x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica DragoBertzi, la Excelsior! Un concert la care doamnele şi domnişoarele vor fi “nevoite” să-şi lase grijile acasă

DragoBertzi, la Excelsior! Un concert la care doamnele şi domnişoarele vor fi “nevoite” să-şi lase grijile acasă

de Dana Andronie    |    10 Feb 2013   •   18:30
DragoBertzi, la Excelsior! Un concert la care doamnele şi domnişoarele vor fi “nevoite” să-şi lase grijile acasă

“E atâta ură/ Strânsă între noi,/ Sunt atâtea ziduri/ Sunt atâtea ploi”, aşa cum spunea poetul George Ţărnea. Într-o lume strivită de ziduri, mai există câţiva oameni liberi care caută cerul, privesc orizontul, fără să meargă cu capul plecat, precum o slugă.
Ducu Bertzi se uită spre cer, este un om liber, care reuşeşte să ofere spectacole frumoase, cu o explozie de fantezie şi culoare/ Farmacistul sau, dacă vreţi, “poticareşiul” de inimi este un profesinost şi, pe cinci continente, nu a rămas vreun suflet care l-a ascultat şi nu s-a vindecat.
Ducu ne invită, pe 22 februarie, la Teatrul Excelsior, pentru a primi un concert de dragoste românească. Sunteţi poftiţi la DragoBertzi, un recital de tradiţie, ajuns la volumul al III-lea. Ora magică ­ 19:30.
Ceteraşul, verificat în lungi concerte şi pe lungi distanţe, care răspunde la catalog cu numele de Mihai a lui Neniţă, va veni cu talentul şi cu bucuria de a cânta. Ducu promite că va veghea ca bagheta fermecată (arcuşul) să fie dată cu sacâz din praf de stele.

Paratrăsnetul Ducu Bertzi
“În momentul în care încep spectacolul, văd că oamenii poartă o mască, observ că vin cu grijile-n spate ­ spune Ducu. Încet-încet, până la sfârşitul concertului, feţelor lor se luminează şi pleacă acasă cu o altă încărcătură. Se pot privi în oglindă şi vor vedea că sunt mai buni, mai frumoşi. Unii sunt prea preocupaţi de partea materială, fiind prinşi în lupta de zi cu zi şi uită să mai vină la un concert, la o piesă de teatru, abandonându-şi partea sensibilă... Iar eu sunt pe post de paratrăsnet! Într-un concert se întâmplă un schimb de energii. Eu le iau pe cele mai rele şi le dau spectatorilor tot ce-i mai bun. La DragoBertzi nu voi fi singurul paratrăsnet. Îl voi avea şi pe Mihai Neniţă cu mine şi încă două fete care se numesc No’Mads. Să mai preia şi ei din energiile rele... Ştiu că eu am cea mai mare responsabilitate.”

Scena, ca un drog
Proiectul No’Mads a apărut ca o modalitate de evadare din cotidian, centrată în jurul bucuriei de a descoperi ritmuri, legende şi melodii din vremuri apuse.
Apărută în vara anului 2010, trupa a avut o ascensiune spectaculoasă. Cu un palmares impresionant, Irina Macovei (vioară, voce, percuţii) şi Alexa Stoenescu (chitară, voce, percuţii), ambele absolvente de Conservator, se pot lăuda cu turnee şi concerte susţinute pe scene româneşti, precum şi în Franţa, Ungaria, Portugalia, Belgia, Germania şi Luxemburg. Au colaborat cu Marcel Iureş, Jiri Menzel (cunoscutul cineast câştigător al premiului Oscar), Maia Morgenstern, Blazzaj, Maria Răducanu, Ion Caramitru etc.
“Scena e ca un drog. Chiar dacă te simţi stors, epuizat după un spectacol, te refaci şi vrei să o iei de la capăt – mărturiseşte Ducu. Tocmai datorită acelei satisfacţii pe care o ai când vezi feţele oamenilor pe care le-ai schimbat, le-ai luminat. La DragoBertzi vreau să reiau câteva piese pe care nu le-am cântat de foarte multă vreme. Mi s-a reproşat că nu le-am mai abordat: «Unde oare?», «Nu am cer» sau «Cântec de dragoste».”
Aşadar, veniţi cu sufletele şi inimile voastre deschise, vineri, 22 februarie, la Teatrul Excelsior, unde sunteţi aşteptaţi cu drag. Biletul costă 54 de lei şi poate fi achiziţionat de la Teatrul Excelsior şi din reţeaua Bilete.ro.

×
Subiecte în articol: ducu bertzi