La Enescu te duci daca esti cu adevarat la curent cu ceea ce se intampla grandios pe marile scene, sau iti cumperi bilet pentru ca te gandesti ca vei avea ocazia sa afli despre ce e vorba. La Enescu merg artisti, oameni politici, merg studenti, corporatisti sau altii, neincadrabili in vreo categorie specifica. Merg cei care se pregatesc intens pentru concerte – de exemplu melomanii cu abonament la Ateneu sau la Sala Radio – sau cei care, pur si simplu, adulmeca mondenitatea culta a festivalului.
La Enescu aplauzi corect sau incorect... Daca te-ai incadrat in cea de-a doua categorie acum doi ani, poate reusesti anul acesta sa intelegi regulile. E simplu, altminteri: nu aplauzi niciodata dupa prima parte! Daca inca nu ai citit pe Wikipedia cate parti are un concert si cate o simfonie, care se canta legat si care separat, astepti pana cand cei care stiu putin mai multa materie decat tine, aplauda. Ar mai exista cateva reguli simple care, odata respectate, vor crea spatiul armonios necesar unui concert pentru a genera acea senzatie 'de nedescris' pe care dorim cu totii sa o simtim: nu intarziati, nu tusiti neaparat intre parti si inchideti telefoanele mobile. Daca Apple va continua sa fi e genial si mondial si dupa plecarea lui Steve Jobs, ne intereseaza prea putin in sala de concert, la Enescu, in mod special. Iertare daca v-am jignit!
Vom avea timp, insa, pe parcursul celor 25 de zile, sa vorbim si despre atmosfera de dinainte de concert, de discutiile de pe holuri, de personalitatile care vor veni si la aceasta editie, de efectul pe care unii artisti l-au avut asupra publicului, de lucruri pe care le-au spus oaspetii muzicali etc., adancindu-ne in starea de festival, cat sa ne fi e de ajuns urmatorii doi ani. Este atat de usor sa ne procuram muzica, dar pare din ce in ce mai greu sa ajungem la spiritul ei! De aceea, veniti cu totii la Enescu! dar haideti sa traim intr-adevar impreuna tot ceea ce ni se ofera.
La Enescu vine multa lume, ceea ce e bine. Se amesteca luxul cu normalitatea vestimentara, ultima moda de influenta urbana cu eleganta accesoriilor de alura clasica. Se vine si in blugi si cu limuzina, ceea ce este perfect normal pentru Romania si face parte din farmecul local social. Sa lasam, asadar, soarele sa cada de 25 de ori asupra festivalului, sa ne bucuram de muzica si sa comentam fin societatea care va sa vie si la aceasta a 20-a editie!