei cântece, vocile lor puternice dăinuind deasupra apei Dunării, sfidând parcă vieţuitoare de aici. Tocmai şi ţânţarii, după ce şi-a făcut "plimbarea", ca un ritual, între orele opt şi zece, s-au ostoit, oferindu-le cinefililor plăcerea de a sta liniştiţi în faţa ecranului gigant sau a ecranelor mai mici instalate în camping.

Au rulat apoi filme din competiţie şi din programele paralele: lungmetrajul "Pe calea cea bună" de Jasmina Zbanic, câteva scurtmetraje şi mult-aşteptatul "New York, I Love You". Pe foarte mulţi i-au prins zorile privind la filme.

Ziua de ieri a debutat la 10:30 dimineaţa cu un film românesc, după gustul meu "delicios", în sensul de foarte bun. Este vorba de "Marţi, după Crăciun" al lui Radu Muntean, realizat pe scenariul scris de acest cineast împreună cu Alexandru Baciu şi Răzvan Rădulescu. Au avut loc doar două proiecţii în una din sălile complexului de cinema. Filmul a fost reprezentat în Deltă de una dintre protagoniste - talentata actriţă Maria Popistaşu - şi scenaristul Alexandru Baciu, ei răspunzând la întrebările publicului curios să afle detalii despre lucrul la acest film. Aşa cum spuneau cei doi (şi le dau dreptate) "nu e un film vesel, dar se râde; nu e un film trist, dar te emoţionează".

Pelicula, selecţionată la Cannes, în secţiunea "Un Certain Regard", va avea premiera românească la data de 16 septembrie, la Cinema Patria. Cu câteva zile în urmă, filmul a fost lansat în Israel, în primul week-end având succes de casă. Încă de la premiera de la Cannes, "Marţi, după Crăciun" a fost vândut în vreo zece ţări. Din distribuţie mai fac parte Mimi Brănescu, Mirela Oprişor, Victor Rebengiuc, Dragoş Bucur şi alţii.

×
Subiecte în articol: film