x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Un iranian cucereşte Berlinul

Un iranian cucereşte Berlinul

de Adriana Vaduva    |    20 Feb 2011   •   18:25
Un iranian cucereşte Berlinul
Sursa foto: /AFP PHOTO

Febra festivalurilor internaţionale de film continuă. În aşteptarea Galei Academiei Americane de Film, sâmbătă seară s-au decernat Premiile celei de-a 61-a ediţii a Berlinalei.

Marele învingător poate fi consi­derat lungmetrajul iranian "Jodaeiye Nader az Simin/ Nader And Simin, A Separation", în regia lui Asghar Farhadi. Pelicula a primit Ursul de Aur pentru cel mai bun film, dar şi Ursul de Argint pentru cea mai bună actriţă şi Ursul de Argint pentru cel mai bun actor. În plus, "Nader And Simin, A Separation" a primit şi premiul juriului ecumenic pentru cel mai bun film în competiţie.

Marele premiu al juriului a fost obţinut de "A Torinói Ló/ The Turin Horse" de Béla Tarr (Ungaria), în timp ce Ursul de Argint pentru cel mai bun regizor i-a fost înmânat lui Ulrich Köhler pentru "Schlafkran­kheit/ Sleeping Sickness" (Germania). Joshua Marston şi Andamion Mu­rataj au fost distinşi cu Ursul de Argint la categoria cel mai bun scenariu pentru "The Forgiveness Of Blood" (regia Joshua Marston). Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun film din competiţie a fost obţinut de "A torinói ló/ The Turin Horse" (regia Béla Tarr). Titlul de cel mai bun lungmetraj de debut a fost câş­tigat de "On the Ice", în regia lui An­drew Okpeaha MacLean.

Juriul ediţiei din acest an, prezidat de actriţa Isabella Rossellini, a ţinut să îi aducă un omagiu cineastului iranian Jafar Panahi, membru al juriului, care nu a putut să participe la eveniment, motivul fiind interdicţia primită din partea autorităţilor iraniene de a părăsi ţara. Ca şi la Festivalul de Film de la Cannes, în 2010, cineastul iranian a fost reprezentat pe scena galei Berlinalei de un scaun gol, pe care se afla o inscripţie cu numele său. Şi România a fost reprezentată în competiţia de la Berlin la secţiunea dedicată scurtmetrajelor, unde au fost selecţionate peliculele "15 iulie" de Cristi Iftime şi "Apele tac" de Anca Lăzărescu. De asemenea, scurtmetrajul "Little Red", în regia Evei Pervolovici, a fost selectat în competiţia Talent Campus. 
În 2010, pelicula "Eu când vreau să fluier, fluier" a câştigat două distincţii la Berlin: trofeul Alfred "Baurer" şi Marele premiu al juriului – Ursul de Argint.

Au mai câştigat...
Premiul "Alfred Bauer": "Wer wenn nicht wir/ If Not Us, Who" de Andres Veiel. Ursul de Aur pentru cel mai bun scurtmetraj – "Paranmanjang/ Night Fishing" de PARKing CHANce (PARK Chan-wook, PARK Chan-kyong). Ursul de Argint pentru cel mai bun scurtmetraj – "Pu-Seo-Jin Bam/ Broken Night" de Yang Hyo-joo. Ursul de Argint pentru realizări artistice deosebite – Wojciech Staron şi Barbara Enriquez pentru "El Premio/ The Prize" de Paula Markovitch. Premiul serviciului german de schimb academic (DAAD) pentru scurtmetraj: "La Ducha/ The Shower" de Maria José San Martín. Premiul EFA Nominee Berlin pentru cel mai bun scurtmetraj european: "Ăterfödelsen/ The Unliving" de Hugo Lilja. Premiul European Cinema Label pentru cel mai bun lungmetraj în secţiunea Panorama – "Über uns das All/ Above Us Only Sky" de Jan Schomburg. Berlinale Camera: Lia van Leer, Jérôme Clément, Franz şi Rosemarie Stadler şi Harry Belafonte. Ursul de Aur onorific: Armin Mueller-Stahl (actor)

×
Subiecte în articol: film ursul de aur