Eurovisionul seamănă cu un concurs de frumuseţe la care participă femei de orice vârstă, cosmetizate în funcţie de posibilităţile familiei din care provin, şi în care câştigătoarea se alege din rândul celor care are mai multe rubedenii în juriu.
Genuri muzicale, geografia şi politica sunt ingredientele de bază vârâte în malaxorul din care se confecţionează concursul Eurovision, spectacol de televiziune din care se poate estima cum migrează forţa de muncă sau cât de strânse sunt relaţiile de vecinatate dintre ţările participante, despre muzică, mai nimic.
Concursul din acest an a fost câştigat de Azerbaidjan, România, prin bunăvoinţa cetăţenilor ei aflaţi peste graniţe, a ocupat locul 17, la egalitate cu Rusia..
Iată cum s-au desfăşurat "ostilităţile":
- Spectacolul a început, sala e impresionantă şi plină, cu spectatori, lumini şi aplauze. Comentatorii TVR ne comunică ce spun prezentatorii germani care vorbesc în engleză, şi, din când în când, în franceză, într-o repetiţie pentru viitor, cel al filmelor dublate.
- Nemţii ţin să-şi demonstreze capacitatea tehnică şi prezintă un montaj de imagini care înfăţişează transformarea stadionului Fortunei Dusseldorf. Comentatorii zic că va ţine 19 secunde, a fost un minut şi un pic.
- Concursul a fost deschis de un băiat blond, din Finlanda, care părea c-a greşit locul, tema abordată - salvarea planetei - fiind mai degrabă un subiect mai potrivit pentru concursurile de miss. Cântecul are un nume foarte "sugestiv" - "Da Da Dam". Finlandezul e blond şi a zâmbit la fel de mult precum a şi cântat.
- Bosnia a adus pe scenă adunătură pestriţă, cu comportament boem, chiar dacă liderul a scris versurile imnului naţional. Dilema privitorilor, un tip care dadea târcoale grupului de cântăreţi, părând să nu-şi găsească în niciun chip locul în care să stabilească, a fost elucidată, domnul nu înşelase vigilenţa bodyguarzilor, cânta la trompetă. Pe tot parcursul melodiei au avut impresia că se exprimă în engleză, doar ei, spectatorii au putut înţelege doar refrenul - "Ooooo".
- Comentatorii fac un apel la românii aflaţi peste hotare. Persoanele care fac mic trafic de frontieră, legal sau nu, ar fi putut fi antrenate din timp pentru a susţine mai bine performaţele echipei noastre, doar au experienţă trecerea cu rapiditate a graniţei.
- După freze - ţepoase, musculatură - abundentă şi tatuajele expuse pe antebraţe, un grup vocal-instrumental danez promitea mai mult decât un cântec care i-ar fi plictisit chiar şi pe copiii de grădiniţă. Solistul a ţinut demonstreze că daca nu cu compoziţia, atunci sigur stă bine cu condiţia fizică, executând un sprint între două scene ale sălii. Cu ocazia asta spatele său dezgolit ţinea să spună că, ori a avut bani doar pentru partea din faţă a cămăşii, ori că aşa e cool acum.
- Propunerea lituaniană, de origine polonezo-ungară, a venit încoronată de multiple reuşite pe la concursurile pentru copii din ţara natală, între timp i-a crescut bustul şi-a avut astfel acces la cele pentru oameni mari. Chitită sa impresioneze, a dialogat direct cu sensibilitatea celor care şi-au încărcat cartela telefonului special pentru acest concurs, cerându-le SMS-urile, atunci când a gesticulat melodia, pentru persoanele cu deficienţe auditive.
Unguroaica a fost blondă şi profesoară de solfegiu, cea pe care o imită, Jennifer Rush, e brunetă. Prezenţa exclusiv feminină de pe scenă, a fost perturbată de intrarea, cu flic-flacuri, a băieţilor de la trupa de dans, absolut necesară, cântăreaţa simţindu-şi pironite picioarele, e adevărat cam lungi, da' frumoase, de scenă. Din melodie, am înţeles, mai ales în timpul refrenului că unguroaica a solicitat ajutorul publicului în definirea propriilor vise, şi viaţă. Nu se cunoaşte dacă a şi primit răspuns.
- Deşi sunt, irlandezii puteau foarte bine să nu fie gemeni, costumele şi coafura i-ar fi făcut fără niciun fel de problemă uşor de confundat. S-au zbânţuit pe tot timul melodiei lor, ceea ce e clar o performanţă.
- Suedezului îi place fotbalul, şi Justin Bieber probabil, fiindcă îl imită bine. Are o carieră de DJ la un radio pentru copii, păcat c-a crescut! Titlul melodiei sale zicea că doreşte a fi popular, dacă tot l-a văzut o lume întreagă, ar fi bine să se fi liniştit.
- Reprezentanta Estoniei a colaborat bine cu Barbie, ori cu designerul păpuşii, rochia sa avea o culoare de bomboană fondantă, una agresivă. Cântând despre ceva magic, a făcut şi trucuri pe scenă, nişte cursuri mai aprofundate în acest domeniu probabil c-ar fi avut ca rezultat şi o melodie mult mai bună pentru ea. A piţigăiat ceva la ieşirea de pe scenă, mult prea acut ca să poată fi reprodus.
- Melodia grecilor a fost mai mult o declaraţie că au rupt-o cu lirismul. Au cântat doi domni, unul rap, şi în engleză, celălalt, n-am prea înţeles ce, că era în greceşte. Despre ccel de-al doilea, comentatorii ne-au explicat că e cântăreţ de muzică bizantină. S-a terminat destul de greu, în timpul regulamentar, cei doi interpreţi nu s-au bătut, deşi părea, în timpul melodiei, că au un conflict serios, bizantinul chiar desfăcându-şi ostentativ sacoul.
- La intrarea pe scenă, rusul a cerut un consult cardiologic Europei, nimeni nu ia putut da informaţii despre ritmul său cardiac. Probabil De teamă să nu păţească ceva, a fost însoţit de o echipă de intervenţie, care a dansat cu el tot timpul melodiei. Plin de el, rusul.
- Francezii, mai hotărâţi ca niciodată să câştige! Ne-au trimis pe micile ecrane un tenor, care cânta în italiană ceva ce-a adus la început cu Bolero-ul lui Ravel. Putea să ţină mai mult tremolo-ul de final, ar fi dat pe spate multă lume cu SMS-uri nehotărâte.
- Italianul a cântat la pian, ceva blues, jazz, şi încheind unele fraze ca Tom Waits. Sunt sigur că versurile au fost in italoengleză! Italienii s-au întors după 13 ani în concurs, n-au spus de ce.
- Prezentatorii au început deja celebrele şi obositoarele... "Are you having a good time?". N-or să termine nici după finalul emisiunii!
- Probabil funcţionară de bancă, o elveţiancă a reuşit să-şi împlinească visul şi a convins doi băieţi care, aveau acelaşi gânduri despre muzică s-o însoţească pe scenă. Au cântat şi au plecat tot împreună.
- Englezii i-au trimis la export pe Blue, formaţie cu mare priză în rândul consumatorllor de gen muzical practicat de o trupă de băieţi care arată atât de bine încât toate fetele au timp doar să-i admire, nu să-i şi asculte. Clar, sunt câştigătorii acestei ediţii!
- Moldovenii au combătut cu Zdub şi Zdob, care n-au mai adus-o pe bunica să bată toba, a venit în schimb o domnişoară, pe un monociclu care s-a tot învârtit pe scenă, încercând chiar să şi horească. N-a căzut!
- Deutschland uber alles! Sala a luat foc, pe scenă a apărut reprezentanta gazdelor, alături de nişte dansatoare, despre care se putea spune c-ar putea fi ninja, dar aveau costume argintii, mulate, bine de tot.
- Hotel fm, dacă vor câştiga... Vă daţi seama cât costă organizarea unui concurs de acest gen? Avem noroc, n-or s-o facă! Dansatoarele nu şi-au putut dezlipi mâinile de pe nişte trompete, lucru care le-a incomodat teribil dansul, care a fost mai mult mişcare scenică. Au avut totuşi noroc, dacă se lipeau de nişte cimpoaie, sau, Doamne fereşte, de un pian! David a încheiat fericit melodia, şi a ieşit de pe scenă, probabil o să fie ocupat de acum înainte să schimbe lumea, precum zicea în cântec. Români din toate ţările votaţi!
- Pentru Austria a cântat o doamnă care era tunsă ca Mireille Mathieu. Avea şi voce! Nu de acelaşi timbru, dar bună.
- Profesorii de geografie, cartografii, chiar şi sateliţii au fost invitaţi să se retragă la intrarea Azerbaidjanului în scenă, şi, cu această ocazie, şi în Europa. Solista era brunetă în imaginile de prezentare, acum e blond-roşcat, şi machiată să aducă cu JLo.
- Slovenia a fost reprezentată de o tânără de 19 ani, supărată rău pe viaţă. Cam devreme. A cântat despre dragoste desigur, cu cuţitul pe masă, de speriat.
- Un scurt intermezzo prin zona în care îşi fac veacul protagoniştii după ce au performat. Puţină reclamă la produsele de marketing ale concursului,
- Anul trecut un vulcan islandez cu un nume imposibil de pronunţat întrerupea zborurile avioanelor deasupra Europei. Islandezii au revenit pe continent cu o formaţie ce a prezentat o melodie cu tonuri mai optimiste.
- Spania. Stilul clasic la o ora mult prea înaintată. Zâmbete, dans şi voie bună, genul recomandat pentru vacanţă.
- Newton, din Ucraina, fără principii ale mecanicii, fiindca era tipă. Melodia nici n-a mai contat, deşi părea a fi fredonată şi de persoana care desena în nisip tot felul de chestii, desene preluate pe ecranul din spatele scenei.
- Sârboaica a avut o copilărie traumatizantă, părinţii au forţat=o să înveţe cântecul pe care îl pregătiseră ei pentru Eurovision, în anii '60. Hainele le avea tot de atunci.
- Paradoxul continentului european, deschis de Azerbaidjan, a fost continuat, şi slavă Domnului, încheiat până anul viitor, de Georgia, alternativi. Fani până la mimetism al Limp Bizkit. De ce naiba originalele sunt întotdeauna sunt mai bune?
- Telespectatorii sunt invitaţi să asculte din nou melodiile din concurs şi să voteze. Cei care urmează sfatul dau dovadă de stoicism. În aşteptarea momentelor în care reprezentanţii televiziunilor naţionale vor zice "Hello Dusseldorf, what a magnificent show!"... de 43 de ori!
- Oare câţi români participă la vot, şi mai ales, de ce-o fac?
- Bulgaria ne dă 6 puncte, dacă ar fi fost perioada vacanţelor, sigur obţineam mai multe... Forţa de muncă deplasată în Italia ne aduce încă 12 puncte!
- Ruslana intervine de la Kiev, a îmbătrânit, spectatorii sunt impresionaţi negativ, un calificativ elegant pentru huiduieli, de voturile acordate pe afinităţi istorice, culturale, geografice... dar mai puţin muzicale. Motivul nemulţumirii este explicat puţin mai târziu, când Germania primeşte puncte, e clar nici nemţii n-au gusturi sau ureche muzicală.
- După cum evoluează lucrurile ne ducem spre coada clasamentului, În ciuda aşteptărilor, solistul românilor, britanic, nu obţine niciun punct de la votanţii din patria-mamă.
- Zâmbete forţate şi puncte, rând pe rând prezentatorii încearcă să fie simpatici, puţini reuşesc. A votat colonia de fotbalişti din Azerbaidjan, mai obţinem 6 puncte! Mulţumim Mircea Rednic!
- Mai ciupim 5 puncte de la Turcia, şi aici ar merge aplicată teoria concediilor... Spania ne înşeală aşteptările, doar 8 puncte, Israel ne surprinde, 6 puncte. Moldova... "douze points" care ne îndepărtează de o clasare ruşinoasă.... Final, partajăm cu Rusia locul 16-17