,,Sunt buni de tot, cântă extraordinar oamenii ăştia, păcat că nu putem da mai multe premii!” spunea cantautorul Gheorghe Gheorghiu, preşedintele festivalului. Trei seri de folk continuu, emoţii constructive, competiţie, recitaluri de excepţie, acestea ar fi cuvintele definitorii ale Festivalului de muzică folk ,,Chitara Dunării”, ediţia a şasea. Este vorba şi despre o emblemă culturală a oraşului Călăraşi care, slavă Cerului! nu se dezminte. Efortul şi bunăvoinţa Consiliului Judeţean şi al Centrului Cultural Judeţean fac posibilă o emoţie sonoră în prag de iarnă, spre satisfacţia concurenţilor şi deliciul publicului. Două seri de concurs şi una de gală, urmate către noapte de recitaluri de excepţie, o bucurie difuză în aerul saturat de splendide acorduri, din preajma Dunării, prietenii regăsite sau născute spontan s-au încorporat certitudinii că arealul folk este o forţă care chiar renaşte din sine şi rezistă frumos. Mai ales în aceste vremuri când televiziunile par să nu aibă ştire de această lume verticală şi longevivă, a versului înşurubat în chitară iar publicaţiile nu se dezmint în a inventa modele hilare şi lipsite de conţinut.
O bucurie aproape miraculoasă
Concurenţii de la Călăraşi, aproape 20, individual şi grupuri, fără limită de vârstă, probabil, spre a nu nedreptăţi un potenţial talent ascuns fără vină la umbra lipsei de şansă, au cântat compoziţii proprii şi piese consacrate cu o bucurie aproape miraculoasă. Era în strigătul şi şoapta lor o dorinţă salvatoare de a se exprima, de a se prezenta, de a livra mesajul că există şi împreună pot fi puternici. Ca în orice festival care se respectă, după spectacolele din splendida şi impunătoarea sală ,,Barbu Ştirbei” din Centrul Judeţean pentru Cultură, au urmat after party-uri cu cântec şi aplauze, într-un club din Călăraşi care, astfel, a salutat reverenţios evenimentul. Întâmplare posibilă prin implicarea generoasă a Tatianei şi a lui Marius Ojog, componenţii grupului ,,Fox Studis” din Călăraşi, gazde ca întotdeauna, de data aceasta neoficiale, dar cu atât mai prietenoase. Tatiana Ojog, o voce şi o prezenţă impecabile care ar face onoare oricând unui post de televiziune sau radio, a prezentat cele trei seri ale festivalului, valorificându-şi calităţile atât de rare sau prea puţin vizibile în media autohtonă: frumuseţe naturală, firesc, generozitate netrucată.
Confirmare
Invitaţi de onoare au fost prezenţi în recital: Magda Puşkaş, Adrian Ivaniţki, Ovidiu Mihăilescu şi Trupa Joi, Puiu Creţu Band, Walter Ghicolescu (care a şi lansat cu acest prilej, în oraşul natal, recentul său album ,,Cântec rokstit”) Fox Studis şi Proiect ,,Tivodar”. În aplauzele unui public receptiv şi dornic de muzică bună. Din păcate, sala impunătoare despre care aminteam nu a fost acoperită la capacitatea sa numerică. Am încercat să aflăm de ce. Se pare că s-a oferit, cu cele mai bune intenţii, un număr importatnt de invitaţii care nu au fost onorate. Probabil, unor oameni importanţi ai oraşului. Eram de faţă când un cuplu, plătitor de bilet, a solicitat locuri spre mijlocul sălii. Erau ocupate doar în schema ipotetică. Este păcat, pentru că tineri, elevi, studenţi iubitori entuziaşi ai genului au fost opriţi la intrare de frigul din portofel. Iar sala elegantă, încălzită şi confortabilă a fost neacoperită de pubicul potenţial. Fapt care nu a împiedicat artiştii să îşi dea măsura talentului şi performanţei lor. Pentru că aşa sunt folkiştii, cântă din toată inima şi pentru 30 de oameni şi pentru 3000. În rest, merită din plin amintite efortul şi implicarea doamnei Dorina Ursu, director interimar al Centrului Cultural Judeţean şi ale domnului Sorin Danciu, director al Direcţiei pentru Cultură şi autorul unui remarcabil volum despre poezia lui Adrian Păunescu, poetul prezent prin versurile sale, mereu, pretutindeni acolo unde se cântă muzică folk. Poetul care, dacă ne aude, ar zâmbi acestui gând: Folk must go on! Festivalul ,,Chitara Dunării” de la Călăraşi confirmă de şase ani şi, din câte ştim şi simţim, va curge în viitor frumos şi firesc, precum Dunărea.
Câştigătorii ediţiei:
TROFEUL “CHITARA DUNăRII” – Trupa Vieţii – Bucureşti
PREMIUL I – Mihai Cristian – Tulcea
PREMIUL II – Trupa Punct şi virgulă – Cluj Napoca
PREMIUL III – Valeriu Petcu – Constanța
PREMIUL DE POPULARITATE – Trupa Icarus – Botoşani
Premii speciale acordate de:
- Compania Artistică Mix Music Show – grupul Carmina din Bucureşti
- Asociaţia culturală Fair Play, Gura Humorului – Alexandru Turcu din Bucureşti
- cantautorul Ovidiu Mihăilescu – Ana Maria Dumitru din Bucureşti
- cantautorul Walter Ghicolescu – trupa Antic