x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Lena Constante, păpușa cântătoare a pușcăriilor comuniste

Lena Constante, păpușa cântătoare a pușcăriilor comuniste

de Florian Saiu    |    13 Sep 2023   •   06:40
Lena Constante, păpușa cântătoare a pușcăriilor comuniste

Pe 18 iunie 1909 s-a născut la București Lena Constante. Era fiica unui refugiat aromân, scriitor (autorul al romanului Haiducii Pindului), monograf al Salonicului și autor al unui dicționar român-bulgaro-turc și al unor cărți despre aromâni. Poliglotă (cunoștea bine nouă limbi) tânăra și-a urmat familia, în anii Primului Război Mondial, în peregrinări prin Siberia, apoi prin Occident...

 

„Absolventă a Școlii de Arte Frumoase, unde va fi cooptată în echipele de sociologi monografiști ale lui Dimitrie Gusti, participând la câteva campanii importante ale Școlii sociologice de la București (Cornova, Drăguș, Șanț) în calitate de artist plastic și profilată pe arte populare, tapiserii și icoane pe sticlă, Lena Constante și-a organizat mai multe expoziții apreciate în epocă. Cu simpatii de stânga (pro-comuniste chiar, în tinerețe) a fost o apropiată a membrilor «tinerei generații» interbelice”, nota istoricul literar Paul Cernat în prologul unui crochiu dedicat artistei. 

 

La închisoare, din cauza apropierii de Lucrețiu Pătrășcanu

 

„În decembrie 1944 - a reluat profesorul Cernat - Lena a participat la o vacanță la schi împreună cu prietenii Mihail Sebastian (ultima lui vacanță...), Herant Torosian, Belu Silber, Harry Brauner și, nu în ultimul rând, cu soții Lucrețiu și Elena Pătrășcanu (cu care va colabora ca scenografă la Teatrul de Păpuși Țăndărică). Apropierea de fostul ministru comunist al Justiției de după 23 august 1944 va duce la arestarea ei în celebrul proces din 1950, acuzată de uneltire împotriva noului regim”. 

 

3.000 de zile de umilință

 

Efectul? „Din experiența carcerală, intens-traumatizantă, vor rezulta, după 1990, două dintre cele mai impresionante scrieri memorialistice carcerale din închisorile politice comuniste: «Evadarea tăcută. 3.000 de zile singură în închisorile din România» (1992) și «Evadarea imposibilă. Penitenciarul politic de femei Miercurea Ciuc» (1993), în care experiențele traumatice feminine, umilitoare, sunt consemnate cu precizie stenografică și autenticitate crudă, de o modernitate necăutată”.

 

Reabilitată de Ceaușescu

 

În continuare: „În perioada detenției Lena Constante a compus mintal (ca exercițiu evazionist de supraviețuire) o piesă de teatru în versuri, pentru copii, reprezentată radiofonic abia după revoluție. După eliberare (1962) se căsătorește cu folcloristul și muzicologul Harry Brauner. Reabilitată o dată cu defunctul Pătrășcanu după venirea la putere a lui Nicolae Ceaușescu, intră în Uniunea Artiștilor Plastici și publică, în amintirea experienței de la «Țăndărică», volumele pentru copii, cu ilustrații personale, «Păpușile harnice» (1972) și «Păpușile harnice în grădină» (1975)”.

 

Proză fantezistă în filigran copilăros

 

Ultimele acorduri critice: „Vor urma, în anii ’90 (când apare public invitată la numeroase emisiuni televizate), noi cărți de proză fantezistă: povestirile argheziene din «O poveste cu un tată, o mamă și trei fetițe» (1995) și «Țăndărică în țara basmelor» (2003), în filigranul copilăros al cărora se întrevăd aluzii autobiografice. Volumele carcerale au fost traduse în franceză și s-au impus firesc în elita memorialisticii noastre de Gulag. Lena Constante a murit pe 2 noiembrie 2005 la București, la peste 96 de ani”.

 

114 ani s-au împlinit pe 18 iunie 2023 de la nașterea artistei și scriitoarei Lena Constante

 

Apropierea de fostul ministru comunist al Justiției de după 23 august 1944 va duce la arestarea Lenei în celebrul proces din 1950, acuzată de uneltire împotriva noului regim”, Paul Cernat, istoric literar

12 ani de pușcărie a executat Lena Constante. Nevinovată!

„În perioada detenției Lena Constante a compus mintal (ca exercițiu evazionist de supraviețuire) o piesă de teatru în versuri, pentru copii”, Paul Cernat, istoric literar

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: lena constante puscarii comuniste