În primul turneu indoor din cariera sa, artistul francez promovează în 2008 un album de referinţă, din 1976. În acei ani, când "la putere" erau Sex Pistols, Abba şi Pink Floyd, Jarre a venit cu o gură de oxigen.
Compozitor, muzician şi producător, artistul readuce în actualitate un show care la jumătatea anilor ’70 a făcut furori pe scena muzicală internaţională. La Sala Polivalentă, peste 6.000 de spectatori, majoritatea fani, au fost hipnotizaţi de Jean Michel Jarre, pionier al muzicii electronice, de la synthpop la New Age. Împreună cu încă trei muzicieni, Francis Rimbert, Dominic Perrier şi Claude Samard, Jarre a cântat la opt mâini, pe "clasicele" instrumente cu clape, întregul album "Oxygene".
PRIMUL INSTRUMENT
Printre multe "altele", el a utilizat în concertul de la Bucureşti şi tereminul, considerat de mulţi "primul instrument electronic" (inventat prin anii '20), dotat cu două antene la care se cântă prin inducţie. Cu un fascinant joc de lumini, proiecţii video şi schimbări spectaculoase de decor, Jarre o prezentat toate cele şase părţi ale operei sale, printr-o "exploatare" la sânge a instrumentelor clasice, sintetizatorul analogic, mellotron-ul şi orga. Construit gradual, concertul a început cu un intro atmosferic bazat pe sunete lungi şi efecte ale sintetizatorului (Part I). Part II – trecerea la un ritm mai alert, apogeul fiind atins în Part IV, lucrare binecunoscută ca piesă de referinţă a albumului "Oxygene". Până la sfârşit Jarre se întoarce la măsurile pieselor de început ale albumului, realizând o structură rotundă, aproape ciclică.
ÎN DIALOG CU PUBLICUL
De la "Bună seara, Bucureşti", de la începutul show-ului şi până la sfârşit, Jarre a fost de mai multe ori dialog cu publicul, mulţumit de primirea făcută şi ţinând să arate cât de bine se simte la noi în ţară. A subliniat că este foarte important să fie la Bucureşti, pentru că multe dintre primele mesaje de încurajare le-a primit din România. Spre final, Jarre a mai spus "Aţi fost minunaţi", "Sper să revenim anul viitor pentru un concert în aer liber, pentru că a fost minunat în România", "Sunteţi un public minunat, mulţumesc foarte mult. Ne vedem în curând, e o promisiune!"
MUZICĂ DIVINĂ
Binecunoscutul realizator de emisiuni de la Radio România Liviu Zamora este un fan al lui Jarre. La sfârşit de concert, entuziasmat, el a mărturisit: "A te întâlni cu cineva pe care îl cunoşti de mai bine de 30 de ani prin muzica şi concertele filmate pe care le ai acasă, dar pe care nu l-ai văzut niciodată face to face, este ca un «blind date». Participi la o aventură, oare s-a schimbat, oare viaţa a încovoiat idealurile sale, oare i-a luat strălucirea de altădată, acestea erau temerile cu care am venit la mult-aşteptata întâlnire live de la Bucureşti cu pionierul francez al armoniilor electronice.
Dar am întâlnit un om tânăr, în ciuda celor şase decenii trecute, zâmbitor, pozitiv, care a muncit cu cei trei colegi ai săi precum un ocnaş la atât de vechile instrumente electronice ale anilor ’70 pentru a ne demonstra că opera sa de capătâi, Oxygene, este actuală şi are semnificaţii nedezvăluite încă. A meritat, sunetele pure nefinisate sau controlate de vreun computer au creat o lume atât de pură şi vie pe care nu o poţi «trezi» acasă cu CD-urile sau DVD-urile tale. Mulţumesc, Jean Michel Jarre, pentru că ne-ai făcut părtaşi la Oxygene şi ai arătat cât de maiestuoasă şi divină muzică poate fi".
În loc de încheiere mai trebuie spus că toate cele şase piese de pe Oxygene au fost folosite atât ca soundtrack în filme artistice, cât şi pentru numeroase emisiuni de ştiinţă şi tehnologie din Marea Britanie.
Record de public
Jean Michel Jarre a devenit foarte popular datorită concertelor gigantice pe care le-a dat în mai toate colţurile lumii. Este considerat artistul francez care a adunat cel mai mare număr de spectatori din lume la toate concertele sale: sute de mii de oameni au văzut concertele din Houston, Hong Kong sau Londra, câte trei milioane, la concertele de la Moscova şi Beijin. Spectacolele sale au avut intotdeauna o magie aparte, datorită tehnicii ultraperformante de sunet şi lumini. Jarre este considerat unul dintre primii promotori ai muzicii electro- acustice şi unul dintre creatorii muzicii electronice.A început cu rockul
Fiul cunoscutului compozitor de muzică de film Maurice Jarre ("Doctor Jivago", "Lawrence al Arabiei"), Jean Michel Jarre s-a născut la Lyon, la 24 august 1948. În 1952, Maurice Jarre a părăsit Franţa şi s-a stabilit în Statele Unite. La 5 ani, Jean Michel Jarre a început să studieze pianul, puţin mai târziu a intrat la Conservatorul din Paris, unde a studiat muzica clasică. La începutul anilor '60 a descoperit muzica rock şi a cântat în mai multe trupe de rock şi jazz. În 1968 Jean Michel a descoperit muzica electronică, părăsind Conservatorul pentru a se înscrie în Groupe de Recherche Musicale.Citește pe Antena3.ro