x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Concert extraordinar la Ateneul Român avându-l ca solist pe flautistul Ion Bogdan Ştefănescu. Dirijor, Camil Marinescu

Concert extraordinar la Ateneul Român avându-l ca solist pe flautistul Ion Bogdan Ştefănescu. Dirijor, Camil Marinescu

de Magdalena Popa Buluc    |    23 Mai 2019   •   14:58
Concert extraordinar la Ateneul Român avându-l ca solist pe flautistul Ion Bogdan Ştefănescu. Dirijor, Camil Marinescu

Filamonica “George Enescu” vă invită joi 23 şi vineri 24 mai, la ora 19:00, la Ateneul Român, la Concertul Simfonic programat în cadrul Săptămânii Internaţionale a Muzicii Noi. Dirijor: Camil Marinescu. Solist: flautistul Ion Bogdan Ştefănescu.

În program:

Dan Dediu, Elegia minacciosa (con Gnossienne-Mandala)

Mihaela Vosganian, Esențe - Concert pentru flaut și orchestră

Tiberiu Olah, Simfonia nr. 3DA

Dirijorul Camil Marinescu a studiat la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti la clasa de fagot. La dirijat este discipol al maeştrilor Constantin Bugeanu, Cristian Mandeal, Mihai Brediceanu şi Pierre Dervaux. A predat fagotul la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti şi, timp de 10 ani, a deţinut postul de dirijor rezident la Opera Naţională din Bucureşti. Din 2003, pentru trei stagiuni, a fost dirijor permanent invitat al Berliner Sinfonie Orchester, Germania. Începând cu 2002 Camil Marinescu este rezident în Japonia, activitatea sa internaţională bucurându-se de succes în numeroase turnee în SUA, Canada, Franţa, Austria, Spania, Italia, Mexic, Elveţia, Rusia, Australia, China, Marea Britanie, Israel.

Dirijând atât repertoriul de teatru liric, cât şi repertoriu simfonic, a fost invitat să conducă Minneapolis Opera House din Minnesota (SUA), Orchestra OSM din Montreal, Westdeutscher Rundfunk - Köln, Komische Oper din Berlin, Mitteldeutscher Rundfunk din Leipzig. Cu unele dintre aceste ansambluri a realizat înregistrări de referinţă: opere simfonice complete de George Enescu, lucrări de Janacek, Stravinski, Bruckner, Mozart, Schubert, Beethoven, Debussy, Richard Strauss şi Ravel. În Japonia este prezent pe scene din Tokio, Kyoto şi Osaka.

Cu o mare diversitate în abordarea repertoriului - de la Gesualdo da Venosa la opere de Puccini şi Richard Strauss, la muzică simfonică contemporană şi muzică de film şi de jazz - dirijorul include în concertele sale muzica românescă, contribuind la cunoaşterea muzicii noastre pretutindeni în lume. Camil Marinescu desfăşoară şi o activitate pedagogică susţinută, ce include cursuri de dirijat la Universitatea din Osaka şi cursuri de estetică şi filozofie a culturii la Universitatea din Kyoto. De asemenea, a conferenţiat pe teme de analiză muzicală şi interpretare la universităţi din Franţa, Spania, Portugalia, Germania şi SUA.

Din stagiunea 2012 – 2013 Camil Marinescu este dirijor principal la Filarmonica “George Enescu” din Bucuresti

Prim flautist al Filarmonicii ”George Enescu”, Ion Bogdan Ştefănescu este  Prof.Univ.Dr., catedra de flaut, Universitatea Națională de Muzică din București şi solist al Filarmonicii ”Banatul”, Timișoara.

A studiat la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti şi a urmat cursuri speciale cu: James Galway Veggis, Elveţia, 1995; Reggio Emilia, Italia, 2003, Wolfgang Schulz, München, 1992, Alain Marion, Nisa, 1990, Pierre Yves Artaud, Darmstadt, 1990.

A debutat ca solist cu orchestra, în anul 1983 (la 14 ani), pe scena Ateneului Român, acompaniat de Orchestra Tineretului Bucureştean. Din 1983 până în prezent susţine numeroase recitaluri şi concerte, ca solist, în România şi în străinătate: Anglia, Franţa, Spania, Cehia, Ungaria, Italia, Germania, Austria, Olanda, Elveția, Suedia, Norvegia, Coreea de Nord, Japonia, China, U.S.A, etc.

A participat la numeroase Festivaluri naţionale şi internaţionale, printre care “George Enescu”, 2017, 2015, 2013 (solist alături de Orchestra ”Harmonius” din Osaka, dir Naoto Otomo); 2009 - invitat cu două recitaluri; 2007 - în dublă ipostază: de solist şi dirijor, alături de Orchestra de Cameră Radio; recitaluri în ediţiile 2005 , 2003, 1985. Dar şi, British Flute Society, Manchester, 2012, Culture Escape, Elveţia, 2007, Zeit für Neue Musik, Bayreuth, Germania, 2006, Festivalul Steingreber, Bayreuth, Germania, 2006, Music Fest, Luxemburg, 2005, Wien Modern, Viena, Austria, 2004

A avut, de asemenea, participări, ca interpret, la următoarele spectacole de teatru, balet şi film: Nosferatu - regia Fr. Murnau, muzica Violeta Dinescu, 2013 până în present; Mahan – Horst Lohse, muzică de balet, E.T.A.Hoffmann, Bamberg, Germania, 2005; Şapte prinţese, regia Nullo Facinni, Teatrul Cantabile, Danemarca, 2004; Amanţii însângeraţi, regia Alexandru Tocilescu, Teatrul Naţional, Bucureşti, 2004 ş.a.

Laureat al mai multor concursuri naţionale şi international. Este distins cu "Meritul Cultural" în grad de Cavaler, medalie conferită de Preşedintele României, 2011.

 

 

×