x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica “Aida” de Verdi – superproducţie în Piaţa Unirii din Cluj

“Aida” de Verdi – superproducţie în Piaţa Unirii din Cluj

de Maria Sârbu    |    01 Iul 2014   •   19:28
“Aida” de Verdi – superproducţie în Piaţa Unirii din Cluj
Sursa foto: Nicu Cherciu
La 5 iulie, operă în aer liber: cu zeci de artişti şi 450 de figuranţi-voluntari
Piaţa Unirii din Cluj-Napoca – piaţa centrală a oraşului. Aici sunt aşteptaţi la 5 iulie, începând cu ora 20:00, mii de oameni pentru a asista la un eveniment cultural unic, după cum susţin cei care îl organizează – reprezentaţia cu “Aida” de Giuseppe Verdi, o superproducţie în aer liber, cu mulţi artişti lirici: 55 de instrumentişti, 60 de corişti, 10 solişti, 40 de balerini, dar şi 450 de figuranţi-voluntari – locuitori ai oraşului întruchipând soldaţii şi sclavii. Acest spectacol din repertoriul Operei Naţionale Române Cluj-Napoca iese din sală şi capătă astfel o variantă în stradă, dar mult mai spectaculoasă. De fapt “Aida” de la Cluj-Napoca a ajuns, în iunie, în cetatea din Alba Iulia, iar lumea a fost impresionată.

Acesta este un proiect ambiţios al conducerii Operei din Cluj – “AIDA – Opera pentru Cetate” – şi pe care şi-l doreşte deschizător de drumuri, să aducă oamenii din oraş mai aproape de scena lirică. Dedicând evenimentul tuturor clujenilor, invitându-i în Piaţa Unirii, Opera va câştiga cu siguranţă un număr şi mai mare de spectatori în sală, iar cei care nu au ajuns niciodată să vadă o creaţie de acest gen vor fi în câştig... Totodată, “Aida” în stradă iniţiază o serie de producţii anuale în aer liber ale acestei instituţii, având şi scopul de a contribui “la consolidarea statutului de Capitală culturală a cetăţii clujene”.

Directorul Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca, Marius Vlad Budoiu, afirma la o conferinţă de presă că s-a ales “Aida” pentru că este “una dintre cele mai reuşite opere ale lui Verdi şi care întotdeauna are succes”, dar şi pentru a le da clujenilor “o mostră de gust” din ceea ce fac artiştii la Operă.

Dar cu acest titlu verdian se inaugura, în 1920, teatrul liric clujean, potrivit Operei din Cluj-Napoca.

În Piaţa Unirii vor încăpea mulţi spectatori, dar va fi loc destul pentru “desfăşurarea de forţe” gândită de realizatorii grandioasei montări în aer liber. Desigur, publicul să nu se aştepte să vadă “o imagine veridică a Egiptului antic”, dar va fi creată “o atmosferă...”.

E programată şi o repetiţie cu figuranţii care s-au înscris în număr mare. Directorul Operei clujene remarca faptul că tradiţia folosirii figuranţilor din rândul locuitorilor Clujului s-a înrădăcinat încă în anii de început ai instituţiei, dar din diverse motive – unele financiare – acest obicei a fost întrerupt şi apoi s-a pierdut.

Rolurile în spectacolul din 5 iulie le vor interpreta Dragana Radakovic (Aida), artistă din Belgrad, Hector Lopez, Andrada Ioana Roşu, Petru Burcă, Ştefan Ignat ş.a. Dirijor – David Crescenzi; regizor artistic – Anghel I. Arbore. Adaptarea scenografică este făcută de Valentin Codoiu după scenografia originală creată de Silviu Bogdan.

×