x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica „Citadele culturale” vâlcene

„Citadele culturale” vâlcene

de Magdalena Popa Buluc    |    08 Ian 2022   •   12:22
„Citadele culturale” vâlcene

Municipiul Râmnicu Vâlcea se transformă într-o citadelă culturală, într-o fortăreață cu adevărat artistică. Sâmbătă 15 ianuarie 2022, de la ora 18, în sala Lahovari a Filarmonicii “Ion Dumitrescu”, va avea loc un spectacol prilejuit de Ziua Culturii Naționale

Evenimentul intitulat “Citadele culturale”, organizat de Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea, Filarmonica „Ion Dumitrescu” și Asociația Pro Valores, propune o întâlnire sincretică, în care se vor îmbina creații românești din: muzică, poezie și artă plastică.

Protagoniști vor fi: actorul Adrian Titieni și membrii valorosului ansamblu „Duo Kitharsis”. Vor putea fi admirate și lucrări pline de culoare și expresivitate ale celui mai valoros pictor acuarelist al României – Corneliu Drăgan Târgoviște, membru al UAP Vâlcea.

În program se vor îmbina versuri ale lui Mihai EMINESCU și opusuri imaginate de: Ciprian PORUMBESCU, Bela BARTOK, Sabin DRĂGOI, Carol MIKULI, Grigoraș DINICU, Dinu LIPATTI și Iosif IVANOVICI.

Actorul Adrian Titieni este profesor universitar, a fost rectorul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale” București. În 1984 a jucat primul său rol în filmul „Pas în doi”. A impresionat de-a lungul anilor în peste 80 de filme, printre care „Bacalaureat” (2016), „Ilegitim” (2016), „Moartea domnului Lăzărescu” (2005) sau „Tata mută munții” (2021). Joacă pe scena teatrelor ''Odeon'' și Național ''I.L. Caragiale'' din Bucuresti. În anul 2016 a fost distins cu Premiul Bayard pentru cel mai bun actor la Festivalul Internațional de Film Francofon din Namur - Belgia, iar la Festivalul de Film de la Chicago a primit premiul Premiul pentru cel mai bun actor. În 2012, a primit premiul Gopo pentru cea mai bună interpretare masculină pentru rolul din filmul “Din dragoste cu cele mai bune intenții”.

Duo-ul Kitharsis este alcătuit din chitariștii Alexandra Petrișor și Dragoș Horghidan, muzicieni laureați cu Marele Premiu la Festivalul Internațional de Chitară  Clasică de la Olsztyn (Polonia, 2014), dar și cu numeroase alte distincții precum:  Premiul I l Concursul „Drumul spre celebritate”, Locul I la Concorso di Esecuzione Musicale „Citta di Piove di Sacco” (Padova,  Italia, 2014), Locul I la Concorso Internazionale di Esecuzione Musicale Castel  Ritaldi (Italia, 2014) sau Locul al II-lea la Concursul International de „Duo de  Chitară” L.I.G.I.T.A. (Liecthenstein, 2016). De-a lungul timpului, de la fondarea sa din 2009, ansamblul a concertat pe  scene importante din Franța, Germania, Italia, Polonia, India, alături de renumiți  muzicieni și de mari orchestre naționale.

Corneliu Drăgan-Târgovişte este cel mai valoros pictor acuarelist al României.   De-a lungul timpului lucrările sale au fost admirate în numeroase expoziţii atât în România, cât și în Franţa, Turcia, Canada, Olanda, Belgia, Ungaria, Grecia, Japonia sau Germania.

Are lucrări în colecţii particulare şi de stat din România, Israel, Franţa, Germania, Turcia, Spania, Federaţia Rusă, Statele Unite, Elveţia, Cehia, Belgia, Olanda, Brazilia, Mexic, Marea Britanie.

Din anul 2020 este membru asociat al Uniunii Artiștilor Plastici din România filiala Râmnicu Vâlcea. De asemenea este membru fondator al „Clubului Artiștilor Acuareliști din România”, membru asociat al National Watercolor Society, San Pedro, California - Statele Unite și membru internaţional al Societăţi de Acuarelă din Birmingham - Marea Britanie. A obținut Premiul de Excelență al Trienalei Internaționale de Acuarelă de la Varna – Bulgaria, Premiul de Excelență al primei Expoziții Universale de Acuarelă, care a avut loc la Zhuji – China și

Premiul de Excelență  oferit de Societatea Internațională de Acuarelă din Mexic.

Anul trecut, la Muzeul de Artă din Târgoviște i-a fost organizată o mare expoziție pesonală intitulată “SoloShow 65 Watercolour”

 

 

×