x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Festivaluri de agățat turiști

Festivaluri de agățat turiști

de Diana Scarlat    |    23 Iun 2023   •   08:00
Festivaluri de agățat turiști

Modelul oferit de marile festivaluri de muzică de la Cluj (Untold) și Constanța (Neversea) a fost adaptat pentru a atrage turiști în mai multe zone ale țării.

Oradea se promovează printr-un festival medieval, în luna iulie, Simeria organizează, tot în luna iulie, un Dac Fest, un eveniment care îmbină reconstituirile istorice cu divertismentul și târgul de meșteșuguri tradiționale, Jurilovca, din Delta Dunării, a avut un festival de două zile, pentru a promova imaginea noului port turistic. De mâine până duminică se vor desfășura mai multe astfel de festivaluri, concepute pentru a atrage un număr cât mai mare de vizitatori, în localități turistice mici, precum Vișina (lângă Jurilovca) sau Cârțișoara (pe Transfăgărășan), dar și la Băile Herculane, stațiune care astfel arată că se adresează și tinerilor, nu doar celor care au nevoie de tratament balnear.

Inaugurarea Portului turistic de la Jurilovca a avut parte de o sărbătoare de două zile și două nopți, la sfârșitul săptămânii trecute. Primăria a hotărât să transforme evenimentul în festival, astfel încât să facă localitatea cât mai vizibilă. Jurilovca este una dintre cele mai vizitate zone din Delta Dunării, având ieșire către Lacul Razim (Razelm), iar de aici se poate ajunge la Gura Portiței, la Marea Neagră. Sunt foarte aproape cetățile Argamum și Enisala, care pot fi vizitate. 

Tot în comuna Jurilovca este și satul Vișina, care a devenit cunoscut după ce aici a fost amenajată o gospodărie țărănească tradițională, care reunește elemente specifice tuturor etniilor. Astfel, Vișina a devenit loc de popas pentru cei care vor să guste din viața culturală a acestei zone și din preparatele culinare cu specific tradițional. Dar mai ales pentru copii, care sunt atrași de gospodăria tradițională unde se pot juca și cu animale domestice și pot învăța cum este traiul în mediul rural.

Vișina va îmbrăca și ea straie de sărbătoare, în acest weekend. Sâmbătă, 24 iunie, va avea loc Serbarea Câmpenească a Vișinei, un eveniment care le oferă vizitatorilor imaginea unei comunități tradiționale ce și-a păstrat autenticitatea. 

Jurilovca este cunoscută mai ales pentru Festivalul Borșului Lipovenesc. Anul acesta, festivalul se va desfășura în primele zile ale lunii septembrie. Porțiile gratuite de borș lipovenesc și muzica bună, live, atmosfera de sărbătoare și târgul de produse tradiționale autentice atrag zeci de mii de turiști, în fiecare an.

Yupi Fest, la Băile Herculane

Tot în acest weekend se va desfășura și Yupi Fest - Festivalul Bucuriei -, la Băile Herculane, în perioada 23-25 iunie. Evenimentul este organizat de Asociația Pro Turism Herculane și Primăria Băile Herculane, cu susținerea Direcției Județene pentru Sport Caraș-Severin și Asociația Locus - Herculane Project. Yupi Fest vine cu o paradă a mascotelor, jocuri și concursuri, activități sportive destinate tuturor categoriilor de vârstă, activități creative și ateliere pentru copii și adulți, activități cultural-educative pentru copii, cărți și teatru, activități de mindfulness și relaxare în spațiile verzi din stațiune, cu o vedere spectaculoasă asupra Văii Cernei. Turiștii sunt invitați la street food, atât cu produse și preparate locale, cât și de la alți comercianți români. 

Vizitatorii vor avea acces și la un bazar de unde vor putea cumpăra suveniruri și produse specifice locului. Parcul central al stațiunii va fi împărțit pe zone, cu specificul fiecărei activități: Play & Fun, Sport, Workshops, Edu, Zen, Street Food și Bazar, Colțuri cu bunătăți, jocuri și concursuri, activități sportive, activități distractive și educative pentru copii, zone de relaxare și vibe de festival. Organizatorii vor să transforme acest festival în tradiție locală, iar evenimentul să crească de la an la an și să fie inclus în calendarul evenimentelor regionale din Banat și al festivalurilor la nivel național, pentru a promova stațiunea Băile Herculane. 

Satul lui Badea Cârțan împlinește 550 de ani

Două evenimente marchează finalul acestei săptămâni și la Cârțișoara, pe Transfăgărășan, în satul lui Badea Cârțan. Cârțișoara este localitate turistică de interes local și împlinește 550 de ani de la prima atestare documentară, ceea ce s-a transformat în prilej de sărbătoare, tot cu scopul de a face cât mai cunoscută localitatea. 

Primul eveniment, „La Pas, pe Transfăgărășan”, este în plină desfășurare, la Muzeul Badea Cârțan, urmând să se termine cu un recital de muzică folk, în această seară, de la ora 19.00. Tot aici a fost organizat un târg de produse tradiționale, inclusiv mâncăruri din zona Sibiului, cu degustare. S-au mai făcut acțiuni de ecologizare a zonei montane și drumeții, pentru a reînvia tradiția turismului montan din această zonă. De astăzi, până pe 26 iunie, se va desfășura festivalul „De 550 de ani, Cârțișoara”, cu același scop de promovare turistică a localității care se află între Sibiu și Bâlea Lac.  

Festivaluri care pun în scenă istoria

Cetatea Oradea se va transforma, perioada 7-9 iulie, într-o mare scenă pentru artiști, meșteșugari, jonglerii cu foc, baloane, dulciuri artizanale și toate minunățiile unui festival care le oferă spectatorilor o excursie înapoi în timp, spre perioada medievală. Festivalul Medieval este organizat de Asociația pentru promovarea turismului din Oradea și din regiune (Visit Oradea), cu sprijinul Primăriei Oradea, cu scopul de a atrage cât mai mulți vizitatori și de a crea imaginea destinației turistice ideale. Pe lângă muzica live, îndeletnicirile tradiționale și deliciile culinare pe care le vor expune meșteșugarii și gospodinele care vor veni în Cetatea Oradea, spectacolele de reconstrucție istorică reprezintă o atracție în sine. Vor fi prezente mai multe trupe din România și din alte țări care mențin vie memoria colectivă, prin efortul lor de a pune în scenă viața de cetate, așa cum era ea în Evul Mediu. 

Asociațiile de „reenactment” vor fi prezente și la ediția de anul acesta a Dac Fest, de la Simeria, în județul Hunedoara. Și acest festival a devenit tradiție și are ca scop promovarea potențialului turistic al localității care se află foarte aproape de Cetatea Deva, dar și de Castelul Corvinilor, de la Hunedoara. Dac Fest se va desfășura în perioada 14-16 iulie, anul acesta.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: festivaluri muzica Untold neversea Yupi Fest,