x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi anunță participarea cu ctul „Hands on the map!” @ Maps Museum în programul DOORS – Digital Incubator for Museums

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi anunță participarea cu ctul „Hands on the map!” @ Maps Museum în programul DOORS – Digital Incubator for Museums

de Magdalena Popa Buluc    |    29 Aug 2023   •   23:00
Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi anunță participarea cu ctul „Hands on the map!” @ Maps Museum în programul DOORS – Digital Incubator for Museums

Această participare are drept produs final realizarea unei aplicații AR (Augmented Reality) destinată copiilor de 10-14 ani și profesorilor lor, aplicație ce își propune să aducă mai aproape școala de muzeu, o idee inovativă și singulară în peisajul cultural românesc.

Implementat de un consorțiu, format din Ars Electronica, Museum BOOSTER și ECSITE, proiectul DOORS este finanțat prin programul Horizon 2020 – Research and Innovation Funding Programme al Uniunii Europene și se desfășoară în perioada 2021-2023.

DOORS susține digitalizarea în sectorul muzeal și încurajează o atitudine deschisă și proactivă către tehnologie și aplicațiile sale în viața culturală. Proiectul a cuprins două faze de selecție și implementare.

În prima etapă – Digital Incubator | Stage I, Muzeul Hărților a fost una dintre cele 40 de instituții culturale, selectate din cele 123 de aplicații trimise. În această fază, instituțiile au participat la o serie de training-uri și workshop-uri, susținute de profesioniști din domeniul muzeal și furnizori de servicii specializate dedicate muzeelor. De-a lungul unor sesiuni despre strategie sau competențe profesionale, participanții au avut ocazia să lucreze cu instrumente precum tabelul periodic al abilităților, barometrul de inovare culturală sau Digital Culture Compass. Această experiență a reprezentat o oportunitate reală pentru muzeul nostru de a ne înțelege mai bine organizația, în vederea unei dezvoltări în direcția digitalizării, empatiei, dar și a networking-ului și comunicării.

A doua etapă – Digital Incubator | Stage II a însemnat implementarea a 20 de proiecte câștigătoare, printre care și „Hands on the Map!” @ Maps Museum. Proiectul propus de Muzeul Hărților este unul educațional, scopul său principal fiind acela de a diminua distanța dintre educația muzeală și educația formală, promovând în același timp colecția muzeului.

Proiectul are în vedere dezvoltarea unei aplicații digitale adresate copiilor cu vârste de 10 – 14 ani, care să integreze elemente din curricula școlară și patrimoniul muzeal. Aceasta va avea rolul de a antrena și fixa competențe precum: orientarea în spațiu, înțelegerea scării unei hărți, a unei legende, orientarea pe hartă, etc. Aplicația va fi lansată în luna septembrie 2023.

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi din Bucureşti este printre puținele instituţii culturale cu acest specific din lume. Muzeul își propune ca, prin grija pentru patrimoniu și interpretarea lui, prin activități destinate specialiștilor și comunităţii, să devină o instituție relevantă pentru public și pentru cultură, promovând cercetarea, interactivitatea, educația pe tot parcursul vieții, dialogul şi angajarea creativă.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×