x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Concurs violoncel - O mare reuşită

Concurs violoncel - O mare reuşită

de Cristina Lascu    |    11 Sep 2011   •   21:00
Concurs violoncel - O mare reuşită

Toata lumea – si publicul, si membrii juriului – a fost de acord ca nivelul general al concursului a fost unul foarte ridicat, reflectand nu doar traditia unor anumite scoli muzicale, ci si tendintele actuale, atat in arta violoncelului, cat si in pedagogia muzicala. "Criteriile de departajare sunt cam aceleasi la toate competitiile – nivelul tehnic, calitatile native, cultura stilistica, frumusetea tonului si personalitatea artistica", remarca presedintele juriului, violoncelistul Marin Cazacu, adaugand: "Chiar daca au venit din toate colturile lumii, am remarcat o abordare foarte apropiata a partiturilor interpretate, fapt ce dovedeste ca globalizarea se reflecta si in arta. Veniti din patru continente: Europa, Asia, America si Australia, cei 34 de participanti (din 51 inscrisi) s-au prezentat pregatiti, cu dorinta de a castiga. Dar, asa cum ne-am obisnuit in arta, nu seamana unul cu altul si micile diferente conteaza in aprecierea lor".
In finala, intamplarea a facut ca toti cei trei finalisti sa interpreteze Concertul in si minor op. 104 de Dvorák, alaturi de Orchestra Filarmonicii Banatul din Timisoara dirijata de Radu Popa.

Am stat de vorba, dupa fiecare etapa a concursului, cu Tian Bonian, violoncelistul chinez care are deja in palmares Premiul I si Medalia de Aur si la prestigiosul concurs Ceaikovski. I-a ascultat pe aproape toti ceilalti concurenti, cu o curiozitate profesionala remarcabila. De fiecare data am fost surprinsa in mod placut de engleza lui impecabila, de calmul lui ce pare imperturbabil, de timbrul echilibrat al vocii sale si, nu in ultimul rand, de modestia lui. Am fost sigura ca am in fata un campion sau, cel putin, pe unul dintre laureatii concursului. Presentimentele mele s-au adeverit, Tian Bonian fiind primul castigator al Marelui Premiu al Concursului International George Enescu la sectiunea Violoncel. "Sunt multumit de cum am cantat dar, pentru mine, cel mai important e ca muzica sa ajunga la public. Asta m-a interesat si in acest concurs, in timp ce cantam, nu ma gandeam ca trebuie sa iau premiul intai, ma preocupa ideea comunicarii cu publicul", a marturisit Tian Bonian, cu o sinceritate dezarmanta si cu aceeasi liniste interioara, dupa ce au fost anuntate rezultatele finale. "Suntem norocosi ca am avut un asemenea concurent. Daca nu poti acorda premiul intai, nu e bine. Dar, cu un castigator de talia lui Tian Bonian, care este un mare talent, toata lumea va recunoaste nivelul inalt al concursului", declara dupa festivitatea de premiere Arto Noras, membru in juriu. La randul sau, violoncelistul Frans Helmerson, si el membru in juriu, si-a exprimat speranta ca acest concurs va continua, devenind unul de referinta pe plan international. "Cum se intampla intotdeauna, desi concurentii provin din scoli diferite, cu traditii foarte diverse, nivelul lor profesional este inalt, unii dintre ei fiind chiar exceptionali. Cele trei premii acordate reflecta foarte bine nivelul foarte inalt al tuturor participantilor", a conchis Frans Helmerson.

Intr-adevar, clasat pe locul al doilea, Valentin Radutiu este si el un talent de exceptie. Nascut in Germania in 1986, a fost initiat in tainele muzicii chiar de tatal sau, violoncelistul Emil Radutiu, cu care a studiat timp de opt ani, dupa care si-a continuat studiile la Salzburg si Viena. "Desigur, la un concurs e altfel decat la un recital, tensiunea e mai mare; la un concert, publicul vine doar ca sa te asculte, nu esti comparat sau judecat. Dar eu m-am simtit bine dupa concertul de Dvorák, intotdeauna ma simt bine dupa ce-l cant, e o mare implinire sa urci acest munte al celistilor, sa treci prin aceasta poveste care este ca un roman", marturisea imediat dupa finala tanarul violoncelist roman, flancat de ambii sai parinti, care i-au fost alaturi in permanenta in aceasta perioada. Valentin Radutiu este si romanul cel mai bine clasat in aceasta editie a Concursului Enescu, astfel incat i-au revenit atat premiul decernat de Uniunea Muzicienilor Interpreti din Romania, al carei presedinte este Miltiade Nenoiu, cat si cel acordat de fundatia Liliana and Peter Ilica Foundation for the Endowment of the Arts din Statele Unite ale Americii. "Premiile sunt de 3.300 de euro pentru fiecare instrument si sunt acordate fiecarui roman din Romania (nu din strainatate) clasat cel mai sus la aceste trei categorii. In functie si de hotararea comitetului de organizare al Festivalului Enescu, dorim ca, peste doi ani, cei trei premiati sa poata prezenta un recital impreuna. Ma gandesc la sala de la Palatul Cantacuzino din Zamora, ca la o scena adecvata, sau la sala de concerte din Palatul Sutu din Bucuresti", ne-a declarat doamna Liliana Ilica.

Juriul a acordat si un premiu special celui mai tanar concurent. E vorba de Lee Yeong-Kwang din Coreea de Sud. "Participarea la un asemenea concurs e o experienta foarte utila, mai ales ca, ori de cate ori cant, eu ma bucur foarte mult. Si de muzica, si de ocazia rara de a aparea in fata unui juriu din care fac parte violoncelisti celebri, adevarate modele pentru mine. Sunt cel mai mic dintre concurenti, toti ceilalti sunt mai mari ca mine, asa ca, ascultandu-i, descopar ce anume trebuie sa mai studiez", afirma foarte tanarul violoncelist sud-coreean.

Daca Lee Yeong-Kwang este cel mai tanar premiant al concursului, violoncelista Michal Korman din Israel este cea mai mare, la cei 28 de ani ai ei (ceilalti doi laureati avand fiecare doar 24 de ani). De o discretie desavarsita, foarte rezervata in declaratii publice si aprecieri la adresa celorlalti concurenti, Mihal Korman ne-a explicat dupa finala: "Din principiu, nu-i ascult pe ceilalti, nu vreau sa fiu influentata de conceptia lor, mai ales ca toti finalistii am cantat aceeasi piesa, Concertul pentru violoncel si orchestra de Dvorák. Nu am nici o indoiala, insa, ca au fost fantastici". Calitatea participantilor a fost remarcata si de directorul Festivalului Enescu, domnul Ioan Holender: "Nivelul ridicat al concurentilor ne indreptateste sa continuam acest concurs si la viitoarea editie", remarca domnia sa la festivitatea de premiere, in consens si cu membrii juriului. "Acum, ca prima editie a sectiunii de violoncel s-a incheiat, pot spune ca a fost o mare reusita. Pentru editia din 2013, imi doresc sa avem un numar cat mai mare de participanti, cat mai pregatiti, si sa cante toti o lucrare de George Enescu", isi exprima speranta presedintele juriului, Marin Cazacu.

×
Subiecte în articol: festivalul george enescu 2011