x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Compact în marş forţat... Prietenii ştiu de ce!

Compact în marş forţat... Prietenii ştiu de ce!

de Dana Andronie    |    08 Mar 2010   •   00:00
Compact în marş forţat... Prietenii ştiu de ce!



"În seara asta mare/ Cu toţii vom cânta./ Va fi o sărbătoare/ Ce n-o putem uita./ Ie-e-e, ie-e-e, ie!/ Ie-e-e, ie-e-e, ie!"... Compact este o trupă care se respectă, se întreţine şi îşi măsoară puterile într-un turneu - "Cântec pentru prieteni" - ce a început la 4 martie şi ţine (nu glumă!) până la 30 aprilie.

"S-aprindă fiecare/ Scânteia ce-i va da/ Speranţa pentru mâine/ Puterea de-a visa./ Ie-e-e, ie-e-e, ei!/ Ie-e-e, ie-e-e, ei!// Ai nevoie de-un prieten/ Pe care, cu-adevărat,/ Să îl simţi aproape de tine/ Atunci când viaţa greu te va încerca"... "Am ajuns la vârsta la care nu pot să fiu decât sincer" - spune Paul Ciuci.

"Nu mi-ar mai rămâne timp să repar o minciună. Adrian Sărmăşan şi Laci Kovacs - cei care sunt în deschiderea noastră - cântă un altfel de folk. Nu vreau să jignesc pe nimeni, dar ceea ce fac ei este un folk spălat, care miroase a exercţiu, a cultură... Este un folk foarte curat! Stăm în culise, îi ascultăm şi ne place foarte mult ce auzim. Acest turneu este o ne­bunie, am vrut să vedem dacă următorul disc Compact mai are sau nu loc pe piaţă. Aşa că ne-am adunat hainele - cum am făcut preţ de 30 de ani - le-am aruncat în maşini şi am pornit la drum, fără să ne gândim la câştiguri imediate. Vom  trage linie şi vom aduna la finalul acestui turneu. Îţi dau cuvântul de onoare că mergem pe banii noştri, cu instalaţia noastră..."

Trupa este ca o femeie. Dacă nu ai grijă de ea, dacă nu investeşti în ea, lumea n-ar da nici doi bani să o privească mai îndeaproape. Ce mai, trebuie să fie întreţinută, doar aşa face furori! Iar "compacţii" - în frunte cu Paul Cuci - ştiu foarte bine acest lucru şi au avut grijă să investească în trupă, să arate şi să se mişte bine chiar şi după 30 de ani... "Nu ne-am dus la pomu' lăudat, am zis că putem cânta şi pentru 6 oameni, şi pentru 600. Şi iată că am fost chemaţi la scenă de multe ori...", mai spune Ciuci.  

După Târgu-Mureş, Sibiu, Cluj-Napoca, urmează astăzi Timişoara, apoi la 11 martie - Alba-Iulia, la 12 martie - Oradea, la 13 martie - Arad, la 19 martie - Bistriţa, la 20 martie - Satu-Mare, la 21 martie - Baia-Mare, la 8 aprilie - Braşov, la 9 aprilie - Sighişoara, la 10 aprilie - Făgăraş, la 15 aprilie - Ploieşti, la 16 aprilie - Piteşti, la 17 aprilie - Râmnicu-Vâlcea, la 24 aprilie - Sf. Gheorghe, la 28 aprilie - Drobeta Turnu-Severin, la 29 aprilie - Craiova şi la 30 aprilie - Slatina.

×
Subiecte în articol: muzica