x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Folk You! Festivalul fie să fie, pentru acum, pentru cât mai mulţi ani înainte şi pentru izbânda bunului simţ!

Folk You! Festivalul fie să fie, pentru acum, pentru cât mai mulţi ani înainte şi pentru izbânda bunului simţ!

de Dana Andronie    |    28 Iul 2013   •   15:32
Folk You! Festivalul fie să fie, pentru acum, pentru cât mai mulţi ani înainte şi pentru izbânda bunului simţ!
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

La Vama Veche, Florian Pittiş a declarat deschisă, prin Folk You!, „mişcarea de rezistenţă împotriva prostiei revărsate”. Micuţul "dig” ridicat, în 2005, împotriva falsului şi kitsch-ului a devenit, în timp, baraj. Folkul a rămas în continuare portdrapelul mişcării, dar scena s-a lărgit, s-a extins, pentru toate genurile şi speciile muzicale care au ceva original de spus.

Şi la cea de-a noua ediţie (1-4 august) vom încerca să recompunem chipul sfărâmat al unei lumi normale. Folk You! Florian Pittiş poate fi privit ca un festival ecologic. Folkul nu poluează, nu produce victime colaterale! Generează doar speranţe colaterale. Intrarea este liberă! Nu percepem bilet sufletului liber!

Un festival cu cinci lansări

În acest an, Folk You!Florian Pittiş este gazda mai multor lansări. Vineri, 2 august, la Rumberos Social Club (pe plajă, chiar lângă scenă), de la ora 11.00, Adrian Beznă vine cu amintiri cu vorbe şi cântec, cu un album care poartă titlul: „Să-mi laşi pe uşa veche semn”. „Adrian Beznă nu scrie versuri. Sunt plângeri ale sufletului, sunt daruri pe care omul lup le îmbracă după chipul şi asemănarea sa în frumos şi le trimite lumii spre aducere aminte a trecerii sale printre Oameni.

Iubiţi-l, ca pe unul de-al vostru care a trăit cu lupii, cu libertatea pre libertate călcând”, ne recomandă Sorin Poclitaru

Tot vineri, în acelaşi loc, însă de la ora 17.00, Dinu Olăraşu îşi lansează volumul „Dar”, apărut la  Editura Eikon, Cluj-Napoca. „Unii au spus că ar fi, alţii că nu ... Sunt sau nu poezii, nu ştiu! Se va vedea mai târziu. Merg mai departe! Mulţumindu-i şi nemulţumindu-i pe toţi – mărturiseşte autorul. În cartea DAR sunt tot felul de fotografii ale minţii mele, cânticele, ziceri şi contraziceri. Se dezvelesc secrete şi se ascund lucruri, desigur, neînsemnate. Se întâmplă jocuri, se alcătuiesc jucării şi alte închipuiri ale simţirii. Într-un fel, cărticele de felul acesteia ţin loc şi de jurnal şi de urât şi de singurătate şi de facebook. Nu ascund faptul că lansarea are loc în timpul unuia dintre cele mai faine evenimente ale verii – FOLK YOU! Adică locul unde muzica ia în braţe poezia. Şi invers. Şi pe amândouă, valurile. Strâns de tot! Le duce-n larg. Mai înaltă bucurie, nici că se poate! Exact ca sarea mării în bucate”. 

Sâmbătă, 3 august, la ora 11.00, Walter Ghicolescu va face la Rumberos Social Club un „Popas în alt cântec”, pentru a arăta iubitorilor de muzică folk ce album a realizat în acest an.

De la ora 17.00, Maria Gheorghiu îşi va lansa un album nou-nouţ: „An de an, în tot ce am făcut în plan muzical, m-am raportat la Folk You! A fost pentru mine etalon şi anul acesta aduc şi dovada. Am ales  să mă prezint în Vamă, la Folk You, în premieră cu albumul meu aniversar - DE 20 DE ANI OM BUN - care reprezintă încununarea celor 20 de ani de când am luat în serios muzica, respectiv de la câştigarea Festivalului Naţional OM BUN, în l993. Tare mult aş vrea să spun că această ediţie a Festivalului Folk You!Florian Pittiş este una din şirul celor care au fost şi vor mai fi. Refuz să cred că aici se va încheia ceea ce a însemnat, în fiecare an, gura noastră de oxigen, purificarea de toată mizeria cotidiană, rezistenţa împotriva manipulărilor de tot felul, împotriva şabloanelor şi sclipiciului. FOLK YOU FOREVER! Sau mai bine Folk You! pentru totdeauna”.

Duminică, 4 august, la Rumberos Social Club, începând cu ora 14:30, sunteţi aşteptaţi de Nicu Alifantis să veniţi pentru a vă îmbogăţi cu „Mozaic”, pe care puteţi obţine un autograf chiar de la făuritorul său. Albumul va avea un preţ special, vă recomandăm să poftiţi la... lansarea de la malul mării a „Mozaicului”.   

Să lăsăm plaja curată!

Cea de-a noua ediţie a Festivalului Folk you!Florian Pittiş vă dă întâlnire la Vama Veche, de la ora 18.00 începând din 1 august până pe 4 august. „Dacă simţiţi pe buze gust de alge, dacă miroase a libertate şi a hrană spirituală, să ştiţi că e timpul să ne strângem în Vama Veche. Muzica bună va stârni iarăşi valuri albastre ce ni se vor izbi de inimi până când trupurile şi simţurile ni se vor contopi într-un tsunami numit Folk You! ce se va prăvăli peste ură, plictis, prostie, indiferenţă şi incultură”, ne-a declarat Zoia Alecu.

Alina Manole ne spune: „Voi fi în Vama Veche începând cu prima zi de festival. Îmi place atmosfera, îmi plac oamenii care vin special pentru această adunare anuală de muzică. Îmi place să îmi ascult colegii de scenă şi de mare. Încă mă mir că urc pe aceeaşi scenă unde cântă Nicu Alifantis sau Alexandru Andrieş. Pentru mine anul acesta înseamnă a şaptea prezenţă pe scena Festivalului Folk You! Florian Pittiş. Momentul de dinainte de a urca pe scenă nu poate fi descris. Ai marea de apă în stânga, ai marea de suflete în faţa ta, ai marea din tine pe care o vei împărţi cu toţi ceilalţi. Pe scena din Vama Veche sunt între valuri de muzică şi asta face ca Luna mea să fie mai repede Pătrată.

E greu să cuprinzi într-un recital tot ceea ce vrei să cânţi sau tot ceea ce marea vrea să audă. Ceea ce pot să fac, ca în fiecare an, este să aduc o piesă nouă, din respect faţă de toţi cei care îmi ascultă muzica. Şi tot din respect pentru fiecare celălalt şi faţă de mare, sper ca după fiecare seară de festival plaja să rămână curată. Bunul simţ e la liber, aşa cum este şi accesul la această manifestare!”

Fereastra spre noi

Vă mulţumim că în fiecare an, voi, publicul Folk You!, aţi fost alătături de noi şi aţi dat sens mişcării de rezistenţă. Fără voi acest concept ar fi fost un strigăt în pustie sau, cel mult, o frumoasă temă de eseu social. Iniţiativa noastră şi prezenţa voastră a făcut ca Folk You!Florian Pittiş să fie sarea mării în bucate, aşa cum insipirat a formulat această sintagmă Dinu Olăraşu. „Sarea mării în bucate” este evident muzica ascultată pe malul Mării Negre, la Vama Veche.

„Peste toate laudele, peste toate criticile, peste efortul de-a face sau a nu face, prin cenuşa tristeţii sau seninul fericirii, iată că în zarea reîntâlnirilor se înfiripă plutitor conturul unei noi întâmplări  prin care intră în noi dorul de Folk You! - subliniază sublim-sentenţios Emeric Imre. Cu temeri în timpul acesta întinzător de capcane legate de criza care ne impune încă bătăi de cap iată că sacrificiul şi ambiţia celor care trudesc pentru această întâlnire anuală câştigă din nou. Şi noi vom câştiga o nouă bucată de zid pe care urcă sentimente şi stări spre fereastra în care se vede sufletul curat ca o lacrimă şi în care se-adună gândul bun pentru o lume mai bună. Fie să fie Folk You! Florian Pittiş pentru acum, pentru cât mai mulţi ani înainte şi pentru izbânda bunului simţ!”.

Program Festivalul Folk You!Florian Pittiş 1-4 august 2013



 

×