x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Eveniment major în viaţa muzicală românească. Doctor Honoris Causa pentru Alfred Brendel, Daniel Barenboim, Zubin Mehta

Eveniment major în viaţa muzicală românească. Doctor Honoris Causa pentru Alfred Brendel, Daniel Barenboim, Zubin Mehta

07 Sep 2011   •   21:00
Eveniment major în viaţa muzicală românească. Doctor Honoris Causa pentru Alfred Brendel, Daniel Barenboim, Zubin Mehta
Alfred Brendel, unul dintre cei mai importanti pianisti ai muzicii clasice din a doua jumatate a secolului XX este un renumit interpret al muzicii lui Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert, Brahms si Liszt.
Brendel si-a inceput cariera de interpret intr-un mod atipic: nu a fost un copil minune, nu provenea dintr-o familie de muzicieni, iar putina instructie muzicala de care s-a bucurat a luat sfarsit cand muzicianul avea doar 16 ani. Cu toate acestea, progresul lui a fost incununat de un prim recital la Graz la varsta de 17 ani si de prima inregistrare cu lucrari de Beethoven realizata in 1950.
In prezent, Alfred Brendel se bucura de o discografi e impresionanta, precum si de colaborari cu nume sonore ale scenei muzicale. Este unul dintre putinii pianisti care a inregistrat integral concertele pentru pian de W.A. Mozart (cu Sir Neville Marriner si Academy of St. Martin in the Fields).
Cunoscutul interpret este si autorul unor colectii de articole si studii legate, in principal, de propria-i viziune a actului interpretativ.

Alfred Brendel va fi distins cu Doctor Honoris Causa in data de 11 septembrie 2011, ora 13:00 la sala George Enescu a Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti.


Daniel Barenboim, pianist, dirijor, s-a nascut la Buenos Aires in 1942. Este descris de publicatia The Times ca fi ind ‘unul dintre putinii muzicieni din lume care poate fi considerat o adevarata legenda’.
A debutat ca pianist in Viena si Roma in anul 1952 si incepand cu 1957 a sustinut turnee anuale in Statele Unite ale Americii si Europa. A fost distins cu numeroase premii si medalii pentru aportul pe care l-a adus artei muzicale de-a lungul timpului. Posesorul unei cunoasteri muzicale profunde,
Daniel Barenboim isi dezvaluie vigoarea talentului prin ipostazele sale de pianist, dirijor, director artistic al Operei de Stat din Berlin, scriitor, toate acestea nefi ind decat emanatii ale vizionarismului
si conceptiei sale despre muzica.

Daniel Barenboim va primi distinctia de Doctor Honoris Causa pe data de 12 septembrie 2011, ora 18.30 la sala George Enescu a Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti.


Zubin Mehta, unul dintre cele mai mari nume ale scenei muzicale, renumit maestru al baghetei este in prezent Director Muzical pe viata al Orchestrei Filarmonice din Israel. Nascut intr-o familie de muzicieni,
Mehta beneficiaza de o educatie aleasa pe tot parcursul formarii sale muzicale. In 1958 isi face debutul ca dirijor la Viena dupa ce, in acelasi an, castiga Concursul International de Dirijat de la Liverpool si este numit ca dirijor asistent al Orchestrei Filarmonice Regale din Liverpool.
Este renumit pentru stilul sau dirijoral dinamic, viguros si plin de forta. Este recunoscut pentru interpretarile sale inedite ale muzicii simfonice, in special pentru creatiile lui Anton Bruckner, Richard Strauss si Gustav Mahler.
Prezenta sa in Romania a fost constanta prin participarea sa la Festivalul International George Enescu. Este distins cu numeroase premii si medalii printre care prestigiosul Dan David Prize sau Praemium Imperiale oferit in anul 2008 de Printul Takamatsu al Japoniei. Binecunoscutul dirijor se bucura de locul sau pe faimosul Hollywood Walk of Fame.

Zubin Mehta va primi distinctia de Doctor Honoris Causa al Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti pe data de 20 septembrie 2011, ora 13.00 la sala George Enescu a Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti.

×
Subiecte în articol: festivalul george enescu