x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Clasificarea Rolling Stone: Aretha Franklin este cea mai mare cântareață a tuturor timpurilor. Céline Dion tratată cu indiferenţă.

Clasificarea Rolling Stone: Aretha Franklin este cea mai mare cântareață a tuturor timpurilor. Céline Dion tratată cu indiferenţă.

07 Ian 2023   •   15:22
Clasificarea Rolling Stone: Aretha Franklin este cea mai mare cântareață a tuturor timpurilor. Céline Dion tratată cu indiferenţă.
Sursa foto: wallpapercave.com

Clasificarea a fost redactată de către revista americană Rolling Stone şi a ţinut cont de cei peste 100 de ani de muzică pop.

Este arcul de timp analizat de revista de muzică Rolling Stone, care a nominalizat-o pe artista americană Aretha Franklin ca fiind cea mai mare din toate timpurile. Regina show-ului a dispărut în 2018, la 76 de ani. De aceea a şi fost numită şi supranumită Lady Soul - pentru semnele enorme ale calităţii sale vocale pe care le-a lăsat.

După ea, pe primele 10 poziţii, sunt star-urile Whitney Houston, Sam Cooke, Billie Holiday, Mariah Carey, Ray Charles, Stevie Wonder, Beyoncé, Otis Redding şi Al Green.

Clasificarea redacţiei s-a bazat pe 100 de ani de muzică pop, incluzând şi interpreţi noi. ,,Ceea ce a contat mai mult pentru noi a fost originalitatea, profunzimea discografiei unui artist şi amploarea moştenirii sale muzicale”.

În schimb, a existat şi o listă mult mai lungă care nu a fost notată de toţi. Mult zgomot a creat absenţa lui Celine Dion. Cantăreaţa canadiană, una dintre vocile cele mai cristaline ale ultimilor decenii,  cu 5 Grammy, 6 premii American Music Awards, 7 Billboards Awards, sute de milioane de discuri vândute (s. Sony BMG). Foarte mulţi fani ai săi şi personalităţi cunoscute din lumea muzicii au protestat pentru acest lucru, considerând o eroare impardonabilă, „o eroare titanică”. ,,Cu tot respectul, a o exclude pe Celine Dion, care are probabil cea mai bună tehnică vocală din toate timpurile, din această listă echivaleză cu o trădare”, a scris pe Twitter producătorul muzical Jamie Lambert.

CNN a pus titlul: „Excluderea lui Celine Dion din lista celor mai mari interpreţi trezeşte indignare”, iar britanicii de la Daily MAIL consemnează „nu există mari suprize în Top 10 Rolling Stone, excluzând faptul că Celine Dion a fost descalificată”.

Între cei 10 absenţi se numără şi Diana Ross, chiar Sting şi Madonna. Ar mai trebui notat şi faptul că, în noua nominalizare Curt Cobain se află pe poziţia 36, Michael Jackson pe 86, iar David Bowie se afla tocmai pe locul 32.

Dar, lăsând la o parte contestaţiile şi întorcându-ne la învingătoarea Aretha Franklin, revista americană a motivat ca ea a fost „O forţă a naturii. O operă de geniu. Un dar al cerului”. Cântecul său a fost „cel mai magnific” din toată America, cel mai universal, mai îndrăzneţ decât chitara lui Hendrix. Şi-a revendicat cu brio tronul său ca cea mai mare cântăreaţa pop, rock şi soul a tuturor timpurilor. Încă din 1987 a fost considerată „simbolul Americii”.

 

Sursă foto: wallpapercave.com

×
Subiecte în articol: celine dion rolling stone aretha franklin