x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Ce ne facem dacă vom câştiga?

Ce ne facem dacă vom câştiga?

de Dana Cobuz    |    25 Mai 2010   •   00:00
Ce ne facem dacă vom câştiga?

Vise, dorinţe, transpiraţie, machiaje, repetiţii, selecţii, televotinguri, calificări, promovări, turnee, şedinţe foto, interviuri, călătorii cu avionul, cazări, comunicate de presă, conferinţe, alte repetiţii, petreceri, declaraţii optimiste. Obişnuitul vârtej al Eurovision Song Contest, început acum o jumătate de an, îşi atinge în aceste zile punctul culminant.



Astă seară intră în concurs primele 17 ţări. Dintre acestea, conform sondajelor efectuate printre iubitorii concursului, cele mai mari şanse să meargă în finala de la 29 mai le au Grecia, Slovacia, Islanda, Belgia, Estonia, Polonia, Albania, Serbia, Letonia şi Moldova. Dacă în seara asta vom privi destul de relaxaţi spectacolul de la Oslo, poate doar cu ceva emoţii legate de calificarea Moldovei - susţinătorul nostru major la televoting, în cazul în care mergem în finală, nu acelaşi lucru se poate spune despre show-ul de joi seară. Atunci, Paula Seling şi Ovidiu Cernăuţeanu se vor juca cu focul, dar şi cu alţi 16 concurenţi.

Predicţiile de calificare sunt favorabile pentru România, Azerbaidjan, Armenia, Israel, Suedia, Danemarca, Irlanda, Croaţia, Turcia şi Georgia. Deocamdată, România este văzută pe primul loc, în urma votării efectuate de ţările neparticipante la Eurovision. Că tot veni vorba, ţările europene care au preferat să nu cheltuiască sute de mii de euro pentru a-şi vedea reprezentanţii la televizor s-au înmulţit în acest an. Muntenegru, Ungaria şi Andorra au transmis cu regret că nu-şi permit luxul. Austria a apreciat că 400.000 de euro reprezintă un preţ prea mare. Lituania a fost la un pas să renunţe la participare, dar un sponsor generos a semnat cecul salvator.

Aşa se face că numărul ţărilor prezente la Oslo este de doar 39. Jonathan Moles, ziarist la The Guardian, a publicat zilele trecute un editorial în care - pe baza unor zvonuri conform cărora mai multe ţări "trimit în mod deliberat piese care nu au nici o şansă să câştige" - înfiera Rusia, România şi Finlanda, care "ar trebui să îşi plece capetele de ruşine". În logica lui Moles, "nu este vorba doar despre costul de participare. Foarte puţine ţări par să vrea să câştige într-adevăr şi să cheltuiască bani pe care nu-i au".

Care va să zică, teoria conspiraţiei ar fi că europenii doar de faţadă mai merg la marele concurs şi, în fond, se feresc să-l câştige, pentru a nu fi nevoiţi să-l organizeze la anul. Ce nu spune patriotul britanic este că reprezentantul Regatului la Oslo, Josh Dubovie, este cel mai slab cotat la casele de pariuri dintre toţi cei 39 de concurenţi. Conform cotelor, cei mai probabili câştigători ai finalei din 29 mai sunt Azerbaidjan, Germania, Israel, Danemarca sau Armenia.

×
Subiecte în articol: muzica eurovision 2010