x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Un film "despre tineri, cu tineri şi pentru tineri"

Un film "despre tineri, cu tineri şi pentru tineri"

de Maria Sârbu    |    13 Noi 2012   •   18:17
Un film "despre tineri, cu tineri şi pentru tineri"

Filmul românesc "O lună în Thailanda", debutul în lungmetraj al regizorului Paul Negoescu, va intra în sălile de cinema din Bucureşti şi din alte 12 oraşe din ţară vineri, 16 noiembrie.

Mai întâi va fi o proiecţie de gală – joi, la Cinema Pro Bucureşti. Premiera însă a avut loc la Festivalul de Film de la Veneţia, căci fusese selecţionat în secţiunea "Settimana della Critica" (Săptămâna Criticii), cu o nominalizare la Premiul acestei secţiuni, în care au fost prezentate doar şapte filme, după cum remarca producătorul peliculei, Ada Solomon (Hi Film). De asemenea, "O lună în Thailanda" a fost în competiţia  "Emile Cantillon" a Festivalului Internaţional de Film Francofon de la Namur, în competiţia oficială a Festivalului de la Zurich şi a Festivalului de la Cottbus, în selecţia internaţională a Festivalului Noului Cinema de la Montreal şi a Festivalului de la Salonic. Nu a luat nici un premiu, dar producătorul spune că orice selecţie într-un festival e un premiu. Pelicula este achiziţionată de o companie din Franţa şi va fi difuzată în această ţară.

Ada Solomon, care consideră important acest film datorită "prospeţimii lui", a ţinut să menţioneze marţi, la o întâlnire cu presa, că "O lună în Thailanda" e "despre tineri, cu tineri şi pentru tineri". Regizorul a completat ideea şi anume că el şi-a dorit să spună prin mijloacele cinemaului o poveste despre generaţia sa, pentru că "pe subiectul acesta de la "Liceenii" nu s-a mai făcut nimic".

Printre interpreţii rolurilor se numără Andrei Mateiu, Ioana Anastasia Anton, Tudor Aaron Istodor, Sînziana Nicola, Raluca Aprodu, Victoria Răileanu, Ionuţ Grama, Sabina Posea, Bogdan Cotleţ, Ştefan Munteanu, Simona Ghiţă.

Să petreacă o lună în Thailanda – acesta este visul personajului principal, Radu, el dorind să-şi ducă prietena în ţara amintită. De fapt este povestea acestui tânăr, care în noaptea de revelion îşi dă seama că nu poate trăi fără fata de care s-a despărţit cu ceva timp în urmă, luând decizia să rupă relaţia cu actuala prietenă, căreia îi promisese o lună în Thailanda. Umblă toată noaptea, când singur, când cu prietenii, pe străzi, prin cluburi, căutându-şi vechea iubire. Găsind-o, îi spune şi ei dorinţa sa: să o ducă o lună în Thailanda...

×
Subiecte în articol: O lună în Thailanda Paul Negoescu