x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Steaua lui Amza Pellea, udată cu zaibăr

Steaua lui Amza Pellea, udată cu zaibăr

de Oana-Maria Baltoc    |    07 Apr 2011   •   20:38
Steaua lui Amza  Pellea, udată cu zaibăr
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

„Trebuie să-i mulţumesc publicului care l-a făcut pe Amza, Amza, publi­cului care l-a iubit şi care îl iubeşte şi care l-a făcut ceea ce este, adică un om şi un artist foarte valoros. Înainte de a pleca de pe Pamânt se întreba «de ce m-or iubi pe mine toţi oa­me­nii?»„, a grăit Oana Pellea, ieri, la inau­­gurarea stelei dezvelite în Piaţa Timpului, în memoria tatălui său, Amza Pellea, la împlinirea a 80 de ani de la naşterea marelui actor. Emo­ţionată, fiica celui mai iubit dintre ol­teni i-a transmis tatălui un mesaj de ziua lui, în gând, privind tăcută spre cer.

O delegaţie de la Băileşti, localitatea în care s-a născut regretatul Amza Pellea, a sosit la Bucureşti, alături de primarul oraşului, Costel Pistriţu. Înarmaţi cu paporniţe pline ochi cu sticle de zaibăr înfundate cu coceni, ţuică şi cozonac, oltenii lui Amza au împărţit admiratorilor strânşi în Piaţa Timpului pentru sufletul actorului. De asemenea, în dimineaţa zilei de ieri, la Cimitirul Bellu, unde este înmormântat artistul, s-a ţinut o slujbă de pomenire.

După ce a dezvelit steaua tatălui său de pe Pământ, corespondentă a celei din cer unde se află acum, Oana Pellea i-a îndemnat pe cei strânşi în piaţă să-i ureze „La mulţi ani” lui Amza, acolo unde e: „La mulţi ani de lumină să ne lumineze şi pe noi, să de­venim mai buni şi mai curaţi şi mai fru­moşi la suflet, că aşa voia”. Actriţa a primit în dar de la primarul Băi­leş­tiu­lui un tablou realizat pe foiţă de aur cu Amza Pellea întruchipându-l pe Mihai Viteazul, iar din partea pre­şedintelui C.A. Cocor o replică înrămată a stelei de pe Walk of Fame-ul bucureştean. La încheierea evenimentului, Oana Pellea a împărţit cu mâna ei oamenilor zaibăr şi cozonac, prilej cu care o bătrână i-a oferit ac-tri­ţei un şirag de mătănii sfinţite. Înainte de inaugurarea postumă a stelei pe Aleea Artiştilor din Bu­cu­reşti, Oana Pellea a fost şi la Băileşti, unde şi-a umplut inima de linişte şi recunoştinţă, aşa cum a povestit ac­triţa într-un mesaj postat pe contul ei de facebook: „Fusă frumos. Frumos de nu prea încape în cuvinte. Mi-s ochii grei de lacrimă, de râs şi mult dor. Noaptea căzu cu zgomot de zaibăr în Băileşti. Frumos. Greu de frumos. Mă dezbrăcai, mă spălai, mă îm­brăcai şi mă băgai la odină. Mă în­chi­nai şi mulţumii Domnului şi Mai­cii Lui că mare minune făcură acu' 80 de ani când îl dădură oamenilor pe Amza. Cu negura de noapte bin­e­cuvântată alunec spre vis. Ne-om întâlni... şi acolo”. Amza Pellea a plecat spre ceruri la 12 decembrie 1983, la vârsta de 52 de ani.

×
Subiecte în articol: film