x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica După succesul premierei cu „Norma”, Vincenzo Bellini aniversat la Opera Națională București pe 3 noiembrie

După succesul premierei cu „Norma”, Vincenzo Bellini aniversat la Opera Națională București pe 3 noiembrie

de Magdalena Popa Buluc    |    30 Oct 2021   •   11:16
După succesul premierei cu „Norma”, Vincenzo Bellini aniversat la Opera Națională București pe 3 noiembrie

La 220 de ani de la nașterea compozitorului italian Vincenzo Bellini, Opera Națională București îi dedică reprezentația operei „Norma” din 3 noiembrie, ora 18:30, celui care a fost unul dintre reprezentanții de seamă ai genului distinct operatic italian, de la începutul secolului al XIX, numit belcanto.

 

Pentru reprezentația închinată lui Bellini, publicul spectator va avea ocazia să se bucure de o distribuție de excepție cu celebra soprană de renume internațional Elena Moșuc în rolul titular, mezzosoprana Oana Andra interpretând-o pe Adalgisa, iar tenorul Daniel Magdal în rolul lui Pollione. 

 

Cu doar câțiva ani de activitate și o creație redusă la numai 9 opere, Vincenzo Bellini, mai mult decât oricare alt compozitor italian, a devenit un model în ceea ce privește alcătuirea liniei vocale. Este surprinzător când descoperim câți compozitori, cu stiluri mult mai complicate, îl nominalizează ca sursă de inspirație. Chopin îl situa pe Bellini printre cei trei compozitori ai săi preferați (ceilalți doi fiind Bach și Mozart), iar Wagner obișnuia să cânte Casta Diva în timpul repetițiilor propriilor opere.  Operele sale se remarcă prin reliefarea personajelor feminine, neîndreptățite de destin („La sonnambula”, „Norma”, „Beatrice di Tenda”, „I puritani”), numindu-și lucrările „tragedii lirice” ori „melodrame” (melodramma).

 

Din mai multe puncte de vedere, „Norma” reprezintă situația tipică a operei romantice în esența ei lirică meridională. Intens melodică, cu o primordialitate a vocalității, „Norma” are pagini antologice (printre acestea mai ales Casta Diva) care justifică întru totul aura de legendă ce o înconjoară și judecata entuziastă a lui Wagner: „Admir la Norma inspirația melodică, unită cu un profund realism al pasiunilor cele mai intime; o mare partitură care se adresează inimii, o creație de geniu.”  

 

×
Subiecte în articol: Vincenzo Bellini norma