x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Dark Tranquillity, un concert exploziv la Bucureşti.

Dark Tranquillity, un concert exploziv la Bucureşti.

de Catalina Iancu    |    22 Mai 2011   •   10:51
Dark Tranquillity, un concert exploziv la Bucureşti.

The Silver Church a fost joi seara locul "where death is most alive'. Clubul bucurestean a gazduit al doilea dintre cele cinci concerte din miniturneul Dark Tranquillity in sud-estul Europei. Veniti de la Istanbul, cei sase suedezi au sustinut un nou recital exploziv pentru rockerii romani, la aproape un an de la concertul organizat de Artmania, la Sibiu.

Admiratorii genului au dat curs invitatiei promoterilor, de a-i "intampina cum se cuvine' pe renumitii muzicieni. Astfel ca publicul s-a manifestat cat se poate de zgomotos pe tot parcursul show-ului, contribuind la succesul unui nou eveniment de club din zona metal. Chiar daca nu erau la prima intalnire cu spectatorii romani, suedezii au fost placut surprinsi de reactia fanilor. Asa se face ca solistul Mikael Stanne le-a facut program colegilor de trupa: "Sa facem din asta (din intalnirea cu publicul roman - n.r.) o chestie anuala!'

"Incalzirea' s-a facut cu piese ale unor nume mari ale genului. Nu a fost nevoie de o trupa de deschidere, suedezii fiind de ajuns pentru a potoli setea de rock a celor veniti in The Silver Church. Mai mult, acest fapt le-a lasat artistilor libertatea de a-si prezenta un setlist de 18 piese. Daca anul trecut, in Piata Mare din Sibiu, s-au concentrat pe piesele albumului "We Are The Void', lansat in 2010, de data aceasta au mers pe un "best of the best', trecand prin toata discografia din cei 20 de ani de cariera. Grafica de pe monitoarele laterale, dar si de pe panoul de leduri din spatele tobelor a completat atmosfera tipica Dark… Tranquillity. "At The Point Of Ignition', "The Fatalist', "Icipher', "Damage Done', "Lost To Apathy', "Monochromatic Stains', "The Gallery', "The Wonders At Your Feet', "Iridium', "Focus Shift', "Dream Oblivion', "Misery's Crown', "Haven', "Punish My Heaven', "Lethe', "Final Resistance' au facut deliciul publicului, pentru bis fiind pastrate "Therein' si, bineinteles, "Terminus (Where Death Is Most Alive)'. Chiar si asa, publicul a scandat "We want more!' minute bune dupa finalul show-ului.

Mikael Stanne (voce), Martin Henriksson si Niklas Sundin (chitara), Daniel Antonsson (bass), Anders Jivarp (tobe) si Martin Brändström (clape) au turat motoarele la maximum, de la prima pana la ultima piesa. Mikael a fost intampinat cu urarea "Happy Birthday', chiar daca ziua sa de nastere urma sa fie sarbatorita abia vineri. "Blondul intunecat' n-a stat o clipa locului, spre disperarea fotografilor, fie ei profesionisti sau de ocazie, a comunicat cu publicul intre melodii, a cantat cocotat pe boxe si a strans mainile fanilor din primele randuri in timpul concertului. La un moment dat, solistul a indemnat publicul sa se manifeste cu si mai mult entuziasm: "Am remarcat un inceput de moshing, as vrea sa vad si mai mult', a spus vocalul, iar grupul de pletosi s-a conformat. Inainte de bis a fost fluturat un steag suedez, pe care Mikael l-a luat si si l-a infasurat in jurul gatului, iar la final a coborat de pe scena pentru o baie de multime.

Chiar daca erau obositi dupa calatoria de la Istanbul la Bucuresti, dar si dupa explozia de energie din timpul concertului din The Silver Church, artistii au mai ramas circa o ora in club, pentru a se fotografia cu fanii si a le acorda autografe. S-ar putea spune, fara nici o urma de indoiala, ca Dark Tranquillity este una dintre cele mai prietenoase trupe suedeze. Si, tot fara nici o indoiala, ca este una dintre cele mai bune formatii din zona metal scandinava.

Mikael Stanne: "Un show fantastic, in fata unor oameni minunati'
Cu o ora inainte de concertul din The Silver Church, am stat de vorba cu Mikael Stanne. Solistul Dark Tranquillity ne-a impartasit cateva ganduri despre show-ul de anul trecut, din Piata Mare din Sibiu, dar si despre recitalul pe care urmau sa-l sustina in Bucuresti. "La Sibiu a fost fantastic, nu stiam la ce sa ne asteptam. Este unul dintre lucrurile care-mi plac in legatura cu un concert intr-o tara sau un oras unde n-am mai fost: ca nu ai de unde sti la ce sa te astepti. Dar s-a dovedit a fi un show fantastic, intr-un oras minunat, in fata unor oameni minunati. Asa se face ca imediat dupa concert am vorbit cu organizatorii si le-am spus ca vrem sa repetam experienta cat de curand. Asa ca… iata-ne!'. Nici pentru Bucuresti nu si-a planificat nimic. Bineinteles, in afara de o prestatie la nivel maxim, ca de obicei. "Chiar nu stiu cum va reactiona publicul. Daca va fi nebunie ca data trecuta, atunci nu pot decat sa fiu fericit. Noi, cel putin, vom da totul pe scena'. In Capitala, Dark Tranquillity a venit in cadrul unui miniturneu. "Seria concertelor a inceput miercuri in Istanbul si urmeaza sa se incheie duminica, in Atena, asa ca pentru noi acest periplu e ceva scurt si dragut'. Si totusi, un asemenea tur de forta are si unele dezavantaje: "Abia am avut timp sa ne odihnim dupa concertul din Turcia, am preferat sa ne refacem fortele, asa ca n-am avut timp sa vizitam orasul. Ramane pe data viitoare'.

Daca in timpul recitalului solistul Dark Tranquillity a purtat o camasa neagra, la interviu a optat pentru un tricou purtand sigla revistei suedeze CloseUp Magazine. Un obisnuit al croazierelor metal organizate de publicatia amintita, Stanne a participat anul acesta la un eveniment similar, pus la cale de americani. Mikael ne-a oferit cateva impresii si despre experienta celor "70.000 Tons of Metal': "A fost ceva nebunesc, chiar suprarealist. Ne aflam in mijlocul oceanului, pe o nava plina de metalisti. A fost totusi foarte aproape de atmosfera festivalurilor europene, pentru ca, desi croaziera a avut loc in Statele Unite, majoritatea celor prezenti venisera din Europa. Se vede treaba ca toata lumea merge la festivalurile din toata lumea. Cat despre celelalte trupe, am asistat la show-uri fantastice, precum cel al unor artisti ca Testament, Uli Jon Roth, Exodus. A fost ca o mare petrecere metal, ce a tinut patru zile'. Daca pentru suedezii de la CloseUp un astfel de eveniment are deja o traditie de cativa ani, promoterii din Statele Unite au compensat prin lux si locatii exotice, ducand experienta "la nivelul urmator'. "Croazierele CloseUp dureaza doar o zi sau o zi si jumatate, si tot e ceva fantastic. Evenimentul din SUA a fost unul grandios. Pe nava erau 30 de baruri, oamenii iti ofereau cate o bere de fiecare data cand te intalneau, iar metal-ul a fost omniprezent: pe cele patru scene, in zona rezervata pentru karaoke, nu aveai scapare nicaieri'.

Mikael ne-a vorbit, de asemenea, despre talentul de grafician si fotograf al colegului sau de trupa, Niklas Sundin. In 2010, chitaristul amintit a avut o expozitie de desene, inclusa in programul oficial al festivalului Artmania. In timpul precedentei vizite in Romania, Niklas a surprins imagini inedite din Sibiu, fotografii care i-ar putea asigura material suficient pentru o noua expozitie. "Nu stiu daca le va expune, dar parerea mea este ca ar trebui. La fel cum ar trebui sa faca din nou o expozitie cu desenele sale, mai ales ca a ajuns deja la al treilea volum de grafica'.

×