x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Doliu in lumea muzicii. A murit cântăreţul Jerry Lee Lewis

Doliu in lumea muzicii. A murit cântăreţul Jerry Lee Lewis

28 Oct 2022   •   21:08
Doliu in lumea muzicii. A murit cântăreţul Jerry Lee Lewis
Sursa foto: Hepta

Jerry Lee Lewis, părintele fondator al rock n' roll-ului cântat la pian, interpret de muzică country, a încetat din viață la vârsta de 87 de ani.

Lewis este cunoscut pentru înregistrarea unor piese rock precum "Whole Lot of Shakin' Going On", "Great Balls of Fire", "Breathless" și "High School Confidential". Atât "Whole Lot of Shakin' Going On", cât și "Great Balls of Fire" au fost incluse în Grammy Hall of Fame. Colaboratorul său dintotdeauna, Kris Kristofferson, a declarat pentru USA Today că Jerry Lee Lewis este "una dintre cele mai bune voci americane din toate timpurile". Introdus în 2022 în Country Music Hall of Fame, Lewis este unul dintre cei doar 16 oameni care au fost incluși atât în Country Hall, cât și în Rock and Roll Hall of Fame.

Lewis s-a născut la 19 septembrie 1935, în estul Louisianei, scrie Mediafax

Tânărul Lewis a învățat singur să cânte la pian la vârsta de 8 ani și a cântat muzică gospel în biserică. Cei doi verișori ai săi, Mickey Gilley, care a devenit un cântăreț country de succes, și Jimmy Swaggart, în cele din urmă un evanghelist renumit la TV, împărtășeau interese muzicale similare. Printre influențele formative ale lui Lewis se numără și faptul că asculta emisiunile radiofonice Grand Ole Opry, în care erau prezenți artiști precum Jimmie Rodgers, Hank Williams și Moon Mullican.

Lewis s-a mutat la Memphis în 1956 pentru a da o audiție pentru Sam Phillips, proprietarul Sun Records și cel care i-a înregistrat pentru prima dată pe Elvis Presley, Johnny Cash și Carl Perkins.

Phillips nu era acolo când a sosit Lewis, așa că producătorul Jack Clement a înregistrat single-ul de debut al lui Lewis, o versiune rockabilly a piesei "Crazy Arms" a lui Ray Price. Lewis a continuat să lucreze la studio ca muzician, cântând la pian la numeroase înregistrări. De asemenea, a făcut parte din legendarul album Class of '55 cu Cash, Perkins, Elvis și Roy Orbison.

Ca pianist, Jerry Lee avea un stil unic, îmbinând rockabilly, gospel, blues și country în timp ce bătea febril la clape și sărea pe bancă. "Nimeni nu voia să-l urmeze pe Jerry Lee pe scenă", a spus Cash. "Nici măcar Elvis".

Jerry Lee Lewis lovea clapele pianului cu piciorul și chiar a dat foc instumentului său, făcând imposibil ca cineva să îl depășească, un precursor al unor artiști precum The Who și Jimi Hendrix.

Lewis a avut șase copii cu șapte neveste, viața sa persoanlă fiind marcată de câteva tragedii.

 

×
Subiecte în articol: Jerry Lee Lewis a murit