x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Concert de mărțișor, la Sala Radio, în 4 martie

Concert de mărțișor, la Sala Radio, în 4 martie

de Magdalena Popa Buluc    |    28 Feb 2023   •   20:45
Concert de mărțișor, la Sala Radio, în 4 martie

Care e cel mai potrivit mod de a sărbători primăvara și dragostea pentru cei care prețuiesc Frumosul și Valoarea? Un concert cameral la Sala Radio, propus de SoNoRo și Radio România Muzical, reunind nume importante românești care activează pe mari scene internaționale: violonista Mihaela Martin, violoncelistul Valentin Răduțiu, violistul Răzvan Popovici și pianista Mara Dobrescu.

Un concert de mărțișor cu bijuterii ale muzicii culte, într-o ambianță sărbătorească și relaxată, așa cum sunt evenimentele SoNoRo și Radio România Muzical: în program – miniaturi foarte cunoscute ale unor compozitori romantici, dar și Cvartetul cu pian nr. 2 de Antonin Dvorak.

Sâmbătă, 4 martie, ora 19.00, un Concert de mărțișor ce a devenit tradiție, fiind organizat pentru a patra oară consecutiv; ca de fiecare dată, muzicienii care vor evolua pe scenă sunt repere ale vieții internaționale de concert.

Mihaela Martin este un adevărat simbol pentru școala violonistică românească; de aproape 50 ani, desfășoară o intensă activitate concertistică pe întregul mapamond, fiind, în același timp, și un pedagog dedicat la Musikhochschule din Koln și la Academia Barenboim Said din Berlin, orașul unde locuiește. Mihaela Martin este laureata unor foarte importante concursuri internaționale, ai căror laurii i-a cucerit în anii 70-80: este vorba despre competițiile Ceaikovski de la Moscova, Regina Elisabetha de la Bruxelles, Montreal, Indianapolis. Mihaela Martin a cântat pe cele mai importante scene europene și americane – de la Carnegie Hall din New York, la Gewandhaus din Leipzig.

Numele violistului Răzvan Popovici, inițiatorul și organizatorul fenomenului SoNoRo, este deja binecunoscut în România. SoNoRo este o platformă culturală ce include festivaluri de muzică de cameră, turnee naționale și internaționale și un amplu proiect educativ. Numele lui Răzvan Popovici, în calitate de membru al Ansamblului Raro, apare pe 8 discuri de mare succes la nivel internațional. De 17 ani, Răzvan Popovici conduce și festivalul Chiemgauer Musikfruhling din Traunstein/Germania. Numeroși tineri muzicieni de pe trei continente au beneficiat de îndrumarea sa în cadrul mai multor cursuri de măiestrie. Din 2018, Răzvan Popovici este și profesor invitat la Conservatorul Regal din Antwerp, Belgia. Viola rămâne însă marea sa pasiune: dovadă stau numeroasele concerte susținute pe mari scene internaționale, alături de nume dintre cele mai importante.

Valentin Răduțiu este născut la München din părinți români. Tatăl său, emigrat în 1979, în timpul unui turneu în Germania cu Orchestra Filarmonicii din Cluj, a devenit ulterior violoncelist în celebra orchestră a Radiodifuziunii Bavareze din München. Valentin Răduțiu a început studiul violoncelului cu tatăl său, apoi și-a continuat studiile la Viena, Salzburg și Berlin, alături de celebri violonceliști ai timpurilor noastre: Clemens Hagen, Heinrich Schiff și David Geringas. Valentin Răduțiu este câștigător al unor foarte importante concursuri internaționale, printre care premiul al doilea la Concursul internațional “George Enescu”, ediția 2011. În același an, primea și premiul pentru muzică al Comitetului Cultural German, unul dintre cele mai semnificative pentru tineri muzicieni. Valentin Răduțiu a apărut în calitate de solist alături de cele mai mari orchestre din Germania; a evoluat în concerte atât în Europa, cât și în Asia. În prezent, ocupă funcția de violoncelist principal în Orchestra Simfonică Germană (Deutsches Symphonie-Orchester) din Berlin, una dintre cele mai importante din Germania, dar și funcția de profesor la Academia de Muzică din Dresda. Valentin Răduțiu a apărut pe scena Sălii Radio în 4 martie 2020, într-un recital organizat de Radio România Muzical sub semnul proiectului “Moștenitorii României muzicale”.

Pianista Mara Dobrescu, stabilită în Franța, este unul dintre cei mai importanți artiști români care activează în spațiul francofon. Absolventă a Conservatorului Superior de Muzică din Paris, este pasionată, în special, de repertoriul modern și contemporan român și francez. A revenit pe o scenă românească, după mult timp, în 2018, la festivalul “Moștenitorii României muzicale” organizat de Radio România Muzical, apoi, în turnee, alături de flautistul Matei Ioachimescu, la concertele festivalului SoNoRo și în primul Concert de mărțișor de la Sala Radio, din 8 martie 2020. Este autoarea a mai multe discuri, printre care Soleils de nuit (2018) și Le fruit du silence (2022) care s-au bucurat de succes la nivel internațional.

 

×
Subiecte în articol: martisor Sala Radio concert cameral