Evenimentul este dedicat celui mai mare compozitor norvegian - EDVARD GRIEG - de la a cărui naștere se împlinesc 180 de ani. Unul dintre marii creatori romantici, supranumit de celebrul dirijor german Hans von Bülow „Chopin al Nordului”, Grieg a creat o muzică extrem de sensibilă, impregnată de atmosfera peisajelor și cețurilor norvegiene.
„Să ai capacitatea de a te retrage în tine însuți și de a uita de tot ceea ce te înconjoară atunci când creezi - cred că este singura cerință pentru a fi capabil să produci ceva frumos. Totul este un mister.”, mărturisea Grieg.
Sub bagheta dirijorului ansamblului – Ciprian Țuțu – inițiator al evenimentului, veți asculta celebra creație a lui Grieg: suitele Peer Gynt, partitură compusă în 1875 la cererea compatriotului său, marele dramaturg Henrik Ibsen, pentru a ilustra muzical piesa sa de teatru, cu același nume. Premiera lucrării a avut loc pe 24 februarie 1876, la Oslo, cu Grieg însuși ca dirijor. La Sala Radio, lucrarea va fi interpretată în aranjamentul lui Ioan Dobrinescu și cu participarea sopranelor Olga Murariu Caia și Virineia Pîrnău.
Veți asculta, de asemenea, și lucrarea lui Grieg intulată 4 Psalmi, în interpretarea solistică a baritonului Cristian Ruja. Evenimentul de la Sala Radio se va bucura de prezența actorului Mihai Bisericanu, la percuție îi veți aplauda pe Lucian Maxim și Ali Cezar Srouji și la pian pe Carmen Săndulescu.
„După o perioadă intensă, constând în cinci apariții alături de mari dirijori și orchestre ale lumii (în cadrul Festivalului Internațional George Enescu), am reluat activitatea de stagiune pe scena Sălii Radio, pregătind pentru 8 noiembrie 2023 un nou concert-eveniment, construit în jurul figurii emblematice a compozitorului norvegian Edvard Grieg. Vom prezenta publicului ultimul său opus (4 psalmi), dar și cea mai cunoscută și îndrăgită partitură a sa - Peer Gynt, într-un aranjament inedit semnat de Ioan Dobrinescu, avându-l ca invitat special pe actorul Mihai Bisericanu, în calitate de narator.” – declară despre eveniment dirijorul CIRPIAN ȚUȚU