x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură ÎN WEEKENDUL 1-2 IUNIE, „STRĂZI DESCHISE, BUCUREȘTI – PROMENADĂ URBANĂ” TRANSFORMĂ CALEA VICTORIEI ȘI STRADA BÂRCĂ DIN SECTORUL 5 ÎNTR-UN VERITABIL FESTIVAL AL COPILĂRIEI

ÎN WEEKENDUL 1-2 IUNIE, „STRĂZI DESCHISE, BUCUREȘTI – PROMENADĂ URBANĂ” TRANSFORMĂ CALEA VICTORIEI ȘI STRADA BÂRCĂ DIN SECTORUL 5 ÎNTR-UN VERITABIL FESTIVAL AL COPILĂRIEI

de Magdalena Popa Buluc    |    01 Iun 2024   •   01:20
ÎN WEEKENDUL 1-2 IUNIE, „STRĂZI DESCHISE, BUCUREȘTI – PROMENADĂ URBANĂ” TRANSFORMĂ CALEA VICTORIEI ȘI STRADA BÂRCĂ DIN SECTORUL 5 ÎNTR-UN VERITABIL FESTIVAL AL COPILĂRIEI

În acest weekend, 1-2 iunie 2024, „Străzi deschise, București – Promenadă urbană” marchează Ziua Copilului cu un program artistic variat menit să aducă bucurie în rândul tuturor copiilor.

Tot în acest weekend „Străzi deschise” se extinde și în zona Sectorului 5, pe Strada Bârcă, între Calea Rahovei și Strada Dumbrava Nouă,  unde locuitorii vor fi întâmpinați cu o serie de activități recreative, de la ateliere, spectacole de teatru până la momente speciale de dans artistic sau acrobații de circ.

„Străzi deschise, București – Promenadă urbană”, cel mai popular eveniment outdoor al Capitalei, este organizat de Primăria Capitalei, prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism, alături de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București și PROEDUS – Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive al Municipiului București – în calitate de operatori zonali, și este susținut de PPC, în calitate de partener.

Până la 13 octombrie, în fiecare weekend, Calea Victoriei și anumite străzi din diverse sectoare ale Capitalei se transformă în zone pietonale, oferindu-le bucureștenilor și turiștilor ocazia de a (re)descoperi unicitatea arhitecturii orașului, unde pot participa la o varietate de evenimente artistice și interactive organizate în colaborare cu teatrele, instituțiile culturale, operatorii independenți și artiștii din București.

Zone pietonale „Străzi deschise, București – Promenadă urbană” // 1-2 iunie 2024:

l Calea Victoriei, pe segmentul de drum Bulevardul DaciaSplaiul Independenței, fără afectarea intersecțiilor, între orele 10:00 și 22:00;

l Sectorul 5 – Strada Bârcă (între Calea Rahovei și Strada Dumbrava Nouă), între orele 10:00 și 21:00.

 

Program artistic „Străzi deschise” pe Calea Victoriei // Weekend #9: 1-2 iunie 2024

În ambele zile de weekend, Calea Victoriei se transformă într-o scenă vibrantă și plină de viață. De la expoziții de fotografie la instalații de artă interactivă, ateliere și spectacole de teatru captivante pentru toate vârstele, bucureștenii vor descoperi pe parcursul traseului pietonal momente artistice ce readuc magia copilăriei în centrul orașului.

Expoziția de fotojurnalism „World Press Photo”, organizată de Fundația Eidos, va putea fi admirată în Piața Universității, între orele 10:00 și 22:00. În zona Muzeului Național de Artă al României, în intervalul 10:00-21:00, expoziția „Copilăria în trei ipostaze”, organizată de Asociația Dominium, îi invită pe vizitatori să admire fotografii realizate de Roberta Roată, în colaborare cu Romanian Models Academy, ce oferă o altă perspectivă asupra copilăriei.

Momente semnificative din spectacolele Teatrului Odeon se vor derula în cadrul instalației de artă interactivă „ODEON Theatre Fountain”, expusă, în ambele zile de weekend, în intervalul 10:00-21:00.

Sâmbătă, 1 iunie, programul artistic de pe Calea Victoriei cuprinde ateliere pentru copii pregătite de AKKA Show, în zona Statuii Iuliu Maniu, în intervalul 10:00-13:00, atelierul educativ „Despre obiceiurile zmeilor”, organizat de Muzeul Național al Literaturii Române la sediul din Calea Victoriei nr. 110, începând cu ora 11:00, o paradă de mascote desfășurată pe segmentul de drum cuprins între Cercul Militar Național și Muzeul Colecțiilor de Artă, în intervalul 17:30-19:30, dar și spectacolul de teatru de animație pentru copii Rolling Strings Puppet Show, de la ora 18:00, în zona Muzeului Colecțiilor de Artă.

Teatrul de Animație Țăndărică a pregătit, de asemenea, pentru copii și părinți scurte momente de teatru de animație în cadrul spectacolului Freestyle Puppetry”, sâmbătă și duminică, de la ora 18:00, în zona Muzeului Național de Artă al României. Pe parcursul celor două zile de weekend, în zona Statuii Iuliu Maniu, începând cu ora 13:00, caricaturistul Vasile Catrina se va întâlni cu trecătorii pentru a-și evidenția calitățile artistice.

În prima zi de weekend, în imediata apropiere a Hotelului Novotel, București FM va fi prezent cu un Studio Mobil special – CITY BREAK, începând cu ora 15:00, iar în zona Magazinului Muzica, membrii AKKA Show vor trezi nostalgia părinților cu Jocurile Copilăriei, de la ora 17:00.

Duminică, 2 iunie, atmosfera de pe Calea Victoriei va fi însuflețită de concerte pline de energie și ritm, susținute, începând cu ora 17:00, de trupa BOER, în zona Hotelului Radisson, și de trupa REAL, în fața Hotelului Novotel.

Programul „Străzi deschise” pe Calea Victoriei este completat cu activități artistice organizate de PROEDUS, între Bulevardul Regina Elisabeta și Piața Națiunilor Unite. Începând cu ora 10:00, în ambele zile de weekend, trecătorii sunt așteptați la activități sportive antrenante și zone de joacă pline de energie, incluzând jocuri interactive, miniterenuri de fotbal, tenis de picior, baschet și ping-pong.

Copiii și părinții pot participa, sâmbătă, 1 iunie, începând cu ora 10:00, la demonstrații ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dealul Spirii” București-Ilfov și se pot distra cu aventurile unor personaje celebre în spectacolul „Cei trei purceluși”, prezentat de Teatrul Excelsior, sâmbătă, ora 11:00, și duminică, ora 11:30.

Muzeul Național al Literaturii Române va organiza, între 11:30 și 13:00, un atelier interactiv captivant, iar de la ora 13:30, Clubul Akura va prezenta publicului demonstrații de arte marțiale. Programul menit să celebreze Ziua Copilului la „Străzi deschise” continuă cu atelierul de joacă „Stela în vacanță” al Teatrului „Stela Popescu”, desfășurat sâmbătă, în intervalul 14:00-14:30, și atelierele de creație ale Administrației Parcului Natural Văcărești, organizate în ambele zile de weekend (sâmbătă, ora 14:00; duminică, ora 10:00).

Începând cu ora 15:30, Teatrul Odeon va prezenta spectacolul-lectură „Copilăria marilor muzicieni”, o incursiune emoționantă în viețile marilor compozitori, iar de la ora 19:20, artiștii Circului Metropolitan București vor prezenta un minishow de acrobații. În cadrul acestui eveniment, spectatorii vor avea ocazia să se bucure de acrobații spectaculoase și de jonglerii uimitoare care vor captiva atenția tuturor.

Actorii Teatrului „Ion Creangă” vor prezenta atelierul de teatru pentru copii „Turtița năzdrăvană” sâmbătă, 1 iunie, între 16:30 și 17:15, ce va stimula imaginația și creativitatea celor mici, iar duminică, de la ora 16:00, vor aduce publicului spectacolul interactiv „Magia ghicitorilor”. Programul continuă duminică, de la 17:15, cu spectacolul de teatru de păpuși „Capra cu trei iezi”, prezentat de Teatrul de Animație Țăndărică, ce îi invită pe cei mici să redescopere universul lui Ion Creangă, iar Teatrul Metropolis va oferi momente de lectură, la ora 11:00, respectiv ora 12:00.

Serile acestui weekend vor fi animate pe Calea Victoriei de un program artistic pregătit de elevii Școlii de Artă București. Concerte de muzică populară, spectacole de dans modern și concerte de muzică pop vor aduce un plus de energie sâmbătă, începând cu ora 17:45, și duminică, de la ora 18:20.

Casa Filipescu-Cesianu a Muzeului Municipiului București face parte din programul „Străzi deschise, București – Promenadă urbană” cu expozițiile permanente „Muzeul Vârstelor – de la copilărie la senectute”, „În apropierea sfinților. Frescele Mănăstirii Văcărești după 40 de ani”, respectiv expoziția tematică „Comorile haznalelor istorice din București”, ce recreează atmosfera Bucureștiului din perioada secolelor XVIII-XIX prin intermediul unor obiecte din ceramică, porțelan și sticlă descoperite lângă Bisericile Sf. Dumitru, Mavrogheni, Hanul Serafim și în Cartierul Evreiesc. Expozițiile pot fi vizitate, în ambele zile de weekend, în intervalul orar 10:00-17:30.

Program artistic „Străzi deschise” în Sectorul 5, Strada Bârcă // Weekend #9: 1-2 iunie 2024

În Sectorul 5, pe Strada Bârcă, între Calea Rahovei și Strada Dumbrava Nouă, programul artistic „Străzi deschise” organizat de PROEDUS include activități și spectacole variate dedicate publicului de toate vârstele.

Teatrul de Comedie va încânta locuitorii sectorului 5 cu spectacole interactive în ambele zile de weekend, începând cu ora 10:00, oferind momente pline de amuzament.

Spectacolele de lectură și momentele muzicale oferite de Teatrul Metropolis propun, de asemenea, publicului clipe de relaxare și interconectare, sâmbătă, de la ora 11:00, și duminică, de la ora 16:00.

Pe 1 iunie, de la ora 16:30, dansatorii Studio B20&Zebrads Dance Academy vor prezenta un spectacol captivant de dans, urmat de un minishow de acrobații oferit de Circul Metropolitan București, de la ora 17:00.

În seara zilei de sâmbătă, 1 iunie, artiștii Teatrului de Animație Țăndărică vor aduce la viață povestea „Motanului încălțat” într-un spectacol de teatru de păpuși, între orele 18:00 și 19:00. Seara va continua cu un show de dans artistic prezentat de Alexandra Vasile, de la ora 19:00, completând o zi plină de divertisment pentru publicul bucureștean și turiști.

În ziua de duminică, 2 iunie, activitățile special gândite pentru cei mici îi vor ține ocupați și le vor activa imaginația, de la ora 11:00, în atelierul interactiv pregătit de Muzeul Național al Literaturii Române. Între orele 15:30-16:00, Circul Metropolitan București îi va introduce pe cei mici în lumea fascinantă a acrobațiilor.

Programul dedicat copiilor continuă, de la ora 17:00, cu ateliere reCreative, respectiv ora 18:00, cu un atelier de lectură interactivă pentru copii, acțiuni prezentate de Biblioteca Metropolitană București.

De asemenea, în ultima zi weekend, echipajele Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dealul Spirii” București-Ilfov vor anima traseul pietonal „Străzi deschise” din sectorul 5 cu demonstrații susținute între orele 10:00-19:00.

 

Restricții rutiere

Calea Victoriei | În weekendul 1-2 iunie 2024, pe durata restricțiilor instituite, se va permite traversarea pe Calea Victoriei, pe segmentul de drum Bulevardul Dacia, strada Știrbei Vodă, strada Ion Câmpineanu, Bulevardul Regina Elisabeta. Traficul Societății de Transport București va fi deviat, fără afectarea călătorilor.

În weekendurile în care se desfășoară evenimentul „Străzi deschise, București – Promenadă urbană”, traficul rutier pe Calea Victoriei se reia pe timpul nopții până dimineața (în ziua de sâmbătă spre duminică), începând de la ora 23:00 până la ora 09:00.

Pentru siguranța participanților la eveniment, pe arterele pe care nu mai circulă mașini se închid și pistele de biciclete.

În sectorul 5 al Capitalei, începând de vineri, 31 mai, ora 22:00, până luni, 3 iunie, ora 06:00, traficul va fi restricționat pe Strada Bârcă, segmentul de drum delimitat de intersecțiile cu Calea Rahovei și strada Dumbrava Nouă, pe ambele sensuri.

 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

PROGRAM ARTISTIC

„STRĂZI DESCHISE, BUCUREȘTI – PROMENADĂ URBANĂ” 2024

WEEKEND #9 | 1-2 iunie 2024

 

SÂMBĂTĂ, 1 IUNIE 2024

 

Calea Victoriei – Muzeul Municipiului București – Casa Filipescu-Cesianu

10:00 – 17:30: „Muzeul Vârstelor – de la copilărie la senectute” // „În apropierea sfinților. Frescele Mănăstirii Văcărești după 40 de ani” // „Comorile haznalelor istorice din București” – expoziții permanente și tematice (Muzeul Municipiului București)

 

Calea Victoriei – Piața Universității

10:00 – 22:00: World Press Photo – expoziție de fotojurnalism (Fundația Eidos)

 

Calea Victoriei – zona Teatrul Odeon

10:00 – 21:00: ODEON Theatre Fountain – instalație de artă interactivă (Teatrul Odeon)

 

Calea Victoriei – Muzeul Național de Artă al României – zona de intersecție cu Str. Dem. I. Dobrescu

10:00 – 21:00: Copilăria în trei ipostaze – expoziție de fotografie (Asociația Dominium)

 

Calea Victoriei – zona Statuie Iuliu Maniu

10:00 – 13:00: Ateliere pentru copii (AKKA Show)

13:00 – 20:00: Caricaturi – Vasile Catrina

 

Calea Victoriei nr. 110 – Muzeul Național al Literaturii Române

11:00: „Despre obiceiurile zmeilor” – atelier educativ dedicat copiilor; coordonator: Gabriela Toma (Muzeul Național al Literaturii Române)

 

Calea Victoriei – zona Hotel Novotel

15:00 – 19:00: CITY BREAK – Studio Mobil (București FM)

 

Calea Victoriei – zona Magazinul Muzica

17:00 – 19:00: Jocurile copilăriei (AKKA Show)

 

Calea Victoriei – zona Cercul Militar Național – Hotel Novotel – Muzeul Colecțiilor de Artă

17:30 – 19:30: Paradă Mascote & activități de modelare baloane

 

Calea Victoriei – zona Muzeul Colecțiilor de Artă

18:00 – 18:50: Rolling Strings Puppet Show – teatru de animație pentru copii

 

Calea Victoriei – zona Muzeul Național de Artă al României (spre Biserica Kretzulescu)

18:00 – 19:20: „Freestyle Puppetry” – spectacol de animație (Teatrul de Animație Țăndărică)

 

Calea Victoriei – între Bulevardul Regina Elisabeta și Piața Națiunilor Unite

10:00 – 21:00: Activități sportive, zone de joacă și mișcare – jocuri interactive, miniterenuri de fotbal, tenis de picior, baschet, ping-pong (PROEDUS)

10:00 – 19:00: Demonstrații ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dealul Spirii” București-Ilfov

11:00 – 11:30: „Cei trei purceluși” – spectacol de teatru pentru copii (Teatrul Excelsior)

11:30 – 13:00: Atelier interactiv (Muzeul Național al Literaturii Române)

13:30 – 15:30: Demonstrații de arte marțiale (Clubul Akura)

14:00 – 14:30: „Stela în vacanță” – atelier de joacă (Teatrul „Stela Popescu”)

14:00 – 21:00: Ateliere de creație (Administrația Parcul Natural Văcărești)

15:30 – 16:00: „Copilăria marilor muzicieni” – spectacol-lectură (Teatrul Odeon)

16:30 – 17:15: „Turtița năzdrăvană” – atelier de teatru pentru copii (Teatrul „Ion Creangă”)

17:45 – 18:30: Concert de muzică populară (Școala de Artă București)

18:30 – 19:15: Spectacol de dans modern (Școala de Artă București)

19:20 – 20:00: Minishow de acrobații (Circul Metropolitan București)

20:10 – 21:00: Concert de muzică pop (Școala de Artă București)

 

Sectorul 5 – Strada Bârcă, între Calea Rahovei și Strada Dumbrava Nouă

10:00 – 21:00: Activități sportive, zone de joacă și mișcare – jocuri interactive, miniterenuri de fotbal, tenis de picior, baschet, ping-pong (PROEDUS)

10:00 – 10:45 // 11:30 – 12:15: Spectacol interactiv (Teatrul de Comedie)

11:00 – 11:30 // 12:00 – 12:30: Spectacol de lectură (Teatrul Metropolis)

15:00 – 15:30 // 16:30 – 17:00 // 18:00 – 18:30 // 19:30 – 20:30: Momente muzicale (Teatrul Metropolis)

16:30 – 17:30: Spectacol de dans (Studio B20&Zebrads Dance Academy)

17:00 – 17:40: Minishow de acrobații (Circul Metropolitan București)

18:00 – 19:00: „Motanul încălțat” – spectacol de teatru de păpuși (Teatrul de Animație Țăndărică)

19:00 – 19:30: Show dance art (Alexandra Vasile)

 

 

DUMINICĂ, 2 IUNIE 2024

 

Calea Victoriei – Muzeul Municipiului București – Casa Filipescu-Cesianu

10:00 – 17:30: „Muzeul Vârstelor – de la copilărie la senectute” // „În apropierea sfinților. Frescele Mănăstirii Văcărești după 40 de ani” // „Comorile haznalelor istorice din București” – expoziții permanente și tematice (Muzeul Municipiului București)

 

Calea Victoriei – Piața Universității

10:00 – 22:00: World Press Photo – expoziție de fotojurnalism (Fundația Eidos)

 

Calea Victoriei – zona Teatrul Odeon

10:00 – 21:00: ODEON Theatre Fountain – instalație de artă interactivă (Teatrul Odeon)

 

Calea Victoriei – Muzeul Național de Artă al României – zona de intersecție cu Str. Dem. I. Dobrescu

10:00 – 21:00: Copilăria în trei ipostaze – expoziție de fotografie (Asociația Dominium)

 

Calea Victoriei – zona Statuie Iuliu Maniu

13:00 – 20:00: Caricaturi – Vasile Catrina

 

Calea Victoriei – zona Hotel Radisson

17:00 – 21:00: Concert trupa BOER (Asociația Untold)

 

Calea Victoriei – zona Hotel Novotel

17:00 – 21:00: Concert trupa REAL – Andra Pierșinaru (voce), Angelo Stoica (chitară), Leon Craioveanu (percuție)

 

Calea Victoriei – zona Muzeul Național de Artă al României (spre Biserica Kretzulescu)

18:00 – 19:20: „Freestyle Puppetry” – spectacol de animație (Teatrul de Animație Țăndărică)

 

Calea Victoriei – între Bulevardul Regina Elisabeta și Piața Națiunilor Unite

10:00 – 21:00: Activități sportive, zone de joacă și mișcare – jocuri interactive, miniterenuri de fotbal, tenis de picior, baschet, ping-pong (PROEDUS)

10:00 – 19:00: Ateliere de creație (Administrația Parcul Natural Văcărești)

11:00 – 11:30 // 12:00 – 12:30: Spectacol de lectură (Teatrul Metropolis)

11:30 – 12:00: „Cei trei purceluși” – spectacol de teatru pentru copii (Teatrul Excelsior)

16:00 – 16:45: „Magia ghicitorilor” – spectacol interactiv (Teatrul „Ion Creangă”)

17:15 – 18:00: „Capra cu trei iezi” – spectacol de teatru de păpuși (Teatrul de Animație Țăndărică)

18:20 – 19:15: Spectacol de dans modern și contemporan (Școala de Artă București)

19:15 – 20:00: Concert de percuție (Școala de Artă București)

20:00 – 21:00: Concert de muzică pop (Școala de Artă București)

 

Sectorul 5 – Strada Bârcă, între Calea Rahovei și Strada Dumbrava Nouă

10:00 – 21:00: Activități sportive, zone de joacă și mișcare – jocuri interactive, miniterenuri de fotbal, tenis de picior, baschet, ping-pong (PROEDUS)

10:00 – 19:00: Demonstrații ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dealul Spirii” București-Ilfov

10:00 – 10:45: Spectacol interactiv (Teatrul de Comedie)

10:50 – 11:20 // 12:20 – 12:50: „Prințesa răsfățată” – spectacol de teatru pentru copii (Teatrul Nottara)

11:00 – 13:00: Atelier interactiv (Muzeul Național al Literaturii Române)

15:30 – 16:00: Minishow de acrobații (Circul Metropolitan București)

16:00 – 16:30 // 17:00 – 17:30 // 18:30 – 19:00 // 20:00 – 20:30: Momente muzicale (Teatrul Metropolis)

17:00 – 18:00: Ateliere reCreative (Biblioteca Metropolitană București)

18:00 – 19:00: Atelier de lectură interactivă pentru copii (Biblioteca Metropolitană București)

 

 

 

 

 

×