x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Festivalul Callatis se mută la Roma

Festivalul Callatis se mută la Roma

03 Iul 2011   •   21:00
Festivalul Callatis se mută la Roma

Pe 11 august 1999, chiar in ziua Eclipsei, George Nicolescu canta "Eternitate", in timp ce discul Soarelui era acoperit in intregime. Atunci Mangalia intra in atentia romanilor, printr-un maraton al divertismentului, "7 zile&7 nopti".

Din 2000, o data cu aparitia sce­nei plutitoare, unica in Europa, festivalul a primit numele Callatis. Din 2002, Festivalul Callatis a devenit Festivalul Romanilor de Pretutindeni. Sub genericul "Hai Acasa!", an de an, Callatis a fost locul de intalnire al asociatiilor romanesti din diaspora cu personalitatile vietii cultural-artistice si politice din tara.
Tot la Callatis s-a nascut Miss Diaspora, un concurs de frumusete si spiritualitate romaneasca, in care se intrec tinere de origine romana din toata lumea.

In 2007 si 2008, Callatis Euro Tour a prezentat "Balade din Car­pati" cetatenilor europeni din Austria, Germania, Franta, Belgia, Italia. Callatis 2007 a marcat aparitia SARP; pic­tori, graficieni, scriitori, sculptori si ar­tisti ai fotografiei au venit la Sa­lo­nul Romanilor de Pretutindeni, pentru marea confruntare cu pu­blicul drag.

In fiecare seara, spectacolele des­fa­surate pe scena-scoica au fost ur­ma­rite de peste 15.000 de oameni. Bine­in­teles, aceste date au intrat in istorie. Dar Festivalul Callatis nu e de domeniul trecutului si atat. Din 2011 pentru festivalul regizorului Cornel Diaconu (caci el poarta toata "vina" existentei acestui fenomen artistic) se scrie o noua istorie...

Festivalul Callatis se muta de la Mangalia la Roma. Incredibil, dar e cat se poate de adevarat! Callatis va fi la Roma! "Colaborarea excelenta cu Eugen Terteleac la evenimente de mare amploare, precum si capacitatea organizatorica a Asociatiei Romanilor din Italia, m-au incurajat sa iau aceasta decizie. Sunt convins ca, intre 9 si 15 august 2011, Ca­pitala Romanilor de Pretutindeni va fi Roma", declara Cornel Diaconu.

Pentru cateva ore, in prezenta a mii de turisti si localnici, pietele centrale ale statiunilor turistice din apropierea Romei devin o insula de su­flet romanesc, de cultura ro­ma­neas­ca.

"Plaza Romania" va fi un spatiu de promovare a traditiilor romanesti, un atelier de creatie interactiv, sustinut de micii artisti din cercul "Culoare si Vis", condus de profesoara si pictorita Elena Stoica. Este o experienta deja verificata pe cateva continente, unde acesti copii ta­len­tati, dintr-un sat de la poalele Mun­ti­lor Carpati, au fost profesori de de­sen pentru mii de cetateni din SUA, Canada, Franta. Lucrarile realizate in "Plaza Romania" vor fi daruite spec­ta­ctorilor, impreuna cu gadgeturi personalizate. In aceeasi piata romana vor fi prezenti si mesteri populari, iar membrii ansamblurilor folclorice vor deveni profesori adhoc de dans po­pular si romanesc pentru turisti si localnici.

La "Simpozionul romanilor din Italia", reprezentanti ai guvernului ita­lian vor discuta fata in fata cu ro­manii din Italia despre respectarea drep­turilor si obligatiilor, atat de co­mu­nitatea romanilor (peste 1,5 mi­lioa­­ne de persoane), cat si de statul italian. In ianuarie 2006, de Ziua Unirii, Slatina a intrat in Cartea Recordu­rilor: 14.000 de slatineni sunt mandri ca au stabilit un record mondial, dansand Hora Unirii la minus 20 de grade Celsius.

Anul acesta, la Roma, se poate stabili un nou record. Organizatorii vor sa marcheze astfel implinirea a 150 de ani de Unitate a Italiei. Si, cu sprijinul Primariei Generale a Romei, in Piazza del Popolo se va incinge un dans dedicat istoriei poporului frate italian. Peste 15.000 de romani, ita­lieni si turisti aflati in Cetatea Eterna pot intra in Cartea Recordurilor. Participantii la eveniment vor primi un document care atesta acest fapt: "Eu am intrat in Cartea Recordurilor, Roma, 13 august 2011".

Orice exces vine dintr-o lipsa. Mutarea Festivalului Callatis la Roma poate fi considerata un exces, dar e unul fericit. La Mangalia nu a mai pu­tut avea loc, pentru ca erau alte prio­­ritati. La Roma iata ca se poate. Adica in vechiul centru al lumii. De fapt, probabil, acolo ii este locul. Romanii, cu o parte din patrimoniul lor cultural si spiritual, vor fi in centrul lumii.

×
Subiecte în articol: callatis