x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica De la Viena la București: Violonista Ioana Cristina Goicea revine la Sala Radio

De la Viena la București: Violonista Ioana Cristina Goicea revine la Sala Radio

de Magdalena Popa Buluc    |    12 Mar 2024   •   20:00
De la Viena la București: Violonista Ioana Cristina Goicea revine la Sala Radio

Vineri, 15 martie 2024 (de la 19.00), alături de Orchestra Națională Radio o veți aplauda pe scena Sălii Radio pe violonista Ioana Cristina Goicea, care va interpreta Bartók - Concertul nr. 2 pentru vioară și orchestră.

În 2020, la doar 27 de ani, Ioana Cristina Goicea a fost numită profesor al Universității de Muzică și Artele Spectacolului din Viena, una dintre cele mai prestigioase instituții de gen din lume. A câștigat numeroase premii la mari competiții internaționale: premiul I – Michael Hill International Violin Competition,  Auckland (Noua Zeelandă), premiul I – German Music Competition, Bonn (Germania) și este laureată a prestigiosului concurs Reine Elisabeth (Regina Elisabeta), Bruxelles (Belgia).

Evenimentul se va derula sub bagheta lui Kerem Hasan, considerat unul dintre cei mai interesanți tineri dirijori britanici. În vara anului 2017, a pus bazele unei cariere internaționale foarte promițătoare câștigând premiul Young Conductors Award (distincția pentru tineri dirijori), la Festivalul de la Salzburg.

În partea a doua a serii de la Sala Radio, veți asculta Rahmaninov: Simfonia nr. 3, lucrare a cărei premieră absolută a avut loc în noiembrie 1936, în interpretarea celebrului ansamblu Philadelphia Orchestra și sub bagheta dirijorului Leopold Stokowski.

La finalul concertului de la Sala Radio, violonista Ioana Cristina Goicea – solista serii – va oferi publicului o sesiune de autografe pe albumul „GEORGE ENESCU. Ioana Cristina Goicea – violin, Andrei Ioniță – cello, Daria Tudor – piano”. Sesiunea de autografe va avea loc în foaierul central al Sălii Radio.

Alături de Ioana Cristina Goicea, semnatari ai acestui album sunt alți doi tineri artiști români cunoscuți: violoncelistul Andrei Ioniță și pianista Daria Tudor. Albumul reunește înregistrări speciale realizate recent de cei trei muzicieni la Radio România, lucrări de referință din creația camerală a lui George Enescu: Sonata nr. 2 pentru pian și vioară, Toccata și Sarabanda din Suita a II-a pentru pian și Sonata nr. 2 pentru violoncel și pian. 

KEREM HASAN a fost dirijor șef al Tiroler Symphonieorchester Innsbruck – Austria (2019-2023). Punctele de atracție ale stagiunii curente (2023/2024) includ angajamente ale sale ca invitat al BBC Philharmonic Orchestra, Dresden Philharmonic, SWR Symphonieorchester și Turku Philharmonic. Va debuta cu Orchestra Simfonică din Trondheim, Kymi Sinfonietta, Orchestra de Concert RTÉ și Collegium Musicum Basel. În America de Nord, Kerem Hasan va lucra pentru prima dată împreună cu Orchestra Simfonică din Edmonton.

În vara anului 2017, tânărul dirijor britanic a pus bazele unei cariere internaționale foarte promițătoare, câștigând premiul Nestlé și Salzburg Young Conductors Award. Înainte de aceasta, el atrăsese deja atenția ca finalist al Concursului de dirijat Donatella Flick din Londra și ca dirijor asociat al Operei Naționale din Țara Galilor.

A dirijat concerte la pupitrul unor ansambluri ca London Symphony Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra, Concertgebouworkest, SWR Symphonieorchester, MDR Sinfonieorchester, ORF Radio-Symphonieorchester Wien, Orchestre National du Capitole de Toulouse, Filarmonica Teatro La Fenice și New Japan Philharmonic. În vara anului 2022, și-a făcut debutul în SUA cu Orchestra Simfonică din Detroit, Orchestra Simfonică din Utah și Orchestra din Minnesota.

Născut la Londra în 1992, Kerem Hasan a studiat pianul și dirijatul la Conservatorul Regal din Scoția. Ulterior, s-a perfecționat la Universitatea de Arte din Zurich.

IOANA CRISTINA GOICEA a concertat în săli renumite din Europa, Asia, America, Noua Zeelandă și Australia, printre care Concertgebouw - Amsterdam, Konzerthaus - Berlin, St. Martin-in-the-Fields - Londra, Melbourne Recital Centre, Wiener Konzerthaus, Bozar - Bruxelles, Meistersingerhalle - Nürnberg, Queen Elisabeth Hall - Antwerp, Shanghai Concert Hall ș.a.

A concertat ca solistă cu Orchestra Națională Belgiană, Nürnberger Symphoniker, NDR Radiophilharmonie Hannover, Staatskapelle Halle, Orchestre Royal de Chambre de Wallonie, Auckland Philharmonia, Indianapolis Symphony, Orchestra Simfonică din Anvers, Orchestra Beethoven - Bonn, Filarmonica din Baden-Baden etc.

Pe lângă cariera sa de solistă, tânăra violonistă este, de asemenea, pasionată de muzică de cameră. A cântat la festivaluri și academii de muzică de cameră renumite: Academia Verbier, Festivalul și Academia Hitzacker și Academia Heidelberger Frühling. În 2015, împreună cu pianistul Andrei Banciu, a câștigat Premiul al II-lea și Premiul pentru Duo Tânăr la Concursul Internațional „Premio Trio di Trieste" - Italia.

Ioana Cristina Goicea s-a născut la București, într-o familie de muzicieni, în anul 1992. A început să cânte la vioară sub îndrumarea mamei sale, violonista Cristina Anghelescu, și a bunicului său, pedagogul de vioară Aurelian Anghelescu.

A studiat în București la Liceul de Muzică „Dinu Lipatti”, la Universitatea de Muzică, Teatru și Media din Hanovra, la Universitatea de Muzică și Teatru „Felix Mendelssohn Bartholdy” din Leipzig și la Universitatea de Muzică și Teatru din Rostock.

În ultimii 10 ani, Ioana Cristina a fost sprijinită de către Fondul german pentru instrumente muzicale din Hamburg (Deutsche Stiftung Musikleben). Interpretează pe o vioară J.B. Vuillaume - împrumutată de un donator privat generos - precum și pe o vioară modernă de Jürgen Manthey (Leipizig, 2021).

 

×
Subiecte în articol: Ioana Cristina Goicea Sala Radio