x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Dhafer Youssef – Divine Shadows Orchestra

Dhafer Youssef – Divine Shadows Orchestra

de Anca Andriescu    |    22 Sep 2011   •   21:00
Dhafer Youssef – Divine Shadows Orchestra

Dhafer Youssef aduce in programul sau modernitatea prezentului ingemanata cu perenitatea traditiei sale nord-africane. Instrumentul sau OUD este specific si pentru zona Orientului Mijlociu dar a fost candva foarte cunoscut si in peninsula Iberica (fiind adus de arabi dupa cuceririle lor din secolul VIII); are stramosi comuni cu lauta, fiind foarte asemanator cu aceasta prin forma de para si prin constructie, dar are gatul mult mai scurt si unele caracteristici tehnice diferite.

Programul propus de Dhafer Youssef si colegii sai de scena alatura lucrari noi printre alte titluri ce fac parte din ultima perioada creatoare dar care au fost deja prezentate, unele fiind chiar incluse in productii recente. Muzicianul tunisian isi caracteriza aceasta selectie ca o pendulare intre sonoritatile unui cvartet multicultural (alcatuit impreuna cu un pianist din Estonia, un percutionist din New Jersey si un contrabasist din Canada) si ambianta sonora a formatiei de coarde Divine Shadows (reunind 15 instrumentisti, majoritatea din Slovacia – din Bratislava mai ales).

Influentele din lumea jazz-ului, din cea a muzicii clasice dar si din spatiul oriental se fac simtite in piesele pentru cvartet ca si in cele in care apare ansamblul de coarde, aranjamentele realizate de Dhafer Youssef mizand mai ales pe valentele instrumentelor acustice si mai putin pe efectele electronice (pentru asemenea aranjamente fiind responsabil de obicei colaboratorul sau norvegian).

Atmosfera evident orientala prin temele muzicale, prin elementele adesea repetitive, prin ornamentatia specifica pe care o propune frecvent instrumentul traditional oud preluata de pian, sugerata si de virtuozitatea percutiei. Nu va lasati prea mult pacaliti de unele improvizatii de inceput – care par incantatii venite de departe prin timp si spatiu – caci discursul acestor muzicieni devine repede antrenant, dinamic, de o robustete evidenta, de o energie cuceritoare, demonstrand profesionalismul la o foarte inalta clasa.

Spiritul Orientului – prin culoarea timbrala (instrumentala si nu numai!) si prin amprenta intonationala – se intalneste cu tehnicile prelucrarilor jazzistice venite din zona Apuseana. Rezultatul? O lume sonora cuceritoare, cu o identitate a sa, reformulata parca pe parcursul fiecarei piese de catre excelentii muzicieni care intra in aceasta rezonanta comuna pe scena.

Interviu cu Dhafer Youssef
● In ce va consta programul pe care-l veti sustine in cadrul Festivalului Enescu?
● Va imbina lucrari aparute pe albumele mele recente si o serie de compozitii inedite, in aranjamentele mele si ale unui excelent aranjor din Norvegia. Voi fi acompaniat de trio-ul meu obisnuit, cu pian, contrabas si baterie, la care se vor adauga 15 instrumente cu coarde. Desigur vor lipsi adaosurile electronice cu care mi-am obisnuit publicul. Sunetul va fi cu mult mai acustic decat de obicei, cu elemente jazzy, clasice si orientale.

● Cine sunt muzicienii din orchestra Divine Shadows?
● Impreuna cu mine se vor afla bateristul Mark Giuliano, din New Jersey, basistul Chris Jennings, din Canada, ca si un prodigios pianist din Estonia, Kristjan Randalu. Orchestra de coarde include in principal muzicieni slovaci din Bratislava.

● Cum ati descoperit felul dumneavoastra unic de a canta? Oricine v-a auzit pana acum este uimit.
● Nu stiu, cred ca e natura, sau poate ca Dumnezeu. Fiecare om e inzestrat cu ceva special. Eu cred ca am abilitatea de a asculta diverse forme de arta a cantului si de a ma lasa influentat de acestea. Practic, felul meu de a canta reflecta de fapt tot ceea ce obisnuiesc sa ascult: muzica indiana, brazilia na, africana, europeana. Toate acestea ma inspira si cred ca stilul meu este un amestec din toate aceste genuri de muzica.

● Inaintea dumneavoastra au mai existat alti doi virtuozi ai oud-ului ce s-au impus pe scena internationala de jazz: compatriotul Anouar Brahem si libanezul Rabih Abou-Khalil. V-au inspirat cumva cei doi?
● Chiar cred ca muzicienii au nevoie de cineva inaintea lor care sa le deschida usile, din punct de vedere muzical, dar si profesional. Cei doi chiar mi-au deschis calea. Mai ales Anouar Brahem m-a inspirat foarte mult si imi este totodata si un foarte bun prieten. Iar muzica lui este deosebit de frumoasa.

● Muzica dumneavoastra aduce o combinatie foarte interesanta intre bogata traditie islamica si cele mai noi sunete din jazz-ul european. Cum este perceput acest fapt de compatriotii dumneavoastra?
● Cred ca nu-s surprinsi, fiindca Tunisia este destul de aproape de Europa, iar eu consider ca reprezint de fapt bazinul mediteranean. Oriunde cant, in tari ca Turcia, Grecia, Egipt, Croatia, Liban, Maroc, Spania, Italia, sunt mereu la fel bine primit, fiindca publicul simte ca-i exprim gusturile si conceptiile despre muzica si viata. Cred ca si Romania tine cumva de cultura mediteraneana, la fel ca Bulgaria sau Turcia. Mi-as dori sa gasesc la un moment dat in viata mea niste timp liber ca sa vin in Romania pentru a explora bogata dumneavoastra traditie muzicala. Pana atunci sunt foarte incantat sa vin la Festivalul Enescu, va fi un moment important pentru cariera mea muzicala.
Viorel Grecu

23 septembrie
Ora 19.00 Sala "Mihail Jora' a SocietatiiRomane de Radiodifuziune
Seria "WORLD MUSIC'
DHAFER YOUSSEF – DIVINE SHADOWS ORCHESTRA

×
Subiecte în articol: festivalul george enescu 2011