x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Epidaurul din Vamă cheamă stelele-n năframă

Epidaurul din Vamă cheamă stelele-n năframă

de Dana Andronie    |    03 Aug 2010   •   00:00
Epidaurul din Vamă cheamă stelele-n năframă
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

"Măscăriciul" de Anton P. Cehov, în regia lui Horaţiu Mălăele, a deschis marţi, 13 iulie, Festivalul Mişcarea de Rezistenţă - Folk You!. Peste 300 de oameni s-au adunat în Teatrul lui Şerb, Horaţiu Şerb. Sala teatrului de la "Baza Sportivă" m-a dus cu gândul la Teatrul lui Dionyso din Atena, la Teatrul din Epidaur, la Teatrul din Efes sau la Teatrul din Milet. Acestea erau construcţii în plan circular, iar vizibilitatea şi acustica erau foarte bune datorită pantei. Însă pentru a se auzi mai bine se folosea amplificarea sunetului cu ajutorul unor vase de arame, de formă specială, amplasate la baza gradenelor. Îndrăznesc să spun că "epidaurul de la Vama Veche" a fost construit din corpuri umane, iar acustica a fost perfectă şi fără construcţia în pantă. Dacă la Epidaur spectatorii auzeau şi şoaptele, la Vama Veche s-au auzit şi gândurile.

Horaţiu Mălăele, alături de Nicolae Urs, a reuşit preţ de o oră, cât a durat piesa, să ne facă să ne privim în oglindă. A jucat teatru adevărat. A fost chemat de două ori la scenă, atât de bună a fost imaginea pe care fiecare a primit-o privind spectacolul vieţii oferit de doi actori, pe o scenă aşezată pe nisip şi sub bolta stelelor de Vamă.
În această seară, de la ora 19:00, scena mare de pe malul mării pare a fi neîncăpătoare la ce nume figurează pe afiş: Paul Arva; Lucian Darie; Mihai Boicu; Cantos; Fox Studis; Ovidiu Scridon; Daniel-Silvian Petre & Emil Kindlein; Adi Beznă; Focul Viu; Maya; Ioan Onişor; Alexandru Andrieş; Ada Milea; Mircea Rusu însoţit de Alexandra Ungureanu, Raul Kusak şi Ştefan Orfescu; Pasărea Colibri; Iris.

Poate ar trebui să clarificăm un aspect neplăcut. Căci nu există sublim fără piedici, fără supărări, fără zgomot de fond. Ne-am asumat asta de la bun început. Tot ce am putut face ca să nu intrăm în "coliziune" cu spiritul Vămii a fost să respectăm legalitatea. Spaţiul de desfăşurare al Festivalului Folk You! - Florian Pittiş este şi anul acesta cel pus la dispoziţie de autorităţi. Ne pare rău că pentru asta au trebuit să-şi mute cortul de pe plajă mai mulţi turişti. Nu am vrut să se întâmple aşa, dar nici nu puteam renunţa la festival (şi la întreaga Mişcare de Rezistenţă) din pricina corturilor amplasate pe un spaţiu pe care noi l-am obţinut de la Apele Române.

Deşi este interzisă camparea pe plajă (conform Ordonanţei de Urgenţă nr. 19/2006, completată şi modificată prin OU nr. 43/2009, Legea nr. 63/2010 şi OU nr. 35/2010), totuşi se îngăduie amplasarea habitatelor provizorii, lângă malul mării. Este o încălcare a legii, ştim cu toţii, dar în acelaşi timp camparea ţine de spiritul Vămii. Tot de spiritul Vămii ţine şi Festivalul Folk You! Ba, aş îndrăzni să spun, chiar într-un sens mai profund şi mai cuprinzător decât libertatea de a locui pe plajă. De aceea, îi rugăm pe toţi cei care vin cu cortul la Vama Veche şi vor să se aşeze neapărat pe spaţiul în discuţie să ne respecte. Să ne respecte atât dreptul legal de folosinţă a spaţiului, cât şi (mai ales!) dreptul moral, obţinut prin eforturi şi implicare sufletească, de a susţine unul dintre cele mai iubite festivaluri din România. Ne cerem scuze, dar Mişcarea de Rezistenţă - Folk You! va avea loc! În spiritul şi litera legii, pe de o parte, în spiritul şi litera folkului, pe de altă parte.

"Este un festival cu un aer rebel, la fel cu publicul care uneori este îmbrăţişat cu marea sau cu vântul. Folk You! este aproape o nuntă cu stele de mare şi cu îngeri veniţi pe Pământ pentru bucuria noastră. Vama Veche - o insulă deloc misterioasă, o insulă cu oameni tineri şi frumoşi care manifestă împotriva kitschului. Folk You! a devenit un mod de viaţă pentru vamaioţi şi pentru noi toţi", mărturiseşte Adrian Sărmăşan. "Cred că lumea bună şi curată aşteaptă caleaşca gândurilor noastre să se oprească la malul mării, unde în fiecare an cu Folk You! se reînnoiesc jurămintele de iubire şi de mers frumos al lucrurilor. Festivalul este un magnet ce atrage tinerii care pot schimba în bine lumea de azi", spune Emeric Imre.

Bineînţeles, artiştii n-au numai vorbele la ei, ci şi vocea. Sărmăşan o va dovedi în seara de vineri, iar Emeric - sâmbăta. "După ce ne-a nins/ de ne-a rupt şi ne-a stins/ După ce-a plouat/ vreo trei luni de ne-a spart/ Printre noi prea mulţi/ Au ajuns pinguini/ Ce dansează desculţi/ Pentru bani prea puţini/ Vara asta prin foc/ O să trecem cumva/ Ne vom stinge cu folk/ Patru nopţi vom uita/ Că ne-a nins şi plouat/ Va fi soare d-acu'/ Pentru cei ce-au votat/ Vama Veche - Folk You!" Aceste versuri pot fi considerate o promisiune şi îi aparţin Zoiei Alecu. Vom uita că am fost ninşi de prea multe griji şi plouaţi de prea multe păcate, şi cu ajutorul Zoiei, tot sâmbătă seara. "Când lumea nu mai are bani, când nu mai are nervi, când ni se umple viaţa de deznădejdi, de deziluzii, de tristeţi, de mizerii politice şi alte aiureli, mi se pare că uneori un lucru frumos şi simplu cum sunt poezia şi muzica ar putea salva lumea. Dumnezeu ne va arăta dacă aceasta este calea!" - declară poetul Dinu Olăraşu.

Nu ne propunem să salvăm lumea, dar avem o Vamă şi ştim ce vrem să facem cu ea. Să o tratăm cu artă. Teatru, film, târg de carte, muzică, toate se regăsesc în Festivalul Mişcarea de Rezistenţă - Folk You!. Auguste Rodin spunea că în artă imoralitatea nu poate exista, căci arta este întotdeauna sacră. E cert, noi nu suntem sacri, noi doar iubim arta şi vrem să ne hrănim spiritul sănătos.

P.S. În fiecare dimineaţă de după Folk You! - Florian Pittiş avem Best of Noaptea Devoratorilor şi un festival de parodie. Intrarea este liberă!

×
Subiecte în articol: mişcarea de rezistenţă