x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Eveniment unicat la Sala Radio: Festivalul internaţional de percuţie

Eveniment unicat la Sala Radio: Festivalul internaţional de percuţie

de Alex Revenco    |    27 Feb 2014   •   17:21
Eveniment unicat la Sala Radio: Festivalul internaţional de percuţie

Artişti percuţionişti renumiţi vin din întreaga lume la Sala Radio, pentru un eveniment unicat în România: International Percussion Music Radio Festival,  ce se va desfăşura  între 10 şi 15 martie a.c.

Utilizând atât instrumente muzicale familiare publicului, dar şi altele exotice, cu o gamă variată de sonorităţi (timpanul, toba, tamburina, vibrafonul, marimba, xilofonul etc.), artiştii vor pune în valoare cea mai veche familie de instrumente folosită pe Pământ, după vocea umană. “Un eveniment pe care ai ocazia să îl vezi şi să îl asculţi o dată la doi ani, Festivalul Internaţional de Percuţie reuneşte artişti de renume mondial, atât solişti cât şi ansambluri de percuţie, împreună cu Orchestrele şi Corurile Radio. Programul festivalului include o varietate de lucrări, care pun în valoare spectaculozitatea instrumentelor de percuţie, atât melodice cât şi ritmice. Concertul de vibrafon şi orchestră de Jordan Gudefin, pe care îl voi interpreta alături de Orchestra Naţională Radio este unic prin formula orchestrală abordată (orchestră de suflători şi şapte percuţionişti) şi foarte atrăgător prin armonia şi melodicitatea puse în pagină într-o manieră originală”, a spus Alexandru Anastasiu (foto), iniţiator şi coordonator artistic al evenimentului şi unul dintre cei mai activi artişti percuţionişti români, specializat în marimbă şi vibrafon.

Vor fi şase zile de evenimente speciale, în care vor evolua, în fiecare seară de la ora 19.00, o parte dintre cei mai mari artişti percuţionişti din lume, din ţări ca Japonia, Taiwan, Belgia, Franţa, dar şi din România, trei dintre ansamblurile instituţiei – Orchestra Naţională Radio, Orchestra de Cameră Radio, Corul Academic Radio, dar şi Percussion Studio Group, format din instrumentişti ai Orchestrelor şi Corurilor Radio. Aceştia vor aborda un repertoriu ce cuprinde lucrări ale celor mai apreciaţi compozitori pentru instrumente de percuţie, rezultând un festival de care orice prestigioasă sală de concerte din Europa ar fi mândră. Unul dintre invitaţii speciali ai festivalului este muzicianul taiwanez Chin Cheng Lin - la marimbă (instrument înrudit cu xilofonul) - artist care a cântat în peste 20 de ţări ale lumii, a fost distins cu “European Soloist Champion Award”, în 2007 şi a fost invitat să interpreteze în faţa familiei regale belgiene. A fost primul student la marimbă al prestigiosului Conservator Regal din Antwerp- Belgia.×
Subiecte în articol: Alexandru Anastasiu