x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Un Gopo de tot Oscarul

Un Gopo de tot Oscarul

de Roxana Ioana Ancuta    |    Oana-Maria Baltoc    |    31 Mar 2010   •   00:00
Un Gopo de tot Oscarul
Sursa foto: Dragoş Savu/Intact Images

Concertul", cel mai aplaudat la Gala Premiilor Gopo, "Poliţist, adjectiv", cel mai premiat. Sonorizarea, la pământ. Glumele prezentatorului Mihai Călin şi discursurile personalităţilor care au înmânat premii, demne de o gală Oscar. Adică la fel de slabe.



Gala Premiilor Gopo (cea de-a patra ediţie) a avut loc luni seară, la Palatul Parlamentului. O seară cu ştaif, pentru că organizatorii, aşa cum au anunţat de fiecare dată, doresc să egaleze, încetul cu încetul, prestigioasa Gală a Premiilor Oscar sau galele europene de calibrul BAFTA (Anglia) sau Cesar (Franţa).

Un deziderat lăudabil, dar prea puţin realizabil, pentru că, aşa cum obişnuia Mircea Badea să spună, până nu demult, "Trăim în România, şi asta ne ocupă tot timpul". Iar dacă arunci o privire la felul în care se organizează un eveniment de ţinută, al cărui buget depăşeşte 150.000 de euro, îi dai, din păcate, dreptate.

MUZICĂ DIN CUTIA DE CONSERVĂ
Sala Unirii a Palatului Parlamentului a fost o alegere bună pentru acest eveniment doar din punct de vedere estetic. Grandioasă prezentare, dar sonorizare defectuoasă, pe măsura acusticii. Sonorizare atât de proastă încât nici o pereche de urechi în plus faţă de cele avute în dotare de invitaţi n-ar fi putut percepe în mod clar glumele răsuflate sau aproape reuşite ale celor care au înmânat premiile câştigătorilor. Pe scenă a urcat şi Taraful Haiducilor, a căror muzică a atins, de-a lungul timpului, corzile sensibile ale multora.

De data aceasta lăutarii au fost "sabotaţi". O voce tristă din sală spunea că se "aud de parcă ar cânta dintr-o cutie de conservă". Amuzant şi oarecum penibil pentru cei care au ajuns la Palatul Parlamentului cu maşina proprietate personală... Şoferii au avut până la ora 22:30, când s-a deschis barul, numai opţiuni bahice pentru a-şi ostoi setea. Asta dacă nu cumva doritorul reuşea să înduioşeze barmanul să-i dea pe şest o sticlă de apă înainte de ora stabilită. Eventual, mărturisindu-i că a jucat într-un film premiat la Gopo.

Porumboiu, Şase din zece Ca să amintim şi câteva dintre cele mai importante premii, marele câştigător al galei Gopo 2010 a fost "Poliţist, adjectiv", al lui Corneliu Porumboiu, filmul obţinând şase statuete din cele zece puse în joc, printre care trofeele pentru cea mai bună regie şi pentru cel mai bun film. "Cea mai fericită fată din lume" (regia Radu Jude), nominalizat la 11 categorii, a primit un singur premiu: cel pentru "Tânără speranţă", acordat Andreei Boşneag.

"Concertul", în regia lui Radu Mihăileanu, nominalizat la opt categorii, a primit patru trofee Gopo, printre care cel pentru cel mai bun montaj şi cel pentru cea mai bună muzică originală, care se adaugă celor două premii Cesar primite anul acesta.

Cel mai bun actor în rol principal a fost desemnat Dragoş Bucur (pentru prestaţia din "Poliţist, adjectiv "), în vreme ce Hilda Peter a fost aleasă cea mai bună actriţă în rol principal (pentru performanţa din "Katalin Varga").

×
Subiecte în articol: film