x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Ursul lui Chişu

Ursul lui Chişu

de Roxana Ioana Ancuta    |    01 Mai 2008   •   00:00
Ursul lui Chişu

Primul lungmetraj al lui Dan Chişu, “Ursul”, prezintă povestea unui fost revoluţionar devenit imediat după ’89 director al Circului Globus din Bucureşti, personaj care ajunge să fugă în munţi cu ursul circului pentru a-l vinde unui vînător neamţ.

Debut - Film pe muzica lui Bregovic

Primul lungmetraj al lui Dan Chişu, “Ursul”, prezintă povestea unui fost revoluţionar devenit imediat după ’89 director al Circului Globus din Bucureşti, personaj care ajunge să fugă în munţi cu ursul circului pentru a-l vinde unui vînător neamţ. Muzica va fi unul dintre punctele de atracţie ale filmului, avînd în vedere că este semnată Goran Bregovic. Scenariul filmului a luat a doua notă la concursul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), organizat în noiembrie 2007, şi este o producţie particulară.

 

  • Jurnalul Naţional: De ce regie de film? De ce acum?

Dan Chişu: Regie de film pentru că a fost o dorinţă din adolescenţă, care prinde contur acum. Acesta este momentul, sînt suficient de pregătit şi am dus cît de departe a fost posibil diverse proiecte de la care m-am încărcat. Să explic un “acum” ceva mai concret nu cred că este posibil, simţi momentul, pur şi simplu.

  • Este doar o încercare sau o lansare în domeniu? Mă refer la lungmetraje...

Nu începe totul cu o încercare? Pentru mine nu este prima experienţă ca realizator, în ultimii ani am umblat prin lume şi am realizat filme documentare, aşa că în acest caz schimb doar genul de film. Cu siguranţă, nu va fi unicul meu proiect de ficţiune.

Despre film

  • Cum a venit ideea scenariului pentru filmul “Ursul”?

Experienţele noastre sînt nişte pretexte pentru a împărtăşi şi altora evenimentele, întîmplările, trăirile noastre sau ale altora şi mai ales vorbim sub aceste pretexte despre felul în care ne-au marcat şi despre amprenta pe care au lăsat-o asupra noastră. Simţeam nevoia să descriu imaginea sincerităţii, a sentimentalismului şi a felului în care ne organizăm sau nu priorităţile în viaţă.

Toţi oamenii pe care îi întîlneşti într-o viaţă pot să devină la un moment dat personaje, m-am inspirat din ceea ce cunosc şi, acolo unde am găsit o poveste interesantă, am pus-o pe hîrtie.

  • Ai colaborat şi cu directoarea Circului Globus?

Filmul se află în stadiul de pre-producţie şi sigur că ne-am dori să colaborăm cu directoarea Circului Globus, dar, atenţie!, personajele din film sînt destul de alegorice. Deci nu neapărat partea strict profesională mă interesează. Adică actorii nu trebuie neapărat să fie şi artişti de circ. Dar nu exclud nici folosirea lor ca actori în film.

Puncte forte

  • Crezi că “Ursul” va avea succes? Lumea va veni la film pentru muzică (semnată de Bregovic) sau pentru acţiune?

Depinde cum defineşte fiecare succesul. Sper ca publicul să vină în cinema să vadă filmul, aştept opiniile criticilor şi abia aştept să îl plimb (filmul) prin nişte festivaluri. Cu siguranţă şi muzica va fi unul dintre punctele de atracţie, dar dacă scenariul şi viziunea mea regizorală nu ar fi fost promiţătoare, nici Goran Bregovic n-ar mai fi alături de noi, aşa că vom avea o unitaritate între vizual şi auditiv.

  • În cît timp ai legat povestea filmului?

Scenariul a fost început în vara anului trecut. Am lucrat cîteva luni la el şi sper ca la finalul acestui an să fie gata.

  • Unde vor avea loc filmările?

În acest moment fiind repetiţii, în faza de preproducţie, încă studiem locuri şi locaţii, pentru că avem multe secvenţe de filmat în exterior, ceea ce nu e tocmai uşor. Iar pentru că sînt superstiţios, nu aş vrea să dezvălui prea multe înainte de a ne apuca efectiv de filmări.

  • Ţi-e frică de urşi?

Nu, nu mi-e frică nici de urşi şi cam de nimic în general. Ştiu doar că unii oameni pot fi uneori extrem de periculoşi.

Circul de la circ

Pelicula lui Dan Chişu este un “road movie” despre perioada postcomunistă în care noul director al Circului Globus, Panduru, este pus în această funcţie din motive politice, fiind un fost revoluţionar, dar care nu are nici o cunoştinţă despre management. Din motive pecuniare, directorul decide să vîndă ursul Circului unui vînător neamţ cu 50.000 de mărci, gîndindu-se că astfel ar salva salariile angajaţilor. Aşadar, Panduru fuge în munţi cu bătrînul animal, iar pe urmele lui pleacă şi angajaţii de la circ, porniţi să-l salveze pe Moş Martin. În joc mai intră şi un ţigan, pe nume Maradona, “ghidul” vînătorului, care avea în acea zi nunta fiicei sale. În final, directorul, circarii, ursul şi neamţul, îmbătat la nunta lui Maradona, se întîlnesc şi iese un alt circ...

×
Subiecte în articol: arte film ursul