x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Bon Jovi, un concert de vis

Bon Jovi, un concert de vis

de Alex Revenco    |    23 Mar 2011   •   19:10
Bon Jovi, un concert de vis
Sursa foto: Andreas Weihs/

După ce anul trecut o echipă ro­mâ­no-bulgară a traversat Atlanticul pentru a-i vedea pe AC/DC înainte de con­certul de la Bucureşti, în week-end-ul trecut, Marcel Avram a organizat o nouă "expediţie" în SUA.

De această dată, şase jurnalişti nemţi şi trei români au plecat la Las Vegas pentru a urmări – înainte de turneul eu­­ropean – show-ul faimosului grup con­dus de Jon Bon Jovi, un idol au­ten­tic pentru americani.
Aşa cum era de aşteptat, concertul de la arena MGM (de altfel, ca şi celelalte de pe con­­tinentul nord-american) s-a des­fă­­şu­rat cu casa închisă, iar spectatorii au început să "curgă" spre sală cu două ore înainte, măsurile de secu­rita­te de la intrare fiind comparabile cu cele întâlnite pe aeroporturi.

La 21:00 fix s-a stins lumina şi în uralele mul­ţimii, pe un ecran gigantic, asemenea unui "zid" ridicat pe scenă, au în­ceput pro­iec­ţiile, siluetele celor pa­tru marcând în­­ce­putul show-ului, cu marele hit Livin’ on a Prayer. Re­pre­zen­tantele se­xului frumos au început să ţipe en­tuziasmate atunci când Jon, si­gur pe el şi zâmbind larg, a început să caute cu privirea şi să salute toate fe­meile care intrau în raza lui vizuală.

"Răs­pla­ta" a venit imediat, întreaga su­flare fe­­mi­nină cântând versurile ace­lei melodii. Spre deosebire de alte con­certe, în care piesele "de rezistenţă" se cântă la sfârşit – pentru ca show-ul să fie în permanentă "creş­tere", la Vegas, Bon Jovi a procedat pe dos, cele mai "gre­u­cene" melodii fiind programate la început. "Ur­mă­rit" permanent de un reflector, Jon se mişcă aproape tot timpul, vine în fa­ţă spre public, mer­ge în spate către Tico Torres, se "du­e­lează" cu Richie Sambora. Fiind un concert "greatest hits", toate piesele sunt cunoscute, ma­jo­ritatea sunt foar­te bine "făcute", iar în concert su­nă şi mai bine, fiind chiar "mai rock" decât pe discuri. La un moment dat, Jon are un moment acus­tic, în care cântă şi la chitară (ba­la­de, de aceas­tă dată), iar cei patru Bon Jovi sus­ţin un microrecital pe o platformă s­i­tu­a­tă între primele rânduri şi restul sălii (cu David Bryan la acordeon!)

Pe la mijlocul concertului (ce du­rea­ză mai bine de două ore), Jon îşi ia o scurtă pauză, în care renunţă la cos­tumul de piele pentru o ţinută mai lejeră (blugi şi un tricou vişiniu îm­bră­cat peste unul gri cu mânecă lungă). Este "momentul lui Richie Sambora", care interpretează Lay Your Hands On Me.

Iată lista pieselor: Livin’ on a Prayer, You Give Love a Bad Name, Born to Be My Baby, We Weren’t Born to Follow, Blaze of Glory, It’s My Life, Runaway, The More Things Change, We Got It Goin’ On, Bad Medicine/ Hot Legs (cover Rod Stewart), Lay Your Hands On Me, Make A Memory, Bed of Roses, I’ll Be There For You, Love For Sale, Someday I’ll Be Saturday Night, Who Says You Can’t Go Home, I’ll Sleep When I’m Dead / Start Me Up (cover Rolling Stones), Blood on Blood, Have a Nice Day, Keep the Faith. La bis: Dry County, Wanted Dead or Alive, I Love This Town, In These Arms.

De vorbă cu Bon Jovi
Dacă Jon a lipsit motivat (filmări la New York pentru New Year’s Eve), David, Richie şi Tico au venit la masa rotundă, organizată de Marcel Avram cu jurnaliştii germani şi români. "Normali", fără "fiţe" sau aere de vedetă (chiar dacă sunt, realmente, staruri de primă mărime!), cei trei au impre­si­o­nat prin simplitate şi seriozitate.

Au fost aduse în discuţie două "premiere" ale turneului european: concertul de la Bucureşti şi cel de la Dresda. Referitor la România, Richie a spus că (pe lângă Dracula, de care ştie o lu­me întreagă) e interesat de cultura şi de muzica ţării noastre şi că se va "do­cumenta" (Google) înainte de a veni la Bucureşti. El a zis de asemenea că vrea să facă cunoştinţă cu bu­că­tă­ria românească şi să facă shopping, în li­mi­­ta timpului, totul va depinde de data concertului următor Bucureştiului.

La întrebarea: "este Livin’ On A Prayer una dintre cele mai importante cân­tece din istoria formaţiei, re­pre­zentativă atât pentru stilul, cât şi pentru imaginea Bon Jovi?", Richie a răs­puns "amestecat", spunând că grupul şi-a schimbat stilul "de la un album la al­tul", fiecare având hitul ei, dar că pentru Slippery When Wet şi perioada nebună a anilor ’80, într-adevăr, Livin... e cea mai "adevărată" atât pentru ei, cât şi pentru fanii care s-au iden­­tificat atunci cu idolii lor. De ase­me­nea, Richie a spus că în fiecare concert din Europa vor cânta "un nucleu de aceleaşi opt piese", dar restul, până la 25, vor fi diferite.

×
Subiecte în articol: muzica bon jovi