x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Gala „Dans în jurul lumii” şi flashmob pentru a marca 40 de ani de când se celebrează Ziua Internaţională a Dansului

Gala „Dans în jurul lumii” şi flashmob pentru a marca 40 de ani de când se celebrează Ziua Internaţională a Dansului

de Magdalena Popa Buluc    |    30 Apr 2022   •   08:57
Gala „Dans în jurul lumii” şi flashmob pentru a marca 40 de ani de când se celebrează Ziua Internaţională a Dansului

Prima ediţie a Galei „Dans în jurul lumii” este organizată astăzi, de la ora 19.00, cu ocazia Zilei Internaţionale a Dansului, de Teatrul Naţional de Operetă şi Musical „Ion Dacian” şi Ministerul Culturii.

Din programul Galei vor face parte variaţii clasice, jazz, dans modern şi contemporan, dansuri populare şi acro dance.

Începând din 1982, la data de 29 aprilie, sărbătorim Ziua Internaţională a Dansului, una dintre cele şapte arte, care pune în prim-plan expresivitatea şi complexitatea corpului uman, reuşind să traverseze orice graniţă de limbaj.

„Dansul este bucuria manifestată în cele mai fericite momente ale vieţii noastre, mijloc de transmitere a simţămintelor, care emoţionează spectatorii indiferent de limba pe care o vorbesc sau locul de origine. Alături de muzică, de care este strâns legat, dansul este nu doar o manifestare universală, ci şi o alinare şi un imbold de a rezista în vremurile dificile ale omenirii. Astfel, instituţiile subordonate Ministerului Culturii au venit în ajutorul artiştilor care au fugit din calea războiului şi le-au oferit adăpost şi chiar un loc de muncă. Balerinii refugiaţi din Ucraina pot fi urmăriţi şi aplaudaţi astăzi pe scenele din România. La mulţi ani tuturor dansatorilor, coregrafilor şi regizorilor care duc mai departe misiunea acestei arte”, a transmis Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu.

Asociaţia Colorăm Zâmbete împreună cu Ministerul Culturii a organizat azi, 30 aprilie, de la ora 11.00, flasmobul „În paşi de dans”, ediţia a IV-a, în parcarea Bibliotecii Naţionale a României.

Iniţiativa de a celebra această zi aparţine Comitetului de Dans al Institutului Internaţional de Teatru (ITI), partenerul principal pentru artele spectacolului al UNESCO, şi marchează, în acelaşi timp, naşterea fondatorului baletului modern, promotor al dansului ca artă independentă, Jean Georges Noverre.

În fiecare an, un coregraf sau un dansator renumit, selectat de Comitetul Internaţional de Dans al ITI şi Consiliul Executiv al ITI, transmit un mesaj care este tradus în numeroase limbi şi replicat la nivel global. Anul acesta, mesajul îi aparţine directorului artistic al Korean National Ballet, dansatoarea sud-coreeană KANG Sue-jin.

Ea vorbește despre restricțiile din ultimii doi ani și spune că dansul este „o artă de moment care e dificil de restabilit în forma originală odată ce este finalizată pentru că este creată cu întreg trupul și sufletul”.

„Dansul este creat din momente efemere, care fac dansatorii să fie mereu în mișcare”, completează artista. „Ca dansatori, credem că fluturarea aripilor noastre oferă speranță inimilor celor care iubesc arta dansului și le dă curajul să depășească această pandemie”.

 

×
Subiecte în articol: Ziua Internațională a Dansului