x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica FOLK METAL /Gwydion, "vikingii romantici" portughezi

FOLK METAL /Gwydion, "vikingii romantici" portughezi

de Catalina Iancu    |    09 Mar 2009   •   00:00
FOLK METAL /Gwydion, "vikingii romantici" portughezi

Trupa Gwydion a cântat pentru prima dată în România vineri seară, în Live Metal Club din Bucureşti. Cu această ocazie, vikingii portughezi ne-au acordat un interviu "contribuţie colectivă", la care au participat toţi cei şase membri ai trupei - Ruben, Dani, Kaveirinha, Abreu, Joao Paulo şi Jose Joao ­ care au vorbit când pe rând, când toţi deodată.



  • Jurnalul Naţional: Sunteţi din Portugalia, dar cântaţi despre mitologia celtică şi vikingă. Cum se explică?
­ Gwydion: Încă de la începuturile trupei am fost interesaţi de cultura şi mitologia celtică, aveam cu toţii înclinaţii spre asemenea subiecte. Vikingii au început să ne intereseze la scurt timp după aceea. Astfel, ne-a fost uşor să ne adaptăm la noul curent în vogă, viking metal. Sunt trupe care ne inspiră: Finntroll, Amon Amarth, de exemplu. Suntem fascinaţi de acest aspect. Chiar dacă pare ciudat, suntem un fel de latino-vikingi! (râsete). De altfel, există dovezi că vikingii au trecut şi prin Portugalia.

  • Ce legătură este între personajul mitologic Gwydion şi trupa voastră?
­ E greu de găsit răspunsul în multitudinea de surse. Şi în cazul lui Gwydion, ca şi în cazul altor zei, e greu să găseşti sursa cea mai apropiată de adevăr. Unii zic una, alţii alta. Unii îl consideră magician, alţii patron al muzicii, alţii al transmutanţei, al energiei. În plus, ne-a plăcut cum sună numele şi l-am ales şi din această cauză.

  • Care sunt principalele surse de inspiraţie?
­ În ceea ce priveşte versurile, în principal cultura celtică şi cea nordică, cu accent pe cea prelucrată în viking metal, religie, păgânism.

  • Ruben e documentaristul trupei...
­ Chiar geniul am putea spune! (râsete generale)

  • Te-au inspirat manuscrise, cărţi vechi?
­ Da, în special cărţi. Le-am citit în portugheză. Nu numai volume de sinteză, care sunt foarte "aride", ci şi literatură. Am încercat să ajung astfel cât mai adânc în cultura celţilor. Cărţile care doar înşiruie zeii sunt prea sărace în idei şi a trebuit să le completez cu romane.

  • Ai călătorit sau ai vizitat locuri sacre ale celţilor pentru a te documenta?
­ În era Internetului, astfel de călătorii au devenit neproductive. Dacă aloci câtva timp căutărilor pe site-uri poţi găsi foarte uşor tot felul de date. Partea negativă a lucrurilor este că trebuie să discerni din multitudinea de informaţii pentru a le găsi pe cele utile, pe cele mai importante. Totuşi, ne interesează mai mult să creăm o atmosferă prin muzica şi versurile noastre decât să prezentăm adevăruri istorice.

  • După "Ynys Mon" ne putem aştepta la un nou album în viitorul apropiat?
­ Lucrăm deja la un nou disc. Am inclus şi în showul din această seară (6 martie - n.r)  două piese de pe noul album. "Mead of Poetry", care are ca temă originile miedului, şi  "Berserker's Catalyst", care are ca temă substanţele pe care le îngurgitau vikingii pentru a-şi depăşi limitele în timpul luptelor. Inclusiv aşa-numitele ciuperci magice. Acesta din urmă este unul dintre acele subiecte controversate de care vorbeam mai devreme.

  • Câte piese va avea noul album?
­Avem deja şapte piese finalizate şi ne propunem ca albumul să conţină zece piese.

  • Ce ne puteţi spune despre sound?
­ Va fi tot viking metal, dar cu elemente de black metal.

  • Cine scrie muzica?
E o contribuţie colectivă. Unul vine cu un riff, altul cu încă unul şi, pe măsură ce le punem cap la cap, piesa se naşte de la sine. Încercăm să facem piesele cât mai natural cu putinţă, ideile se dezvoltă pe parcurs.

  • Kaveirinha, ai cântat la tobe în Invoke. Acum eşti chitarist în Gwydion. Ce s-a întâmplat?
­ Cântam deja la chitară în Gwydion când am început colaborarea cu Invoke. Am avut ceva neînţelegeri cu membrii celeilalte trupe, în plus, nici nu aveam timp să activez în amândouă, să mai şi lucrez şi să îmi mai cresc şi fetiţa, astfel că m-am dedicat sută la sută Gwydion din punct de vedere muzical.

  • Apropo, cum se împacă joburile voastre cu muzica?
­ Trebuie să avem un job pentru a face muzică! Pentru concertele în străinătate ne luăm concediu. Dacă am pleca în turneu de o lună, nu ne-am mai găsi joburile la întoarcere!

  • În ce domenii lucraţi?
­ În domeniul informaticii, suntem chiar maniaci ai calculatoarelor, dar printre noi s-a "infiltrat" şi un inginer mecanic (n.r tobarul Luis Abreu).

  • Aveţi un blogger oficial al trupei? În precedentul turneu aţi postat o serie de clipuri, poze, materiale.
Dani, Ruben, Abreu se ocupă de bloguri, dar la o adică fiecare dintre noi postează cu fiecare ocazie câte ceva. De câte ori putem, intrăm pe MySpace şi postăm tot ce credem că e interesant.

  • Cum a fost să călătoriţi şi să cântaţi alături de alţi vikingi şi piraţi în Ragnarok's Aaskereia Tour?
­ Ne-am distrat de minune! A fost o experienţă deosebită, fiind primul turneu al trupei în cei 12 ani de activitate. Cel mai bine ne-am înţeles cu Svartsot şi Alestorm, dar şi cu Hollenthon şi Tyr. De la toţi am avut destule lucruri de învăţat, ca atare a fost o experienţă extrem de utilă pentru noi. Am fost surprinşi de cât de multă lume a venit la showurile noastre.

  • Se obişnuieşte ca la ultimul concert din turneu trupele să-şi facă farse. Ce aţi păţit?
­ Crezi că mai ţinem minte!? (râsete). Ei da, fost o alarmă de incendiu care s-a dovedit a fi falsă. În plus, a fost o zi specială, pentru că Dani de la Alestorm şi-a serbat ziua de naştere chiar în acea seară. Am urcat pe scenă cu toţii, de la toate trupele, chiar şi tehnicienii care ne-au însoţit, şi i-am cântat «La mulţi ani». A fost ca o petrecere de rămas-bun.

  • Şi a mai fost ceva special: momentul Kamelasa.
­ Da, aşa este. Kamelasa este un cuvânt din jargonul danez care în sine nu înseamnă nimic, dar care este folosit deseori în scheciuri pentru a exemplifica greutăţile de comunicare dintre cei care vorbesc dialecte diferite. Am încercat să facem ad-hoc o piesă "Kamelasa" (trupa exemplifică interpretând pe mai multe voci). Peste tot publicul ne întâmpina cu Kamelasa... A fost amuzant.

  • Care a fost până acum cel mai bun show al vostru?
­ Cu siguranţă în Cehia. Dar şi în Ungaria, şi showul de final al turneului, în Olanda, la Arnhem. Publicul din Zlin (Cehia) a fost cel mai zgomotos, dar nici olandezii nu s-au lăsat mai prejos.

  • Pe cine aţi alege pentru un featuring?
­ Avem mulţi prieteni buni, Chris de la Alestorm, Martin de la Svartsot, Hans de la Svartsot, lista este foarte lungă. Chiar şi tehnicienii ar putea urca pe scenă să cânte cu noi! (râsete)

  • Evenimentul la care participaţi se numeşte "Rock Nights for Lady's Day". La ce să se aştepte doamnele şi domnişoarele din sală?
Vom fi nişte vikingi romantici... (râsete) ba mai mult, nişte vikingi romantici beţi (râsete şi mai colorate). Serios acum, în afară de piesele noastre le vom dedica o baladă şi un cover după Amon Amarth, "The Pursuit of Vikings". 

  • Ne veţi mai vizita şi cu alte ocazii?
­ Bineînţeles. Deja am stabilit încă două showuri în România, la 17 şi 18 august, în Oradea, respectiv în Baia Mare.

×
Subiecte în articol: muzica