x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Duelul Viorilor: un debut spectaculos cu casa închisă la Ateneul Român Urmează Ploiești, Timișoara și Craiova

Duelul Viorilor: un debut spectaculos cu casa închisă la Ateneul Român Urmează Ploiești, Timișoara și Craiova

de Magdalena Popa Buluc    |    05 Dec 2023   •   21:00
Duelul Viorilor: un debut spectaculos cu casa închisă la Ateneul Român  Urmează Ploiești, Timișoara și Craiova

Turneul Național ”Duelul Viorilor” a început cu un concert sold out la Ateneul Român din București. În fața unei săli arhipline, violoniștii Liviu Prunaru, din echipa Stradivari și Gabriel Croitoru, din echipa Guarneri, arbitrați de pianistul Horia Mihail, au susținut sâmbătă, 3 decembrie, prima rundă din Duelul Viorilor.

Un succes cu casa închisă, un concert ”intens”, cum îl descria o spectatoare pe facebook, care i-a emoționat până la lacrimi pe spectatori și chiar și pe artiști:

Plăcerea de a cânta în fața publicului meu românesc este de neînlocuit. Acest duel este mereu un pretext de a reveni în țară. După mai bine de o decadă de duelat, eu zic că ar trebui să omologăm un mit – ”mitul dueliștilor” – va fi mereu o luptă, o încercare de a dovedi care este mai bun și de a nu se ajunge la niciun rezultat. Învingătorul? Două elemente: prietenia care ne leagă pe toți trei și publicul care ascultă muzica noastră și care se bucură de noi, spunea după concertul de la Ateneu violonistul Liviu Prunaru.

A urmat runda de la Brașov, pe 3 decembrie, în fața unei săli aproape pline, iar luni, 4 decembrie, dueliștii au ajuns pe scena Sălii Filarmonicii din Ploiești.

Urmează concertul de la Centrul de conferinţe UPT, Sala Auditorium din Timișoara, din 5 decembrie, și cel de la Sala Filarmonicii din Craiova, din 6 decembrie. Toate concertele încep de la ora 19:00.

Programul acestei ediții de turneu este unul foarte atrăgător pentru public, spune violonistul Gabriel Croitoru: În toți acești ani am reușit, alături de colegii mei, Liviu și Horia, să acoperim o mare varietate de lucrări, lucrări de virtuozitate, romantice și multe lucrări din cele puține, de fapt, scrise din literatura muzicală pentru două viori și pian. Cred că ne-am îndeplinit această menire a noastră pe scenă, în afară, desigur, de expunerea celor două instrumente de o valoare extraordinară: Stradivarius Pachoud din 1694 și Guarneri del Gesu Catedrala din 1731 (pusă la dispoziţie de Muzeul Naţional George Enescu, în al carui patrimoniu se află. Puțină lume are șansa să asculte două intrumente în același timp de acest calibru.

Cele două viori își vor spune poveștile în continuare la Ploiești (4 decembrie), Timișoara(5 decembrie) și Craiova (6 decembrie), după cum anunța  arbitrul confruntării, pianistul Horia Mihail: Mă bucur mult să fac parte din această poveste care durează de atâția și atâția ani și care a spus, la rândul ei, povești miilor de spectatori care au venit la concertele din toată lumea în care a ajuns Turneul Duelul Viorilor.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

ITINERAR

5 decembrie - Timişoara, Centrul de conferinţe UPT, Sala Auditorium, ora 19:00

6 decembrie - Craiova, Sala Filarmonicii, ora 19:00

 

PROGRAM:

GABRIEL CROITORU – vioara Guarneri del Gesu “Catedrala”

HORIA MIHAIL - pian

Fritz Kreisler - Recitativ și Scherzo, în re minor, op. 6

Fritz Kreisler - Tambourin Chinois, în si bemol major, op. 3

Fritz Kreisler / Serghei Rachmaninov - Preghiera

Fritz Kreisler / Ede Poldini - Poupée valsante

LIVIU PRUNARU – vioara Stradivarius “Pachoud”

HORIA MIHAIL - pian

George Enescu – Lăutarul din Suita Impresii din copilărie, op. 28

Henri Vieuxtemps – Regrets din 3 Feuilles d'album, op. 40

Antonio Bazzini – Calabrese, op. 34, nr. 6

LIVIU PRUNARU

GABRIEL CROITORU

HORIA MIHAIL

J.S. Bach - Dublu concert pentru două viori în re minor, BWV 1043

J. Halvorsen - Capriciu de concert pe teme norvegiene, în sol major, op.19

 

×