x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Eveniment vocal-simfonic: cel mai important oratoriu din secolul XIX, Elias de Felix Mendelssohn, pe scena Ateneului

Eveniment vocal-simfonic: cel mai important oratoriu din secolul XIX, Elias de Felix Mendelssohn, pe scena Ateneului

de Magdalena Popa Buluc    |    28 Mar 2024   •   19:54
Eveniment vocal-simfonic: cel mai important oratoriu din secolul XIX, Elias de Felix Mendelssohn, pe scena Ateneului
Sursa foto: Pixabay

În Săptămâna Mare a calendarului catolic, în serile de joi, 28 martie şi vineri, 29 martie 2024, de la ora 19.00, Filarmonica „George Enescu” programează un concert vocal-simfonic ce se anuntă un adevărat punct de referinţă al stagiunii în curs. Pe scena Ateneului Român va fi interpretată una dintre partiturile formidabile ale secoului XIX: Oratoriul Elias, după textul Vechiului Testament, de Felix Mendelssohn.

Avându-l ca personaj principal pe Profetul Ilie, lucrarea îl portretizează cu fantezia specifică romantismului timpuriu şi denotă, totodată, influenţa pe care personalitatea lui Bach şi Händel o exercită în muzica vocal-simfonică a lui Mendelssohn. „În fond, l-am imaginat pe Elias ca pe un profet adevărat din toate punctele de vedere, în felul în care l-am putea întâlni astăzi - puternic, zelos şi, de ce nu, chiar agresiv, furios, clocotitor, în contrast cu lumea măruntă a curţilor princiare sau a oamenilor lipsiţi de importanţă, până la urmă în contrast cu toată lumea, şi totuşi născut ca să fie purtat pe aripile îngerilor.“ - scria Mendelssohn în 1838.


La pupitrul Orchestrei Simfonice şi al Corului Filarmonicii „George Enescu” se va afla Valentin Uryupin, dirijor rus stabilit în Germania. Uryupin este câştigător al Concursul Naţional de Dirijat de la Moscova, iar în 2016, a primit Premiul al III-lea la prestigioasa competiţie „Gustav Mahler” din Bamberg. În 2011, Uryupin a fost numit dirijor permanent al Orchestrei MusicAeterna (Opera din Perm, Rusia), iar în 2015, dirijor principal şi director artistic al Orchestrei Simfonice din Rostov-pe-Don. În 2021, Valentin Uryupin a devenit dirijor principal şi director artistic al Novaya Opera din Moscova.

 

Ateneul Român

Joi, 28 martie 2024, ora 19

Vineri, 29 martie 2024, ora 19

Orchestra Simfonică şi Corul Filarmonicii „George Enescu”

Dirijor VALENTIN URYUPIN

Solişti

DIANA ŢUGUI – soprană

ANASTASIA LEPESHINSKAYA – mezzosoprană

OMER KOBILJAK – tenor

BENIAMIN POP – bas

Dirijorul Corului IOSIF ION PRUNNER

Program
Felix Mendelssohn - Oratoriul „Elias”, op. 70

 

Prețurile biletelor sunt:

Categoria I:    130 lei

Categoria II:  120 lei

Categoria III: 110 lei

Biletele se pot cumpăra:

- De la Casa de Bilete a Ateneului Român (Program: marți - vineri 12:00 - 19:00. Telefon: 021.315.68.75)

- Online, accesând site-ul www.fge.org.ro – secțiunea „Calendar“.

×
Subiecte în articol: Felix Mendelssohn Ateneul Român