x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Fălticeni Folk, emoţie în vremuri de criză

Fălticeni Folk, emoţie în vremuri de criză

de Clara Margineanu    |    13 Iul 2013   •   00:01
Fălticeni Folk, emoţie în vremuri de criză

Între cult şi cultură sunt fire puternice, nevăzute. Când sunt unite şi de liantul bunăvoinţei şi al iubirii de semeni, se construiesc întâmplări memorabile. Aşa s-a întâmplat şi la ediţia a doua a Festivalului ,,Fălticeni Folk”, gândit şi organizat de preotul Vasile Liviu Mihăilă, prin Fundaţia ,,Fălticeni Cultural”. Se ştia încă de la ediţia precedentă că nu este sprijinit de vreo instituţie oficială, că va fi greu, că (slogan devenit clişeu, prin repetare), ,,nu sunt bani”. Probabil, pentru că dăruieşte, părintele Mihăilă, dobândeşte resursele necesare. Astfel că, timp de două zile până după miezul nopţii, oraşul Fălticeni s-a bucurat până la contopire de muzică folk, poezie şi artă plastică. Aşa a fost gândit evenimentul, prin prezenţa unor reprezentanţi solidari ai artelor. Au expus lucrări, artiştii plastici Mihai Pânzaru Pim şi Viorel Grigoraş, au lansat volume de versuri, Sorin Poclitaru, Ovidiu Mihăilescu şi Andrei Maftei. Într-o atmosferă în care s-a respirat firesc prietenie, preţuire, încredere în puterea binefăcătoare de a admira. Iar publicul, atent, ascultător, binevoitor a demonstrat a fi ,,germenele normalităţii din România” cum a remarcat unul dintre protagonişti.

Zile şi nopţi de Festival Folk

 Pe scena Casei de Cultură ,,Grigore Vasiliu Birlic” din Fălticeni au concurat paisprezece interpreţi şi trupe folk. Un juriu prezidat de cantautoarea Maria Gheorghiu, i-a ascultat, i-a încurajat, i-a premiat. Însă cel mai autentic semn de preţuire a fost prezenţa celor aproape 200 de oameni în public, şi aplauzele prelungite ale acestora. A fost o atmosferă incredibilă căreia îi căutam explicaţii. Că nu se întâmplă multe evenimente culturale în oraşul de la graniţa cu Bucovina, că prezenţa publicului nu a fost condiţionată de biletul de intrare... După reprezentaţia concurenţilor au urmat recitalurile folkiştilor invitaţi. În prima seară: Vasile Mardare, Adrian Bezna, Cosmin Vaman,în a doua seară: Maria Gheorghiu, Puiu Creţu şi Ovidiu Mihăilescu. Spectacolele au durat în jur de şapte ore, în fiecare zi spre noapte a festivalului. Publicul nu a plecat, nu a obosit, nu s-a risipit, nu s-a diminuat numeric. Atunci am înţeles că se întâmpla ceva cu mult mai puternic decât explicaţiile la îndemână. Pur şi simplu, acei două sute de oameni aveau nevoie de asemenea spectacole, de emoţie, de poezie şi muzică folk. Aveau nevoie să se bucure şi să admire. Să trăiască intens pe planeta folk şi să aplaude. Mi-am amintit versul lui Romulus Vulpescu: ,,Ne reculegem într-un cerc închis/Ce nu permite ochiului s-admire.” Dar cercul are căi de ieşire, fie şi dacă doar privim în sus, către cer.

 Există în această ţară voci splendide, voci puternice, tineri foarte talentaţi care îşi îndreaptă destinul către tot ce e mai frumos pe lume. Tineri veseli, plini de speranţă, dăruiţi cu har, pentru care competiţia este de fapt, doar cu ei înşişi. Marele premiu i-a fost decernat unui băiat în vârstă de treisprezece ani, Cosmin Mariciuc. A cântat cu o voce incredibilă, a cântat cu inima şi cu sufletul piesa ,,Tânăr şi liber!”. Autorul cântecului, cantautorul Ovidiu Mihăilescu nu a rezistat şi s-a urcat pe scenă, lângă premiat. Două voci, două generaţii cântând izbăvitor: ,,Eşti tânăr sau nu eşti, depinde de tine!”. Nu-i aşa?

Părinte, ,,I love You!”

Preotul Vasile Liviu Mihăilă, excavat de tot ce presupune un asemenea festival, cazări, mese, transport, socializări, onorarii, premii, părea fericit şi neobosit. I s-a mulţumit la scenă deschisă. A recitat minunat, a fost aplaudat pe măsură, iar Adrian Bezna, năvalnic şi inepuizabil, striga din când în când, rezumând tot ce ar fi vrut să spună: ,,Părinte, I love you!”.
  
După festival, am fost să urcăm la propriu, Drumul Crucii, de la Hreaţca, acolo unde este preot paroh Vasile Liviu Mihăilă. Pentru a se ajunge la Cruce, se urcă 106 trepte placate cu piatră. Până în vârf, sunt paisprezece popasuri, închinate opririlor Mântuitorului pe Drumul Crucii. De jos, de lângă biserică steagul României părea a fi lângă Cruce. În realitate era la câteva sute de metri mai sus, pe cel mai înalt deal din Hreaţca. Ajunşi lângă drapelul înalt de şaptesprezece metri am văzut întinderea şi splendoarea graniţei dintre Bucovina şi Regat. Am tăcut intens, cu inimile îngenuncheate. Au tăcut pentru câteva minute bune, chitările şi versurile din minţile noastre. Se auzeau în surdină tainele unui pământ miraculos. Mulţumim, părinte!

Premiile Festivalului ,,Fălticeni Folk”:

Marele Premiu: - Cosmin Mariciuc, (Săveni, jud. Suceava)
 
Premiul I   - Ioana Cătălina Cublece ( Tazlău, jud. Neamţ)
                    Grupul ,,Simbol”  (Suceava)
Premiul II - Grupul ,,Noi Doi” (Dorohoi)
                     Andrei Câşlariu     (Dorohoi)
Premiul III – Adrian Paul Tihan (Fălticeni)  

Premiul pentru cea mai bună interpretare – Grupul ,,Carmina”(Bucureşti)  

×