x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica "Army in Concert" cu Ozana Barabancea

"Army in Concert" cu Ozana Barabancea

de Dana Andronie    |    05 Noi 2012   •   16:09
"Army in Concert" cu Ozana Barabancea

Gândită ca o incursiune în universul muzicii clasice, al muzicii de operă, a jazz-ului, swing-ului, muzicii de film şi muzicii pop, stagiunea "Army in Concert" se află la a treia ediţie. Pe 9 noiembrie, la Sala Palatului, invitatul special este Ozana Barabancea.
Formaţie artistică de elită, Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării este etalonul de performanţă pe care l-au atins orchestrele de suflători militari din România la peste 170 de ani de existenţă. "Chiar dacă sunt direct implicată, fără a fi nici o secundă părtinitoare, ci doar obiectivă – şi aici mă adresez adevăraţilor iubitori de muzică – este un eveniment ce n-ar trebui ratat", ne recomandă Ozana Barabancea. Un lucru este cert, la întâlnirea dintre cele două "instituţii" muzicale – Orchestra Armatei şi Ozana Barabancea – nu poate ieşi decât un eveniment cultural care va fi adesea pomenit.

Jurnalul Naţional: Ozana Barabancea este un... spectacol de gală?

Ozana Barabancea: (râde) Începe să fie o plăcere muzicală pentru toţi, aşa cum îmi arăta probatoriul strâns peste ani în dosarul personal. De la simple mesaje până la întâlniri cu oamenii mari ai muzicii, toate îmi arată în fiecare zi că fac pe această lume ceea ce trebuie: muzică de calitate pentru sufletul meu şi pentru inimile şi minţile ascultătorilor mei.

"Muzica este arta cu materialul cel mai imaterial", spunea Platon. Ce părere ai?

Îi dau, timidă, dreptate. Da, muzica este despre suflet şi inimă, muzica este despre ACUM, nu despre atunci sau despre acolo. Muzica complineşte vieţi sau, dimpotrivă, transmite stările autorului ei într-o măsură atât de exactă, încât, uneori, înfioară. Dar rămâne pentru cei care o iubesc o alinare şi un prieten defintiv.

Cum ţi-a schimbat muzica viaţa?

Mereu în mai bine. Mi-a fost şi mamă, căci pe a mea am pierdut-o la anii adolescenţei, şi tată, căci mi-a arătat drumul, dar şi prieten devotat, căci m-a scos din multe situaţii ce păreau să nu aibă ieşire. Şi, mai presus de toate, mi-a fost religie, căci i-am adus prinosul meu în fiecare dintre zilele ce au trecut după momentul în care am descoperit-o.

Adevărata fericire constă în a te zări frumos în oglinda propriei tale conştiinţe?

Am încercat multă vreme să alerg după fericire, spre a căpata partea ce mi se cuvine. Nu este deloc aşa. Fericirea vine ea singură, după ce pe adresa conştiinţei şi sufletului tău ai depus destule depeşe din categoria "pe bune". Ulterior, aceste momente se însumează undeva acolo, în spatele lumii, iar lumea, în întregul ei, începe să contribuie prin toate energiile specifice la fericirea ta. Principalul rămâne să urmăreşti cu atenţie semnele ce ţi se arată şi să nu le ignori.

×
Subiecte în articol: concert ozana barabancea